Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.2 DID] Chrobotanie przy skręcie z włączonym 4WD
Autor Wiadomość
Tropic 
Nowy Forumowicz

Auto: Peugeot 4007
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2026, 17:57   

Parę lat minęło a ja ciągle szukałem przyczyny chrobotania. W końcu trafiłem na ogarniętego mechanika z firmy która naprawia skrzynie biegów, mosty, reduktory, itp. Przedtem wymieniłem olej w skrzyni, mostach i skrzynce kątowej - nic. Wymieniłem obie półosie - nic. W końcu byłem zdecydowany wymienić skrzynie kątową, na taką po regeneracji. Zadzwoniłem, żeby się umówić i gość pyta, dlaczego chce wymieniać, więc opisałem problem. A on na to, że przecież to normalne - ???
Przed tylnym mostem jest sprzęgło haldex, które wypełnione jest bardzo lepkim olejem. Jeśli dodatkowo ten olej zmarznie to pomimo braku sygnału ze sterownika o załączeniu tylnego napędu tarczki się trochę sklejają. Po chwili sprzęgiełko puszcza i "luzuje" układ napędowy. Zamiast ślizgać się tarczki się sklejają i puszczają. Ten ruch powoduje pulsacyjne "przytrzymywanie" wału napędowego, który kasuje luz na zębach w przekładni kątowej i słychać stuk z przodu z prawej strony bo tam jest ta skrzynka. Dzieje się to tak długo dopóki olej się trochę w haldeksie nie nagrzeje i tylko jeśli jedziemy po łuku, aby przednie koła i tylne miały trochę inną prędkość.
Można to ewentualnie sprawdzić przez zdjęcie wału, ale tego już nie będę robił. Przyjmuję, że nie jest to wada tylko cecha.
Przy okazji dowiedziałem się, że wiele samochodów z haldexem tak ma, tylko ludzie nie zwracają na to uwagi.
Jeśli ktoś pokusi się o zdjęcie wału - proszę o opisanie. Dla mnie to koniec poszukiwań :)

vavoom 
Forumowicz

Auto: ex-ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2026, 23:06   

Jedną rzecz należy tu doprecyzować - to nie jest haldex.
Jest to sprzęgło elektromagnetyczne - EMCD, produkowane przez GKN Driveline.

Odpowiedz do tematu