|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Silnik wycieraczki- tył |
Autor |
Wiadomość |
AALLPPAAKKAA
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Starr
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2023, 15:56 Silnik wycieraczki- tył
|
|
|
Cześć wszystkim, mam taki problem, że skorodowała nakrętka przy wycieraczce z tyłu i tak zasyfiła cały wał na którym jest wycieraczka osadzona, że ani drgnie, czy to kluczem z dużym ramieniem zaciskowym, czy z pomocą WD40.. no dosłownie nic. Rozkręciłem cały silnik i dostałem się do środka, ale niewiele to daje, bo zabezpieczyli śrubę, żeby nie wyciągnąć tego wału.
Stąd moje pytanie, bo szukałem nowego/ używanego silnika, ale nie mogę nic znaleźć.
Czy jakiś silnik tylnej wycieraczki z innego modelu będzie kompatybilny z tym od space stara I?
Rocznik 04, polift, 1.6b
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-03-2023, 17:56
|
|
|
Jest z tym problem. Wada fabryczna. Ja założyłem silnik z Carismy hatchback, ale ma on mniejszy zasięg pracy i teraz wycieraczka wyciera mi tylko 1/3 szyby, takie kształt jak kawałek pizzy Ale chociaż widać do tyłu przez szybę. Jak znajdziesz sprawny silnik tylnej wycieraczki ze Space Stara to cena jest chora: https://allegro.pl/oferta/space-star-99-05-silniczek-wycieraczki-tyl-13318416494 |
|
|
|
 |
AALLPPAAKKAA
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Starr
|
Wysłany: 09-03-2023, 00:56
|
|
|
Właśnie dlatego się zastanawiam czy np z space wagona albo space runnera nie będzie odpowiedni, tylko nie wiem jak z rozstawem otworów mocujących 🤔 a ceny faktycznie są z kosmosu brane. I tylko do space stara… |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 10-03-2023, 08:47
|
|
|
Ze Space Runnera lub Space Wagona niestety nie będzie pasował, bo to w 100% japońskie auta, tam są japońskie silniczki DENSO i tam z silnikami nic się nie dzieje. W Space Starze jest silniczek wycieraczki jakiś niemiecki i dlatego się psuje. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-03-2023, 08:57
|
|
|
Hugo napisał/a: | W Space Starze jest silniczek wycieraczki jakiś niemiecki i dlatego się psuje. | Pewnie to samo co w renówce z tamtych lat - mi się nigdy nie udało uruchomić tylnej wycieraczki w renówce... Przez 2 lata walczyłem, co ciekawe silnik po wymontowaniu działał, winna prawdopodobnie wiązka w przejściu do pokrywy bagażnika... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 10-03-2023, 09:55
|
|
|
W moim MSS było coś grzebane przez ASO ponad 12lat temu i jak na razie śmiga . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 12-03-2023, 12:59
|
|
|
Krzyzak, na pewno brak masy na silniku, norma we francuzach. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-03-2023, 19:00
|
|
|
W tym przypadku prędzej połamane przewody w przepuście, ale nie chciało mi się z tym grzebać. Jak już pisałem na forum - renówka to jedyne auto, gdzie do działania świateł z tyłu musiałem sam dorobić przewody masy do lamp... a laminat na jakim to było zrobione przypominał polskie telewizory z lat 50 ub. wieku... |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 15-03-2023, 22:47
|
|
|
Krzyzak, dokładnie to samo musiałem zrobić w tylnych lampach w Citroenie. Zaraz po zakupie, kierunkowskazy mrugały szybko, jakby którąś żarówka była przepalona. I to po obu stronach. Kabel masowy jest 3 razy grubszy od pozostałych, a był tak przegrzany, że rozpadał się w ręku, a pin w gnieździe lampy spalony i miękki jakby był z gumy. Zrobiony mostek nowym grubym kablem z pominięciem gniazda, przylutowane bezpośrednio do płytki lampy i wszystkie światła działają. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 16-03-2023, 06:59
|
|
|
I powiedz mi, że oni o tym nie wiedzą - i od lat robią takie śmieci, które potem przysparzają problemy...
Takie mi się wnioski nasuwają:
- francuzi: niezłe silniki, dobre nadwozia, paskudny design (chyba najgorszy, ale japończycy gonią) i padaczka z elektryki
- niemcy: średnie nadwozia, niezła elektryka, niezły design (obecnie - poza mercedesem, ten to jest szpetny ciągle), padaczka z silników i skrzyń biegów (poza starym 1.9tdi)
- japońce: świetne silniki i skrzynie, średni design (poza niektórymi mitsubishi), perfekcyjna elektronika i padaczka z nadwoziem i podwoziem (rdza)
ideałem byłoby złożenie auta z japońskich silników i elektroniki wraz z francusko-niemieckim podwoziem i zabezpieczeniem antykorozyjnym |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-03-2023, 16:58
|
|
|
Krzyzak, niestety tak jest jak piszesz, nie ma auta idealnego. Oczywiście każdy z producentów wie o tym co robi źle, no ale auto musi mieć jakieś wady, bo na czymś serwisy muszą zarabiać.
Co do francuzów dodałbym jeszcze genialne bajery w lepszych wersjach, moje C4 Picasso stare, bo z 2007 r. a ma asystenta pasa ruchu, jak auto zbacza z kursu to wibruje fotel kierowcy i ma protoplastę system autoparkowania, wciskasz jeden przycisk i przy prędkości ok. 15-20 km/h jadąc na parkingu pokazuje Ci na wyświetlaczu czy się zmieścisz bez problemu, czy zmieścisz się, ale będzie ciasno czy w ogóle sie nie zmieścisz. Bardzo często miały też biksenony skrętne z doświetlaniem i to w zwykłym aucie rodzinnym.
Ale ostatnio się uśmiałem, bo złomnik testował Talbota Horizona z lat 70-tych (pewnie pamiętasz jeszcze tą markę), francuska, należała do Peugeota. I wyobraź sobie, że w nim czasami szyby elektryczne działały na odwrót, czyli jak chciałeś podnieść szybę to się opuszczała, a jak chciałeś opuścić to się podnosiła. I mam to samo w Citroenie 30 lat młodszym No raczej ktoś już im takie problemy zgłaszał, bo nie wierzę, że nie potrafią tego ogarnąć. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-03-2023, 19:26
|
|
|
W mojej renówce szyba to się sama opuszczała... Kompletnie bez żadnej powtarzalności itp.
Do tego czasem wyłączały się zegary - ale auto jechało normalnie.
Acha - jeszcze potrafił się sam włączyć lewy kierunkowskaz... |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-03-2023, 19:36
|
|
|
Nie no to aż takich cyrków nie ma tutaj, raz podczas jazdy same złożyły się lusterka, ale wtedy bardzo mocno wiał wiatr i ciężarówka z naprzeciwka walnęła jeszcze dodatkowy podmuch, więc może to było przyczyną. |
|
|
|
 |
|
|