[CB1 1.3] Problem z centralem |
Autor |
Wiadomość |
Maszok
Nowy Forumowicz Lechia Gdańsk
Auto: Lancer 1995r 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-07-2008, 13:14 [CB1 1.3] Problem z centralem
|
|
|
Witam, niedawno kupiłem Mitsubishi Lancera 1.3 z 95 roku i mam problem z centralem. Najpierw działał tylko od strony drzwi pasażera (otwierały się wszystkie drzwi oprócz kierowcy). Okazało się, że kabel w drzwiach kierowcy był odłączony, więc go podłączyłem. I teraz central działa, ale tylko przy włączonych światłach Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-07-2008, 22:15
|
|
|
Ciężko precyzyjnie odpowiedzieć, musisz przejrzeć cała instalację bo masz źle kabelki gdzieś podłączone. Jeśli przed Twoją"naprawą" nie było takiego zjawiska (że central działał tylko przy włączonych światłach) to zacząłbym od analizy instalacji w tych drzwiach gdzie dokonywałeś korekt. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 347 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 06-07-2008, 23:22
|
|
|
Pewnie przed sprzedażą ktoś umyślnie odpiął kabel, i powiedzial tylko ze nie dziala centralny przy tych wlasnie drzwiach. Aby oczywiscie zataic prawde. Jedź z tym do elektryka niech dokładnie wszystko sprawdzi. Ja gdy kupilem mojego wraz z nacisnieciem pedalu hamulca zapalaly sie swiatla mijania i podswietlenie deski. taki bylem wkurzony. Co sie okazalo po wizycie u specjalisty. Zamiast żarówki dwowłuknowej, która odpowiadala za swiatla stopu i pozycje z tylu byla jednozarnikowa i robila sie choinka. |
_________________ Wspomnienie...
 |
|
|
|
 |
Maszok
Nowy Forumowicz Lechia Gdańsk
Auto: Lancer 1995r 1.3
|
Wysłany: 07-07-2008, 00:30
|
|
|
Tak właśnie mi się wydawało, że elektryka jest skopana
Bo nie działa mi też oświetlenie w środku, zegarek się resetuje przy wyłaczaniu silnika, a z głośników lecą dziwne dźwięki jak się włączy radio Jakby jakieś spięcie gdzieś było czy coś...
Pokombinuje coś z tym samemu, a jak się nie uda to dam jakiemuś elektrykowi
Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 09-07-2008, 13:18
|
|
|
U mnie pomogło połączenie dwóch kabelków zasilających przy module centralnego zamka (wchodzą dwa, lewej i prawej strony). Przywróciło to podświetlenie licznika, oświetlenie kabiny i centralny zamek, działa to od 4lat. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 09-07-2008, 16:59
|
|
|
Poszedłbym drogą kolegi wichury1 oraz przyjrzał bym się podłączeniu centralnego. Czy jest mechaniczny czy ktoś zainstalował wraz z pilotami (nie oryginalny) mógł połączyć +12V z centrali zamka pod przewód gdzie napięcie pojawia się przy włączonych światłach. Taki myk amatora |
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 22-09-2008, 21:15
|
|
|
POmózcie. Mianowicue zauwazyłem pare dni temu ze w drzwiach przód od strony kierowcy taka blaszka co normalnie sie ja kluczykiem przy wsadzaniu wpycha (zabazpieczajaca zamek) no ze jej nie widac niewiem spręzynka pękła czy cos jednoczesnie zamek zaczał jakby cięzej chodzic wiec przez dziurkę walnąłem ile sie da WD-40. No i cóż bylo oki ale dzis to najpierw nie mogłem przekręcic kluczyka a pózniej owszem mogłem (choc troszke trudniej) ale centralny nie działał tzn reszta drzwi sie nie zamykała ani nie otwierała razem. żeby był ociekawiej czasami centalny działa a czasami nie.... Co radzicie? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-09-2008, 11:04
|
|
|
hmhmh, co do zamka, to mogłeś uszkodzić wkładkę, względnie obrócić bębenek... Zamek do rozbiórki i tak.
A central, że czasem nie działa. Przechodziłem temat niedawno w Cari kolegi, raz działał, raz nie. Tam padła centralka, ale zacznij od sprawdzenia połączeń. |
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 23-09-2008, 13:29
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | ale centralny nie działał tzn reszta drzwi sie nie zamykała ani nie otwierała razem. żeby był ociekawiej czasami centalny działa a czasami nie.... Co radzicie? |
U mnie poszedł moduł. Koszt wymiany modułu 70 zł.
Co do zamka to nie wiem. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 23-09-2008, 15:53
|
|
|
stary alfer, a miałes tak ze czasem central działas a czasem nie? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 23-09-2008, 17:22
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | stary alfer, a miałes tak ze czasem central działas a czasem nie? |
Nie. U mnie było TAK . |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 23-09-2008, 19:27
|
|
|
Jednoczesnie wyładował mi sie akumulator... Wyjałem go i własnie sie ładuje. Bez aku zamek działa dobrze ale oczywiescie nie wiadowmo co z centralem...
[ Dodano: 24-09-2008, 22:40 ]
Cóz po naładowaniu akumulatora central działa bez zarzutu.... zamek tez sie nie zacina... Myslicie ze bedzie dobrze? zamek tez sie nie zaciana jakos....Niewiem jak to mozliwe. Pozostaje jedynie sprawa blaszki co ma uszczelniac wejscie do zamka... |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
|