Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Problem ze zmianą radia
Autor Wiadomość
megaroman1
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2008, 13:56   [Cari 1.6] Problem ze zmianą radia

Witam!

Ostatnio zmieniłem radio PH 1000 na radioodtwarzacz CD W 142. Caly zabieg był banalnie prosty, bo gniazda w obydwu radyjkach są identyczne. Problem jednak w tym, że po tej zamianie wariuje mi zegarek, który po każdym wyjęciu kluczyka ze stacyjki zmienia ustawiony przeze mnie czas. Oprócz tego co jakis czas znika mi podświetlenie radia i pamięć ustawionych programów. Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc w tym małym, choć denerwującym problemie. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez megaroman1 04-01-2009, 15:21, w całości zmieniany 1 raz  

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2008, 14:38   

chodzi o funckję "CT" (current time), czyli automatycznego dostrajania zegarka.

Wciśnij przycisk "4" kanału, wyłącz i włącz radio trzymając go wciśniętego. Powinno pomóc.

Co do samoistnego wyłączania się radia - obejrzyj kable i styki - może coś czasem nie przewodzi i stąd problem.

megaroman1
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-2008, 15:35   

Dzieki za zainteresowanie moim problemem. Niestety funkcja "CT" uruchamia się smoczynnie przy każdym wyjęciu i ponownym włożeniu kluczyka. Nadal brak pamięci ustawionych wcześniej programów i sporadycznie pojawaiające się podświetlenie radia. Styki i wtyczki sprawdzałem kilkakrotnie. pewnie kupilem uszkodzone radio...

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2008, 05:30   

Jesli kasuja ci sie programy, to polacz zolty i czerwony przewod ktore ida do radia. Zolty to zasilanie a czerwony to podtrzymanie pamieci, lub jakos tak (mozliwe ze i na odwrot).

megaroman1
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 19:10   

Tylko że jek podepnę poprzednie radio, to wszystko działa bez zarzutu - i podświetlenie i pamieć... Chyba jednak trafił mi się felerny egzemplarz...

crimi 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 21:52   

Wszystko zalezy od polaczenia kabli w kostce ISO - RADIO, a dokladnie przewodow na tym odcinku. Jak bede miec czas pokaze ci to jak jest to rozwiazane w przewodach (ISO-RADIO) z Pioneera. W Mitsu mam Grundika (o ile pamietam :P ) i sam musialem sie dobrac do wiazki na tym odcinku i te dwa przewody razem zlutowac, bo i u mnie byl ten sam problem co u ciebie.

Masz do wyboru, opcje pierwsza lub druga. Niepamietam dokladnie ktora to byla, napewno nic nie zepsujesz.

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2008, 16:29   

panowie ok jak się tak jak na schemacie zrobi będzie działac ale zawsze!! :!:
trzeba wypiąć radio wziąć prubówkę i zobaczyć który kabel ma cały czas napięcie w instalacji auta a który się pojawia po przekręceniu klucza a który się pojawia po włączeniu świateł!
:idea: jak już to będzie wiadomo to radia (pioneer napewno) mają opisane kable i teraz :
:arrow: kabel z radia o oznaczeniu illumination do plusa pojawiającego się po włączeniu świateł
:arrow: stały plus z auta do kabla z radia oznaczonego jako memory
:arrow: plus załączany stacyjką do czerwonego z radia

i jak tak zrobisz musi działać :D i przede wszystkim radio samo się włącza i wyłącza jak zapalisz i zgasisz auto :)

[ Dodano: 05-11-2008, 16:42 ]
funkcji poszczegulnych kabli:
:arrow: illumination to podświetlanie nawet jak radio nie działa i włączysz światła podświetlanie radia działa
:arrow: memory to pamięć i dla tego musi mieć zawsze napięcie żeby sklerozy radio nie dostawało (tak jak u megaroman1)
:arrow: czerwony + to poprostu kabel sterujący radiem.

Ja u siebie też musiałem zamieszać kabelkami w pioneerze bo też sie krzaczyło.
do mieszania kabelkami potrzebna jest tylko igła i się z kostki od radia(tej co się do instalki samochodu wpina) wypina te 3 kable i wpina spowrotem w odpowiednich miejscach. nie trzeba nic lutowac i ciąć!!! no chyba że ktoś chce ręcznie zawsze włanczać i wyłanczać radio!! ale po co jak może się to dziać automatycznie (bardzo bardzo wygodna sprawa)

[ Dodano: 05-11-2008, 16:54 ]
carisma pioneer
różowy -niebieski antena el.sterowanie
zielony -illumination podświetlenie radia
czerwony -memory zasilanie z AKU
niebieski -czerwony zasilanie od kluczyka
czarny/żółty -masa

no to powinno sprawę załatwić

[ Dodano: 05-11-2008, 16:59 ]
a i jeszcze linka do tematu gdzie jest o tym baaaaarrrrdzo szeroko napisane
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7169

crimi 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2008, 19:38   

adipaw pieknie to opisales. Ale w twoim rozwiazaniu napotykam jeden problem. Aby sluchac czegokolwiek w radiu, musisz przekrecic kluczyk w stacyjce, mnie to wlasnie denerwuje (innym moze nie przeszkadza). W mojej Cari w tym momencie od razu sie zalanczaja swiatla, silnik wentylatora i pewnie jeszcze mnostwo innych pozeraczy pradu. Fakt, fajnie bo radio gasnie po wyciagnieciu kluczyka/przekrecenia kluczyka w pozycje OFF. Co do illumination, to zalezy od radia. Wiekszosc odtwarzaczy nie potrzebuje tego kabelka.

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2008, 19:40   

nie dokońca kluczyk ma wstępny stopień właśnie do radia i nic więcej nie załancza sie wtedy ale można włączyć radio szyby i wycieraczki! światła się włancza dopiero krok dalej a 3 stopień to zapłon!!!

[ Dodano: 05-11-2008, 19:43 ]
a co do illumination to fakt można go nie podłanczać ale wypas jak się świeci samo podświetlanie a radio wyłączone :) zwykle robi się skrętke z czerwonego+żółty+pomarańczowy i daje sie do stałego plusa! wtedy działa wszystko i zawsze.

Odpowiedz do tematu