Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana ogniw w bateri trakcyjnej Outlander PHEV 2014
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2026, 07:24   

MiG25 napisał/a:
czy będą dodatkowe opłaty np. celne
jeśli chodzi o zakupy z Chin to obecnie są doliczane automatycznie, już podczas zakupu (i tylko do towaru do pewnej ceny - te droższe są zwolnione)
jest to czyste draństwo (bo teraz jeszcze dokładają dodatkowe 2€, czyli razem 5€ za duperelkę) bo w większości Europa za pomocą dwóch bab Merkel i von der Lenin zabiła swój przemysł i te rzeczy nie są tu nawet produkowane...

MiG25 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 01-10-2026, 11:08   

No i już przy wyciąganiu problem z kablami HV , identycznie jak tu: https://www.youtube.com/shorts/7f9ebu9osmM

I tylko przy tych kablach , co idą do gniazda ChadeMo...
Zrobił się tak silnie biały proszek z aluminium , że nie sposób wyjąć kabla z tego aluminiowego korpusu.
Jeśli auto starcze niż te 5 - 6 lat , to podejrzewam ,że dokładnie to samo się stanie i lepiej tego nie ruszać , ew spróbować wypinać kable od gniazda.
A jak już się to stanie to chyba najprościej uciąć ,zaślepić i nie używać gniazda ChaDeMo.

Ja kupiłem kabel , wygląda jak nówka , ale korpus po oczyszczeniu z białego proszku nie wiem czy będzie szczelny , i czy oring to uszczelni... ( a i ten kabel ,a w zasadzie dwa , są już uszkodzone , i praktycznie wszsystkie na olx,allegro też , dobry kabel toteki , gdzie jest na końcu czarna uszczelka , później jest taka cieniutka blaszka otaczająca aluminiową wtyczkę , jak to wszystko jest osobno , i jeszcze widać taki pomarańczory oring , to to już jest szmelc wg mnie.)

Generalnie ktoś pisał , że najgorszą rzeczą jest to później wszystko uszczelnić...
No i wszystkie te aluminiowe włazy , korpusy są ponadżerane...

Przy okazji ktoś wie , jakim środkiem ten tlenek aluminum najłatwiej usunąć ?
Później to chyba gruba warstwa wazeliny pójdzie .

[ Dodano: 06-10-2026, 08:34 ]
No i cele wymienione, bateria (częściowo ) na samochodzie.
DBCAM trwał całą noc , z ładowarki weszło ponad 16kWh (gdzie przed wymianą było to max 4,5kWh) , i wyliczył pojemność 53,4Ah... (oczywiście to zaraz zniknie i będzie 38Ah bo tak BMU ma zaprogramowane).

Pozostał jeszcze do ogarnięcia kabel CHademo , reszta osłon od spodu , nabicie czynnika chłodniczego. (ew najpierw jazda próbna ,czy tam za bardzo się nie grzeje..).

Chinka kazała dokręcać z momentem 5-8Nm ... Co wydawało się trochę mało , ustawiłem klucz na 8Nm i zawsze jeszcze trochę przeciągałem ( z drugiej strony to wszystko jest AL , więc też za dużo nie można).

mohinder 
Forumowicz

Auto: Tesla Y LR AWD
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 07-10-2026, 17:30   

No to super. Jestem ciekaw jak BMU to ogarnie jak już będzie kilka jazd i ładowań.

MiG25 
Forumowicz

Wysłany: Wczoraj 21:10   

Na razie dwa razy rozładowałem baterię nagrzewnicą wody ( zdalnie odpalałem ogrzewanie kabiny ,aż się bateria rozładowała). No i za pierwszym razem przyjęła 8,5kWh , za drugim razem 10,5kWh... Także jeszcze BMS myśli co tu robić.
Zasięg wyświetla się na 49km.
Dziś dopiero na koła stanął w garażu , pojeździłem tylko do przodu i do tyłu . Zaczęło padać , a bateria jescze od strony tych kabli Chademo nieuszczelniona więc nie wyjeżdzałem. Jutro na dobicie gazu się umówiłem.

mohinder 
Forumowicz

Auto: Tesla Y LR AWD
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: Dzisiaj 10:05   

Robiłeś po uruchomieniu baterii coś z BMU? czyli reset BMU lub procedurę DBCAM lub balansowanie cel? Zastanawiam się jak ostatecznie BMU będzie kontrolował ładowanie. Na podstawie maksymalnego napięcia na celach czy do czasu aż przestaną pobierać prąd.

MiG25 
Forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 11:17   

Tak , robiłem reset w BMU wszystkiego co się dało ( tam są dwa przyciski w MUT , dodatkowo ustawiałem zera w parametrach , coś o ilości km i o wieku baterii) , no i na koniec zrobiłem ten DBCAM.
A BMU kontroluje ładowanie na podstawie napięć cel ( nie pozwala naładować więcej jak 4,1V , rozładować też pewnie jest granica ) , jest też przekładnik prądowy ( i na tej podstawie też jest w stanie oszacować ile energii weszło i wyszło z i do baterii) , a że ma ustawiony na stałe ,że bateria to 12kWh ,to i też więcej w nią nie wbije...

Odpowiedz do tematu