Kontrolka poziomu oleju |
Autor |
Wiadomość |
kosma [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 10:12 Kontrolka poziomu oleju
|
|
|
Witam.
Jak rozumie sciecaca sie zolta kontrolka. pierwsza od gory po prawej stronie z konewka to kontrolka poziomu oleju tak ? czy sie myle ?
Interesuje mnie co moze powodowac jej swiecenie. Tylko niski poziom oleju w silniku czy cos jeszcze ?
Po wlaczeniu stacyjki wszystkie kontrolki ktore powinny sie zaswiecic sie swieca. Po uruchomieniu silnika gasna i jest ok. Do momentu kiedy rozpedze sie po autostradzie tak do ok 120-140km/h. Wtedy w/w kontrolka sie zaswieca czasami, a czasem nie. jak sie zatrzymam gasnie. gasnie tez kiedy droga prowadzi z gorki. Poziom oleju w silniku jest w normie. Znaczy jest stan czyli srodek na skali bagnetu i nie wycieka nigdzie.
Co w takim wypadku moze powodowac jej swiecenie ? |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 27-05-2008, 10:59
|
|
|
czee...to samo miałem - poczytaj ...a i napiszę .więc tak - to jest poziom oleju w silniku .mimo tego że olej masz tak jak książka pisze to go dopełnij by był pod max .kontrolka nie zapali się więcej .druga sprawa to olej do wymiany bo myślę i stwierdziłem od siebie że to jest też ciśnienie oleju /ta właśnie kontrolka / bo gdy miałem nawet dolany pod max ,a shell to po niedługim czasie wymieniłem go na valvoline razem z filtrem /też o tym gdzieś pisałem / wlali mi szajs ....tak historia . teraz wlewam valvoline i nic się nie zapala ....a jak ci będzie świecić cały czas to sprawdż czujnik w misie ....może coś nie styka .pozdrawiam |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
kosma [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 12:17
|
|
|
Juz dopelnialem pod max. Nic nie pomoglo. Dalej to samo. auto swiezo po wymianie filtrow i oleju. nic nie pomoglo. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 27-05-2008, 14:01
|
|
|
U mnie ta kontrolka swieci sie tylko wtedy kiedy jest za mały poziom oleju. Dotyczy to też sytuacji kiedy samochód jest przechylony w bok. Od cisnienia oleju jest inna lampka, taka czerwona. A olej leje jak większość - półsyntetyczny 10W40 CASTROL GTX MAGNATEC. Zdarzało mi się ze lampka mignęła na krótko po uruchomieniu silnika, w zimie kiedy było bardzo zimno. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 16:02
|
|
|
jak się świeci dalej to z pewnością masz do wmiany czujnik... a moze tylko do czyszczenia? |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 28-05-2008, 10:28
|
|
|
dołącze się co do kontrolki ....jak miałem tego nieszczęsnego shella to po paru setkach od wymiany mimo poziomu ...4.5 litra... zaczeła migać ta kontrolka ...pózniej zapalała się bardzo często . parę setek km !!! dokładnie nie wiem /trzeba zajrzeć w posty /nie powinno się zapalać a jednak . silnik zaczął dziwnie postukiwać na zaworach i nie równo pracował...a gdy zlałem tego shell,a i wlałem inny olej wszystko wróciło do normy tak jak książka pisze ...takie moje doświadczenie i nic się nie zapala teraz . |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
kosma [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 11:20
|
|
|
ja leje Castrol zreszta chyba jak wiekszosc MM
a konkretnie Castrol GTX High Mileage 15W-40 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 29-05-2008, 08:57
|
|
|
teraz zalewam znowu / dzisiaj / valvoline i filtr champion oleju następnym razem zobacze casrtrola |
 |
|
|
|
 |
|