Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-01-2009, 11:21
wysokie obroty silnika nowego outlandera
Autor Wiadomość
roman56
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 11:00   wysokie obroty silnika nowego outlandera

Witam jestem nowy użytkownikie tego forum chciałbym poznać się zdanie uzytkowników outlandera ja mam przejechane 14 tys km i prawie wszystko jest ok tzn radio już mam wymienione. Zauważyłem że przy temperaturze poniżej 12stopni po uruchomieniu silnika obroty są na poziomie (około) 1200 dlaczego około otóż raz 1000 innym razem 1100
i trzyma te obrotu ok 15 min serwis tłumaczy mi iz tak ma byc ja się z tym nie zgadzam
kompletna bzdura to co oni mi tlumaczą. Chetnie poznam Wasza zdania

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-10-2007, 11:35   

W prawie każdym miśku tak jest że na starcie podnosi obroty na rozgrzewkę a potem obniża u jednych szybciej u innych wolniej, w jednych modelach na chwilę w innych na dłużej - niech ktos inny z takim samym outkiem jak Twój sie wypowie jak jest u niego.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-10-2007, 11:51   

saphire napisał/a:
niech ktos inny z takim samym outkiem
Taa, tylko bądź tu mądrym jakiego Outlandera ma kolega roman56.
Panowie - trochę precyzji, trochę konkretów. Pytajcie a zostanie wam odpowiedziane.

PS. Zdanie zaczyna się z dużej litery a kończy kropką. Czasem warto też postawić przecinek.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Mateusz 
Forumowicz

Auto: L 200, 2011 HP
Wysłany: 16-10-2007, 13:44   

Witam,
w moim Outku II sytuacja ma sie nastepujaco, zaraz po uruchomieniu obroty okolo 1100-1200 (zwlaszcza teraz, gdy temperatura zewnetrzna rano wynosi okolo 1-2stopni C)po rozgrzaniu wraca na swoj wlasciwy poziom ok 900 obrotow.
pozdrawiam,
Mateusz

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 20:29   

Normlna sprawa. Kazdy silnik po uruchomieniu na zimno ma wyzsze obroty od biegu jalowego na rozgrzanym. Kiedys samemu trzeba bylo wlaczac ssanie ;)

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 16-10-2007, 21:10   

No tak, ale roman56 napisał, że te obroty silnik trzyma przez 15 minut ???
Więc chyba jednak coś nie halo. No chyba, że po prostu odpala silnik i czeka aż się zagrzeje :?

U mnie, podobnie jak pisał Mateusz z wysokością obrotów, ale co do czasu to szybko się silnik nagrzewa, ponieważ ja odpalam i jadę - powoli i łagodnie - a jak się zagrzeje to normalnie :twisted:

tommay
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 22:02   

Tzw. ssanie na rozgrzewkę oczywiście tak! Jest to normalne, ale zwróćcie uwagę na fakt, że zaraz po odpaleniu silnika, wchodzi on na wyższe obroty z powodu włączonej klimatyzacji !!! Wystarczy wyłączyć, i od razu wraca na niskie...

A po drugie, po zmianie softu (o czym było pisane wcześniej na innym wątku) poprawia się praca silnika na zimnym starcie. Ot i cała filozofia... Ale 15 minut... hmmm, coś nie tak :-)

Mateusz 
Forumowicz

Auto: L 200, 2011 HP
Wysłany: 16-10-2007, 23:12   

Tommay, masz calkowita racje, chodzi o ssanie na zimnym, fakt klimatyzacja chodzi u mnie non stop, przez caly rok i ma to znaczenie ale podobne "zjawisko" obserwowalem wczesniej w moim Passacie pomimo wylaczonej klimatyzacji przy niskiej temperaturze zewnetrznej obroty byly wyzsze od normalnych. Inna sprawa ze po odpaleniu ruszam nie czekam az sie rozgrzeje na postoju, klimatyzacja odszrania szyby i co jest dla mnie milym zaskoczeniem bardzo szybko ogrzewanie jest efektywne- mam nadzieje ze podczas siarczystych mrozow bedzie podobnie
pozdrawiam,
mateusz

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 17-10-2007, 09:36   

Nie che pocieszac ale te 15 minut przy takim poborze energii i ciepla to nie najgorszy wynik. Nie sadze aby to byla usterka. Kazdy inaczej uzywa auta. Sprawdz czy przy wskazniku temperatury silnika pokazujacym zwykla temperature (1/2 skali) Nadal trzyma te obroty. Wydaje mi sie, ze po prostu silnik dluzej sie nagrzewa i dlatego te obiawy. Oczywiscie wszystko inne tez ma wplyw, wlaczone urzadzenia w aucie, temperatura na zewnatrz, styl jazdy.
He he a z tymi siarczystymi mrozami to uwazaj bo moze juz nie byc tak pieknie i chwile to potrwa za nim ruszysz. No chyba, ze jestes z tych co jezdza "czolgiem". :wink:

roman56
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2007, 11:46   

Jezdze II , do tych obrotow jest jeszcze jeden problem ze wskaznik spalania chwilowego wskazuje mi max czyli z tego co pamietam 22 litry. Nie wydaje mi sie zeby to byla kwestia nagrzania bo temp. 8-10 stopni to nie sa mrozy do tego samochod stoi w garazu wiec chyba nie powinno to tak dlugo trwac.

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2007, 16:13   

Na postoju zawsze wskazuje max.

roman56
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2007, 18:07   

Jaki jest sens w tym ze pokazuje maxymalne spalanie ?

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 01-11-2007, 22:19   

Pewnie nie, ale co ma pokazać z braku danych o aktualnej prędkości ;)
Jak już ktoś pisał, na postoju komp powinien pokazywać zużycie w l/h

benek45
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2007, 20:29   

Witajcie czytam systematycznie wasze posty.Posiadam Outlandera 2 od maja nakręciłem nim 14000 km.Co do wysokich obrotów po uruchomieniu ok 1100 obr.min utrzymują się kilka min.Po zapaleniu.prawie natychmiast rozpoczynam jazdę.Niedługo pierwszy przegląd,nie licząc olejowego po 2000 tyś.Jestem z niego zadowolony spełnia jak dotąd moje oczekiwania,byłem rozdarty między Outlanderem a Nawarą-wiecie odpis vat.Słabo widoczny wyświetlacz centralny znana sprawa,spróbuję coś zrobić na przeglądzie :|

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Wysłany: 05-11-2007, 23:11   

Out I 2.0 136KM tez utrzymuja się do chwili zagrzania się, kilka minut, ale po około 1-2 już ruszam. Także wszystko w porządku.

Odpowiedz do tematu