Ceny paliw po nowym roku |
Autor |
Wiadomość |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2005, 08:10 Ceny paliw po nowym roku
|
|
|
"Rz": Benzyna będzie droższa
"Rzeczpospolita": Jest przesądzone, że w przyszłym roku wzrośnie akcyza na paliwa. Dziennik podaje, że budżet zyska na tym prawie dwa miliardy złotych.
Wzrost akcyzy oznacza, że podrożeje paliwo na stacjach. W najbardziej optymistycznym scenariuszu ceny zwiększą się jedynie o 25 groszy na litrze. Tyle bowiem będzie wynosiła podwyżka akcyzy - zaznacza "Rz".
Według pesymistycznego scenariusza natomiast, ceny ropy na świecie w najbliższym czasie nie spadną, a benzyna z polskich rafinerii podrożeje więcej niż wspomniane 25 groszy. O ile? Tego dziś nikt nie jest w stanie ocenić - podkreśla dziennik. "Polaków mniej interesuje wysokość akcyzy, a bardziej ceny benzyny" - powiedział wczoraj premier Kazimierz Marcinkiewicz. Ubolewał, że po zmianie stawek we wrześniu tego roku nie spadły ceny na stacjach. Na obniżce, według niego, skorzystali producenci, znacząco zwiększając swoje wpływy. Potwierdzają to statystyki. Zysk na czysto z każdej przerobionej przez PKN Orlen baryłki ropy wzrósł od początku roku o prawie 70 proc.
Premierowi się to nie podoba. "Chcemy doprowadzić do obniżki cen paliw" - przekonuje Marcinkiewicz. Jeszcze w tym tygodniu zamierza on spotkać się z władzami dwóch największych producentów na polskim rynku - Orlenu i Grupy Lotos. Obie spółki w znacznym stopniu kontrolowane są przez skarb państwa - wyjaśnia "Rz".
Premier będzie przekonywał zarządy spółek do tego, aby to one pokryły koszty związane z podwyżką akcyzy, rezygnując z części zysków.
źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1199262,11,item.html
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 22-11-2005, 08:20 Re: Ceny paliw po nowym roku
|
|
|
[quote="igi" ]Premierowi się to nie podoba. "Chcemy doprowadzić do obniżki cen paliw" - przekonuje Marcinkiewicz. Jeszcze w tym tygodniu zamierza on spotkać się z władzami dwóch największych producentów na polskim rynku - Orlenu i Grupy Lotos.[/quote]
To mnie najbardziej rozwaliło: "Premierowi to się nie podoba/" ....
No i tak, pan Premier grzecznie poprosi panów Prezesów aby obniżyli ceny. Coś mi się przypomina - ceny regulowane |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2005, 08:38
|
|
|
wracamy do gospodarki centralnie sterowanej a niedlugo naszym najblizszym sojusznikiem bedzie korea polnocna itp. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 22-11-2005, 08:48
|
|
|
Panowie i panie mamy poprostu fantastycznego premiera, ktory wzorem Janosika odbierze bogatym koncernom paliwowym i da biednemu rzadowi. Do mnie ta janosikowa matematyka nie przemawia o obawiam sie, ze 5 zl/litr benzyny po nowym roku moze byc prognoza optymistyczna |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 22-11-2005, 09:29
|
|
|
Bartek napisał/a: | mamy poprostu fantastycznego premiera |
On lubi SF czy jest po prostu z Marsa |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 22-11-2005, 09:33
|
|
|
Panowie mamy powtórkę z wyborów i koalicji "No my chcieli ale oni nie chcieli" proste zagranie pod publikę premier się starał a ORLEN powiedział NIE i mamy podwyżki. Znowu EXTRA wypłata z Dewidendy dla kolesi i się będzie kręcić. A ile dzieci przybędzie za becikowe i oszołom Giertych w ręce klaszcze |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2005, 12:04
|
|
|
Eeeee tam. Gadanie premiera o tym, że pogada z prezesami jest niczym innym jak przygotowywaniem podwyżki akcyzy. Premier udaje dobrego, a chodzi tylko o to, żeby podnieść akcyzę. Potem powie: Starałem się, walczyłem, ale firmy paliwowe mają swoje własne zarządy i są autonomiczne.
Przy okazji wymieni zarządy, a paliwa będą kosztować i tak 4,50. Więc luz. To po prostu kolejny show. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2005, 12:19
|
|
|
zaglosowali teraz maja co chcieli
dobrze ze nie bede ogladal jego ryja juz niedlugo |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 22-11-2005, 12:46
|
|
|
deenbe napisał/a: | zaglosowali teraz maja co chcieli
dobrze ze nie bede ogladal jego ryja juz niedlugo |
Nie wszyscy na nich glosowali - ja glosowalem na opozycje |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2005, 12:52
|
|
|
Bartek napisał/a: | Nie wszyscy na nich glosowali - ja glosowalem na opozycje Evil or Very Mad
|
Ja tez i nic to nie dalo |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 22-11-2005, 20:58
|
|
|
Miejmy nadzieje że gaz nie zdrożeje powyżej 2,50. A co do cen paliw to każdy rząd mówi na początku że oj oj oj jak to jst źle a potem sie okazuje że nic nie mogą zrobić i takie tam bo coś tam coś tam - jak tam same darmozjady i łapówkarze siedzą to czego tu sie spodziewać. pisząc ''same darmozjady''' mam na myśli około 95 % - no wszyscy nie są tak źli Mam nadzieje. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|