|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Kupowane sercem, nie rozumem... |
| Autor |
Wiadomość |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23694 Skąd: KSSE
|
Wysłany: Wczoraj 18:15
|
|
|
Lexus TX
| Owczar napisał/a: | | tylny lewy błotnik. Tutaj dylemat czy dać do artysty który zrobi bez szpachli pod lakier czy wymienić. Zdania są podzielone. | Jak PDR ogarnie to nie zastanawialbym sie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
| |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14422 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: Wczoraj 18:31
|
|
|
Tak, TX. Jak zwykle w punkt.
PDR nie ogarnie, ale pdr plus spotter, lyzkowanie moze cynowanie. Fachowcy twierdzą że dadzą radę
Cenowo trochę taniej niż wymiana poszycia plus nowy błotnik. Ale bardziej rochodzi sie o inwazyjność naprawy. |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
|
Wysłany: Dzisiaj 8:03
|
|
|
| Owczar napisał/a: | | Tak, TX |
Myślałem o nim ale wybrałem gx bo jednak więcej klasyki no i V8
| Owczar napisał/a: | DR nie ogarnie, ale pdr plus spotter, lyzkowanie moze cynowanie. Fachowcy twierdzą że dadzą radę
Cenowo trochę taniej niż wymiana poszycia plus nowy błotnik. Ale bardziej rochodzi sie o inwazyjność naprawy |
No niestety jest to dylemat. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 8:31
|
|
|
Starsze GX mi nie leżą z wyglądu.
Lx 2019 chciałem kupić ale raz, ze ceny chore, a dwa jazda tym autem nie dałaby mi przyjemności prowadzenia. To auto typowo terenowe.
V8 fajnie byłoby mieć, albo chociaż v6 - nowy GX bajka ale zacierające się silniki to największa wpadka tego koncernu w historii.
Z drugiej strony, TX500h przyśpiesza lepiej niż ls430. Ma średnicę zawracania jak kompakt i prowadzi się jak RX500h. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23694 Skąd: KSSE
|
Wysłany: Dzisiaj 9:36
|
|
|
| Cytat: | DR nie ogarnie, ale pdr plus spotter, lyzkowanie moze cynowanie. Fachowcy twierdzą że dadzą radę
Cenowo trochę taniej niż wymiana poszycia plus nowy błotnik. Ale bardziej rochodzi sie o inwazyjność naprawy. |
Wymiana poszycia wiąże się z odtworzeniem łączeń na krawędziach i prasowanych krawędziach, o ile można to zrobić prawidłowo przy użyciu zgrzewarkę z odpowiednimi materiałami zabezpieczającymi, o tyle łączenie z progiem/słupkiem wykonane choćby za pomocą lutospawanie pozostanie najsłabsza strona naprawy.
Technik PDR czy blacharz pracujący na spoterze, jeżeli podejdzie do wykonania zgodnie ze sztuką to jest w stanie wyciągnąć poszycie uzyskując powierzchnię podkładowa.
Jeżeli panel/poszycie jest uszkodzony przez rozdarcie to już rodzi się dylemat ingerencji w wymianę poszycia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 9:48
|
|
|
No właśnie mam podobne podejście. Odnośnie samej techniki naprawy - zgrzewanie, lutospawanie - to oczywiście tylko to wchodzi w grę w przypadku wymiany. Podobnie robiłem w c5 i po 7 latach nic sie nie dzieje - siostra nim jeździ.
Ale te masy łączące mają teraz coraz większe znaczenie - co sam podkreśla Lexus, opisując sztywność.
Wyrwanie tego tez nie będzie bezinwazyjne.
Tak wygląda błotnik. Tragedii nie ma - mam dwóch gości, którzy twierdzą że zrobią bez szpachli. Jeden wycenia pracę na 4k. Z drugiej strony mam gościa który wymianę poszycia zgodnie z technologią liczy na 4k. Poszycie nowe 2k.
