Przesunięty przez: Hubeeert 05-04-2006, 15:16 |
[CA4A 1.6] pomocy nie moge odpalić |
Autor |
Wiadomość |
marcin11 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 16:56 [CA4A 1.6] pomocy nie moge odpalić
|
|
|
witam jestem tu pierwszy raz potrzebuje pomocy kupiłem sobie kolta z 96 roku 1,6 16v z gazem i mam same problemy a wiec auto niepali wogule na benzynie niewiem co jest
a teraz to juz nawet wogule niechce zapalic ani gaz ani lpg nawet rozrusznik niechce krecic poprostu cisza
co z nim jest |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-09-2007, 16:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 17:02
|
|
|
Nie jestem ekspertem, ale jesli nie kreci Ci rozrusznik, to sprawdz akumulator...
No i oczywiscie witamy na forum!
Opisz moze problem nieco dokladniej - co sie stalo, czy po prostu z dnia na dzien przestal tak palic? Czy na gazie odpalales go czy na benzynie i przelaczales na gaz? Ja sie dobrze na tym nie znam, ale to forum pelne jest tegich glow, ktore Ci pomoga. Im wiecej informacji im przekazesz, tym szybciej pomoga Ci rozwiazac problem. |
Ostatnio zmieniony przez majki 03-04-2006, 17:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcin11 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 17:10
|
|
|
akumulator jest ok
co do benzyny to jak go kupiłem to wracałem nawet na benzynie od faceta od którego zakupiłem go ale jak juz sie obudziłem na drugi dzien to nici niechciał z niej odpalic ani nawet jak jechalem na gazie i chciałem przerzucic na benzyne to odraz gasł mi .
Nastepnego dnia było jeszcze gorzej bo zablokował sie alarm i sie a le go odblokowałem lecz niestety wtedy autko juz wogule niedaje oznak zycia pala sie kontrolki wszystkie swiatła i wogule ale nieda sie go odpalic po przekreceniu kluczyka s lychac jakas papke ale nic wiecej |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 18:34
|
|
|
Witamy na forum. Po pierwsze - zacznij pisać jak człowiek. Wiesz, co to ortografia, gramatyka i interpunkcja? Taki słowotok może być źle zinterpretowany... Po drugie - jest dział Problemy techniczne, gdzie należy umieszczać takie tematy jak Twój. I po trzecie - opisz wreszcie dokładnie, co się dzieje? Na gazie odpala normalnie? Jakie kontrolki się palą - Check Engine pali się na stałe, czy gaśnie? Jaką papkę słychać po przekręceniu kluczyka?
Osobiście obstawiałbym padakę pompy paliwa. Zapewne auto było jeżdżone tylko na gazie i pompa najzwyczajniej w świecie się zatarła. Benzyna jest odpowiedzialna za smarowanie. Być może padł ECU, bo w końcu nie wiem, czy to auto odpala na gazie, czy nie. Jeśli odpala, ECU raczej jest w porządku. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 03-04-2006, 18:37
|
|
|
a ja bym wymienil silnik.
przypadkowo mam taki na zybciu
jak cos to ECU tez bede miec, tak samo jak pompe paliwa
kurde normalnie jak sklep
a tak na marginesie to ja tam bym sprawdzil kable i swiece.
pozdr. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 18:43
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | a tak na marginesie to ja tam bym sprawdzil kable i swiece. |
Słuszna uwaga - a do tego jeszcze alternator i cewkę. Ale jeśli samochód na gazie odpala, to przyczyn trzeba szukać jednak gdzie indziej. Ech - nie ma to jak pełna informacja... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-04-2006, 18:44
|
|
|
Albo padł alarm (lub źle go zreanimowałeś) i odciął zapłon. |
|
|
|
 |
marcin11 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2006, 19:43
|
|
|
na gazie to on mi palił ale do wczoraj jeszcze dopuki sie nie zblokował alarma (juz jest teraz odblokowany )dzis juz niechciał nawet krecic po przekreceniu kluczyka pali sie kontrolka od absu i zaraz gasnie oraz kontrolka od silnika na benzynie przestal; chodzic tego samego dnia co go kupiłem ten od którego go wziolem powiedział ze czasem sie niedawał odpalic na benzynie ale to czasem to umnie jest non stop no a teraz to juz wogule kaplica
moze alarm przyblokował odciencie zapłonu niewiem co z nim robic moze jutro go do elektryka odcholuje |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2006, 20:01
|
|
|
Jeli alarm byl prawidlowo zalozony przed montazem IG to odcina pompe paliwa. Sprawdz to. Jesli po zamontowaniu IG to ACC, czyli plus pojawiajacy sie po przekreceniu stacyjki. Zeby wykluczyc alarm znajdz centralke i zmostkuj przewody od blokady.
Prawdopodobne uszkodzenia wg mnie to pompa paliwa lub ktorys z zaworow na benzyne (sprawdz pod maska czy nie spad z nich zaden przewod. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 05-04-2006, 00:12
|
|
|
Wszyscy o odcinaniu zapłonu, pompy, kablach, świecach, a przecież 2 razy napisane że rozrusznik nie kręci
Moje typy:
-alarm odcina obwód rozusznika
-zawieszają się szczotki (zużyte) - po przekręceniu kluczyka lampki lekko przygasają i słychać "cyk"
-zawiesza się zasyfiały elektromagnes.
elektryk pomierzy na rozruszniku i będzie jasne.
Co do problemów z benzyną:
-zasyfiałe maksymalnie wtryskiwacze (jazda tylko na LPG)
-przytarta pompa paliwa (jazda bez benzyny w baku)
-niesprawna listwa ciśnienia paliwa (regulator ciśnienia)
-zasyfiały filtr paliwa, lipne paliwo
Problemy z układem zapłonowym raczej odpadają skoro na LPG chodził. |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2006, 20:57
|
|
|
W takim razie jesli szczotki to polecam puknac w rozrusznik jakims kawalkiem mlotka czy czyms podobnym. Efekt taki ze zaskoczy i jeszcze kilka razy zakreci - bedzie mozna spokojnie podjechac do mechanika, ktory wymieni szczotki.
Tyle ode mnie. Powodzenia. |
|
|
|
 |
marcin11 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2006, 22:50
|
|
|
a wiec panowie to ze niepali to juz napewno rozrusznik bo juz auto zacholowałem do mechanika a co do benzyny jutro bedzie wiadomo jak juz zrobia rozrusznik (ciekawe ile krzykna ) |
|
|
|
 |
|