Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceny paliw po nowym roku
Autor Wiadomość
igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-11-2005, 08:10   Ceny paliw po nowym roku

"Rz": Benzyna będzie droższa

"Rzeczpospolita": Jest przesądzone, że w przyszłym roku wzrośnie akcyza na paliwa. Dziennik podaje, że budżet zyska na tym prawie dwa miliardy złotych.
Wzrost akcyzy oznacza, że podrożeje paliwo na stacjach. W najbardziej optymistycznym scenariuszu ceny zwiększą się jedynie o 25 groszy na litrze. Tyle bowiem będzie wynosiła podwyżka akcyzy - zaznacza "Rz".

Według pesymistycznego scenariusza natomiast, ceny ropy na świecie w najbliższym czasie nie spadną, a benzyna z polskich rafinerii podrożeje więcej niż wspomniane 25 groszy. O ile? Tego dziś nikt nie jest w stanie ocenić - podkreśla dziennik. "Polaków mniej interesuje wysokość akcyzy, a bardziej ceny benzyny" - powiedział wczoraj premier Kazimierz Marcinkiewicz. Ubolewał, że po zmianie stawek we wrześniu tego roku nie spadły ceny na stacjach. Na obniżce, według niego, skorzystali producenci, znacząco zwiększając swoje wpływy. Potwierdzają to statystyki. Zysk na czysto z każdej przerobionej przez PKN Orlen baryłki ropy wzrósł od początku roku o prawie 70 proc.

Premierowi się to nie podoba. "Chcemy doprowadzić do obniżki cen paliw" - przekonuje Marcinkiewicz. Jeszcze w tym tygodniu zamierza on spotkać się z władzami dwóch największych producentów na polskim rynku - Orlenu i Grupy Lotos. Obie spółki w znacznym stopniu kontrolowane są przez skarb państwa - wyjaśnia "Rz".

Premier będzie przekonywał zarządy spółek do tego, aby to one pokryły koszty związane z podwyżką akcyzy, rezygnując z części zysków.

źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1199262,11,item.html

:roll:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 22-11-2005, 08:20   Re: Ceny paliw po nowym roku

[quote="igi" :?: ]Premierowi się to nie podoba. "Chcemy doprowadzić do obniżki cen paliw" - przekonuje Marcinkiewicz. Jeszcze w tym tygodniu zamierza on spotkać się z władzami dwóch największych producentów na polskim rynku - Orlenu i Grupy Lotos.[/quote]
To mnie najbardziej rozwaliło: "Premierowi to się nie podoba/" ....
No i tak, pan Premier grzecznie poprosi panów Prezesów aby obniżyli ceny. Coś mi się przypomina - ceny regulowane :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 08:38   

wracamy do gospodarki centralnie sterowanej a niedlugo naszym najblizszym sojusznikiem bedzie korea polnocna itp.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 22-11-2005, 08:48   

Panowie i panie mamy poprostu fantastycznego premiera, ktory wzorem Janosika odbierze bogatym koncernom paliwowym i da biednemu rzadowi. Do mnie ta janosikowa matematyka nie przemawia o obawiam sie, ze 5 zl/litr benzyny po nowym roku moze byc prognoza optymistyczna :(

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 22-11-2005, 09:29   

Bartek napisał/a:
mamy poprostu fantastycznego premiera

On lubi SF czy jest po prostu z Marsa :?:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-11-2005, 09:33   

Panowie mamy powtórkę z wyborów i koalicji "No my chcieli ale oni nie chcieli" proste zagranie pod publikę premier się starał a ORLEN powiedział NIE i mamy podwyżki. Znowu EXTRA wypłata z Dewidendy dla kolesi i się będzie kręcić. A ile dzieci przybędzie za becikowe i oszołom Giertych w ręce klaszcze :P

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:04   

Eeeee tam. Gadanie premiera o tym, że pogada z prezesami jest niczym innym jak przygotowywaniem podwyżki akcyzy. Premier udaje dobrego, a chodzi tylko o to, żeby podnieść akcyzę. Potem powie: Starałem się, walczyłem, ale firmy paliwowe mają swoje własne zarządy i są autonomiczne.

Przy okazji wymieni zarządy, a paliwa będą kosztować i tak 4,50. Więc luz. To po prostu kolejny show.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:19   

zaglosowali :!: teraz maja co chcieli :D

dobrze ze nie bede ogladal jego ryja juz niedlugo :P

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 22-11-2005, 12:46   

deenbe napisał/a:
zaglosowali :!: teraz maja co chcieli :D

dobrze ze nie bede ogladal jego ryja juz niedlugo :P

Nie wszyscy na nich glosowali - ja glosowalem na opozycje :evil:

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:52   

Bartek napisał/a:
Nie wszyscy na nich glosowali - ja glosowalem na opozycje Evil or Very Mad

Ja tez i nic to nie dalo :?

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 22-11-2005, 20:58   

Miejmy nadzieje że gaz nie zdrożeje powyżej 2,50. A co do cen paliw to każdy rząd mówi na początku że oj oj oj jak to jst źle a potem sie okazuje że nic nie mogą zrobić i takie tam bo coś tam coś tam - jak tam same darmozjady i łapówkarze siedzą to czego tu sie spodziewać. pisząc ''same darmozjady''' mam na myśli około 95 % - no wszyscy nie są tak źli :) Mam nadzieje.

Czas może na Space Stara dla żony?

Odpowiedz do tematu