Kupujemy SSa 1,8GDI. Znaczy zamierzamy. |
Autor |
Wiadomość |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-01-2008, 23:43 Kupujemy SSa 1,8GDI. Znaczy zamierzamy.
|
|
|
Jak widzicie po moim profilu w chwili obecnej w rodzinie są trzy samochody. Mój Misiek stoi w Polsce a w Irlandii jeździmy Pugiem 406HDI i Micrą 1,0 wersja golas.
Ale do rzeczy.
Znajomi beda sprzedawać SSa 1,8GDI automat z 2001 roku. Przebieg to 63000mil czyli lekko ponad 100000km.
Wyposażenie dość bogate. Samochodu jeszcze nie widziałem, ale właściciele opisali mi większość bolączek. Znaczy niedomykające się drzwi kierowcy (chyba zamek - znaczy jego regulacja). I tyle.
Ciekaw jestem opinii uzytkowników.
Czytałem wiekszość tematów, ale chcę wiedzieć więcej.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 09:08
|
|
|
Chyba największym "minusem" jest silnik GDI
Dokładnie co chciałbyś wiedzieć?? |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 09:40
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Chyba największym "minusem" jest silnik GDI |
Ja MSS mogę tylko polecać. Ale już zalet nie będę wypisywał bo niejednokrotnie na tym forum się pojawiały. Jedynym minusem dla mnie to wyposażenie family zamiast comfort - jeżeli w ogóle można to nazwać minusem (tak na siłę). Oczywiście ma swoje małe problemiki ale są one powszechnie znane i min. dzięki takiemu forum można się z nimi bezproblemowo uporać.
W kwestii GDI to miałem z nim styczność w służbowej carismie 2002. Przez 120kkm spisywał się rewelacyjnie - później został sprzedany. No i w porównaniu do mojego 1.6 - wyraźnie mocniejszy i prawie niezauważalnie więcej pali. Ja do tego silnika jestem nastawiony bardzo pozytywnie. Tyle, że tankować byle gdzie nie można. Reasumując użytkowanie mojego MSS 2002 ze 180kkm przebiegu - jak będziesz robił przy nim co trzeba to on się na pewno odwdzięczy. W kwestii automatu niestety nie pomogę. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-01-2008, 09:41
|
|
|
Jaki tam minus - GDI jest OK jeśli jest zalewany dobrym olejem i paliwem no a na dodatek ten super automacik to już jest cacy. IMHO zwyczajne czynności serwisowe, rozrząd, wymiana oleju + ewentualny ceramizer zapobiegawczo, płynów, filtrów + olej ATF II z filtrem do automatu, wyczyszczenie przepustnicy, nowe świeczki irydowe IZFR6B i luzik. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
maciooo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 13:14
|
|
|
POLECAM. Kupując, nie miałem zamiaru i nie brałem w ogóle pod uwagę tej marki a tym bardziej modelu. Wcześniej miałem Mazdę i myślałem że jeśli japoniec to tylko Madzia lub Toyota. Sam mam SS z 1.8 GDI (181 tysi) fakt że dopiero kilka tyg, ale zauważyłem kilka istotnych szczegółów. To fakt że nie można tankować gdzie się chce. Olej, no cóż mówi się że powinien być naprawdę dobry. Co do stosunku spalania i mocy... moim zdaniem więcej już się nie da "wcisnąć". Samochodzik super składa się, nawet na 5 biegu.
We wcześniejszych postach opisywałem spalanie. Po ostatnich obliczeniach z 230km. 50%trasa, 50% miasto - 8,83.
Nie znam różnic wersji wyposażenia. Ja mam GLX - elektryka szyb (tylko przód), poduszki (na pewno 3x w miejscu gdzie powinna być z przodu pasażera mam półkę), klima, podgrzewane fotele, jak dla mnie to i tak luksus .
Co do wnętrza jeszcze to jest naprawdę ergonomiczny, wszystko znajduje się na swoim miejscu i pod ręką, zrobione z dobrych tworzyw (oprócz zaczepu schowka na okulary ).
Oczywiście ile ludzi tyle opinii, przeważają jednak te pozytywne i to nie tylko w gronie misiowych maniaków. Ja osobiście polecam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-01-2008, 20:25
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Chyba największym "minusem" jest silnik GDI |
Wg. mnie największa zaleta jest silnik GDI
Pytanie pomocnicze od jak dawna masz autko z tym silnikiem (zeby sie o nim wypowiadac)
Ale do setna:
Moze nie ss ale opinia od Carismy Silniczek pierwsza klasa, bardzo dynamiczny w kazdym zakresie obrotow, z latwoscia wkreca sie na obroty, nie ma jakichkolwiek stresujacych momentow np. podczas wyprzedzania, jest oszczedny a przy malym obciazeniu nawet bardzo, elastycznosc tez jest jego mocna cecha.
