Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB1 1.3] Problem z centralem
Autor Wiadomość
Maszok 
Nowy Forumowicz
Lechia Gdańsk

Auto: Lancer 1995r 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-07-2008, 13:14   [CB1 1.3] Problem z centralem

Witam, niedawno kupiłem Mitsubishi Lancera 1.3 z 95 roku i mam problem z centralem. Najpierw działał tylko od strony drzwi pasażera (otwierały się wszystkie drzwi oprócz kierowcy). Okazało się, że kabel w drzwiach kierowcy był odłączony, więc go podłączyłem. I teraz central działa, ale tylko przy włączonych światłach :) Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 06-07-2008, 22:15   

Ciężko precyzyjnie odpowiedzieć, musisz przejrzeć cała instalację bo masz źle kabelki gdzieś podłączone. Jeśli przed Twoją"naprawą" nie było takiego zjawiska (że central działał tylko przy włączonych światłach) to zacząłbym od analizy instalacji w tych drzwiach gdzie dokonywałeś korekt.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Wysłany: 06-07-2008, 23:22   

Pewnie przed sprzedażą ktoś umyślnie odpiął kabel, i powiedzial tylko ze nie dziala centralny przy tych wlasnie drzwiach. Aby oczywiscie zataic prawde. Jedź z tym do elektryka niech dokładnie wszystko sprawdzi. Ja gdy kupilem mojego wraz z nacisnieciem pedalu hamulca zapalaly sie swiatla mijania i podswietlenie deski. :twisted: taki bylem wkurzony. Co sie okazalo po wizycie u specjalisty. Zamiast żarówki dwowłuknowej, która odpowiadala za swiatla stopu i pozycje z tylu byla jednozarnikowa i robila sie choinka.

Maszok 
Nowy Forumowicz
Lechia Gdańsk

Auto: Lancer 1995r 1.3
Wysłany: 07-07-2008, 00:30   

Tak właśnie mi się wydawało, że elektryka jest skopana :)
Bo nie działa mi też oświetlenie w środku, zegarek się resetuje przy wyłaczaniu silnika, a z głośników lecą dziwne dźwięki jak się włączy radio :) Jakby jakieś spięcie gdzieś było czy coś...

Pokombinuje coś z tym samemu, a jak się nie uda to dam jakiemuś elektrykowi :)

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam :)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 09-07-2008, 13:18   

U mnie pomogło połączenie dwóch kabelków zasilających przy module centralnego zamka (wchodzą dwa, lewej i prawej strony). Przywróciło to podświetlenie licznika, oświetlenie kabiny i centralny zamek, działa to od 4lat.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 09-07-2008, 16:59   

Poszedłbym drogą kolegi wichury1 oraz przyjrzał bym się podłączeniu centralnego. Czy jest mechaniczny czy ktoś zainstalował wraz z pilotami (nie oryginalny) mógł połączyć +12V z centrali zamka pod przewód gdzie napięcie pojawia się przy włączonych światłach. Taki myk amatora :D

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 22-09-2008, 21:15   

POmózcie. Mianowicue zauwazyłem pare dni temu ze w drzwiach przód od strony kierowcy taka blaszka co normalnie sie ja kluczykiem przy wsadzaniu wpycha (zabazpieczajaca zamek) no ze jej nie widac niewiem spręzynka pękła czy cos jednoczesnie zamek zaczał jakby cięzej chodzic wiec przez dziurkę walnąłem ile sie da WD-40. No i cóż bylo oki ale dzis to najpierw nie mogłem przekręcic kluczyka a pózniej owszem mogłem (choc troszke trudniej) ale centralny nie działał tzn reszta drzwi sie nie zamykała ani nie otwierała razem. żeby był ociekawiej czasami centalny działa a czasami nie.... :roll: :roll: :roll: Co radzicie?
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 23-09-2008, 11:04   

hmhmh, co do zamka, to mogłeś uszkodzić wkładkę, względnie obrócić bębenek... Zamek do rozbiórki i tak.
A central, że czasem nie działa. Przechodziłem temat niedawno w Cari kolegi, raz działał, raz nie. Tam padła centralka, ale zacznij od sprawdzenia połączeń.

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 23-09-2008, 13:29   

rosomak1983 napisał/a:
ale centralny nie działał tzn reszta drzwi sie nie zamykała ani nie otwierała razem. żeby był ociekawiej czasami centalny działa a czasami nie.... :roll: :roll: :roll: Co radzicie?

U mnie poszedł moduł. Koszt wymiany modułu 70 zł.

Co do zamka to nie wiem.

Ogarniam prawy ALT

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 23-09-2008, 15:53   

stary alfer, a miałes tak ze czasem central działas a czasem nie?
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Wysłany: 23-09-2008, 17:22   

rosomak1983 napisał/a:
stary alfer, a miałes tak ze czasem central działas a czasem nie?

Nie. U mnie było TAK .

Ogarniam prawy ALT

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 23-09-2008, 19:27   

Jednoczesnie wyładował mi sie akumulator... Wyjałem go i własnie sie ładuje. Bez aku zamek działa dobrze ale oczywiescie nie wiadowmo co z centralem...

[ Dodano: 24-09-2008, 22:40 ]
Cóz po naładowaniu akumulatora central działa bez zarzutu.... zamek tez sie nie zacina... Myslicie ze bedzie dobrze? zamek tez sie nie zaciana jakos....Niewiem jak to mozliwe. Pozostaje jedynie sprawa blaszki co ma uszczelniac wejscie do zamka...
6 bolt only...

Odpowiedz do tematu