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
|
Wysłany: Dzisiaj 12:20
|
|
|
| Owczar napisał/a: | | Tak wygląda błotnik. Tragedii nie ma - mam dwóch gości, którzy twierdzą że zrobią bez szpachli. Jeden wycenia pracę na 4k. Z drugiej strony mam gościa który wymianę poszycia zgodnie z technologią liczy na 4k. Poszycie nowe 2k. |
Ja bym wymieniał tym bardziej że masz kogoś kto technologicznie to zrobi. Przypilnować żeby nie uszkodzić czegoś od wewnątrz i tyle.
Przy naprawach boję się (może nie potrzebnie) o jakość napraw i potem słuchania jak to jesteś złomiarzem od szkód całkowitych.
| Cytat: | | Starsze GX mi nie leżą z wyglądu |
U mnie na odwrót opcja od 13r. wyglądem top
| Cytat: | Lx 2019 chciałem kupić ale raz, ze ceny chore, a dwa jazda tym autem nie dałaby mi przyjemności prowadzenia. To auto typowo terenowe.
|
Mam podobne odczucia bo miałem okazję jeździć takim w trasy i to nową sztuka to czułem się za bardzo jak aktor na planie filmowym za fajerą Jelcza
| Cytat: |
V8 fajnie byłoby mieć, albo chociaż v6 - nowy GX bajka ale zacierające się silniki to największa wpadka tego koncernu w historii.
Z drugiej strony, TX500h przyśpiesza lepiej niż ls430. |
Dla mnie Gx V8 jest fajny bo nie ma substytutu w EU czyli rama, V8, trwałość i ekonomia.
A ten nowy jak nie zrobią porządku z silnikiem jest dla mnie obojętny. Na przyspieszenia nie patrzę bo mam auta do tego stworzone i w sumie mi rybka jak jedzie taki SUV |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 14:21
|
|
|
| ledziu napisał/a: | Ja bym wymieniał tym bardziej że masz kogoś kto technologicznie to zrobi. Przypilnować żeby nie uszkodzić czegoś od wewnątrz i tyle.
Przy naprawach boję się (może nie potrzebnie) o jakość napraw i potem słuchania jak to jesteś złomiarzem od szkód całkowitych. |
W planie mam przygotować auto do naprawy samemu - czyli demontaż wszystkiego. Service manual już czeka Ale jak auto przyjedzie, ocenię wtedy którą opcję wybrać.
Gościa mam, ale jak każdemu zdarzają się wpadki... Nie chciałbym niespodzianek pod mastyką itd. Aczkolwiek nie wykluczam wymiany. Plus taki, że łączenie na zewnątrz będzie pod panelem. Zostanie tylko to przy progu w miejscu dostępnym.
| ledziu napisał/a: | | U mnie na odwrót opcja od 13r. wyglądem top |
No jest to zgrabne auto na pewno. Do tego z pancernym V8.
| ledziu napisał/a: | | Mam podobne odczucia bo miałem okazję jeździć takim w trasy i to nową sztuka to czułem się za bardzo jak aktor na planie filmowym za fajerą Jelcza |
To auto w teren - kupują do krajów Arabskich, licytują wysoko.
| ledziu napisał/a: | Dla mnie Gx V8 jest fajny bo nie ma substytutu w EU czyli rama, V8, trwałość i ekonomia.
A ten nowy jak nie zrobią porządku z silnikiem jest dla mnie obojętny. Na przyspieszenia nie patrzę bo mam auta do tego stworzone i w sumie mi rybka jak jedzie taki SUV |
Gdybym miał opcję trzymać kilka aut, to też bym na to nie patrzył aż tak Ale raz, że ja prwyatnym autem robię 5kkm jak pojadę a nie polecę na urlop. Jak nie pojadę to i mniej. Nie mam gdzie trzymać itd. TX na pewno nie jest autem, który da emocje, ale wydaje się fajnym rodzinnym autem na dłuższe wycieczki. Zobaczymy.
Śledzę temat tego wadliwego V6 i wydaje mi się, że tam jest po prostu wada konstrukcyjna. Te ich tłumaczenia że opiłki, że coś tam - jedna fanryka, potem druga. Poprawione silniki, które się zacierają..
Co ciekawe, model nadal ma wzięcie, nawet używki stoją wysoko - jest gwarancja, to ludzie mają w D. Jak się skończy to ceny polecą. Chyba, że toyota ogarnie problem. |
|
|
|
 |
|
|
|