Idealnie pasuje do tego autka
Grunt to kupic autko zadbane (czyli jak w przypadku kazdego samochodu) jesli bylo regularnie serwisowane, jezdzilo na dobrym oleju to nie ma sie czego bac. Silnik tak jak i skrzynia (automat czy manual) jest produkcji Japońskiej wiec dluuugo nie bedziesz na nie narzekal
Ogolnie jako caloksztal nie moge sie opisywac, gdyz Carisma poza silnikiem i skrzynia biegow to troszke inne auto, ale polecam..tak bardzo
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-01-2008, 22:45
|
|
|
Stein, to co ewentualnie będziemy kupować to automat Mitsubishi. INVECS jedna z najlepszych skrzyń auto na świecie
A teraz z innej beczki - jak się jeździ automatem mi akurat tłumaczyć nie trzeba. Jeździłem. Kilkoma.
Ale samochód nie dla mnie (ja mam Puga ) a dla tej uroczej osóbki w czerwonej bluzce z mojego avatara. Też jeździła automatami. Trochę mocniejszymi niż SS GDI. Teraz jeździ Micrą kupioną żeby przyzwyczaić się do tego cholernego ruchu pod prąd. No ale to już za nami. Pojawia się okazja kupić SSa. A automat to tylko dodatkowa zachęta.
No ale do rzeczy.
Rozumiem, że wymiana oleju co 50000km w skrzyni to jest to co jej potrzeba? Świece platynowe o podanym symbolu, dobry syntetyk do GDI, czyszczenie przepustnicy i powinno hulać si? Paliwo wiem gdzie zatankować
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-01-2008, 23:07
|
|
|
Stein napisał/a: | Robson86 w mss 1.8 gdi jest skrzynia japońska a nie ten francuski szajs ? |
tak jest GDI=skrzynia biegow z Japoni
Hubeeert napisał/a: | Rozumiem, że wymiana oleju co 50000km w skrzyni to jest to co jej potrzeba? Świece platynowe o podanym symbolu, dobry syntetyk do GDI, czyszczenie przepustnicy i powinno hulać si? Paliwo wiem gdzie zatankować |
Z ta przepustnica to tam u Was powinno byc duzo lepiej bo paliffko duzo lepszej jakosci macie
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-01-2008, 23:35
|
|
|
Robson86 napisał/a: | bo paliffko duzo lepszej jakosci macie | eeeeeeeeeee ktoś Ci bajek naopowiadał. Tutaj to dopiero są wałki z paliwem |
Just think...
. |
|
|
|
 |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-01-2008, 00:07
|
|
|
HUBEEERT napisał ......Świece platynowe o podanym symbolu, dobry syntetyk do GDI, czyszczenie przepustnicy i powinno hulać si? Paliwo wiem gdzie zatankować.
Świeczki koniecznie irydowe a nie platynowe.
To będzie na 100% hulać - to jest w końcu GDI. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 29-01-2008, 00:23
|
|
|
Tfu! irydowe
No dobra - zapamiętam. Cholerne fanaberie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 29-01-2008, 07:52
|
|
|
Stein napisał/a: | skrzynia japońska a nie ten francuski szajs | Jakoś nie słyszałem żeby ktoś narzekał na ten "francuski szajs" |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2008, 08:25
|
|
|
cns80 napisał/a: | Jakoś nie słyszałem żeby ktoś narzekał na ten "francuski szajs" |
to malo slyszales |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2008, 09:52
|
|
|
Ja na samą skrzynię narzekać nie mogę. Wszystko hula że hej. Ale jest jedno ale. Te ^%$& tulejki. U mnie średnio po 5kkm od wymiany jedynka ze wstecznym zaczynają robić problemy. Oczywiście ja już się nauczyłem je wrzucać ale jak ktoś inny wsiądzie to nie ruszy. To najbardziej mnie wkurza w tym samochodzie. Jeżdzę spejsem od 30kkm i tulejki wymieniałem już 3 razy. Niby wymiana kosztuje niedużo i nawet samemu można zrobić ale wkurza. BTW może macie jakieś domowe sposoby na wyeliminowanie tego problemu? Podobno w cari tak się nie dzieje bo jest jakaś osłona i brud się nie dostaje. Ale szczegółów nie znam. |
|
|
|
 |
|