Przesunięty przez: Gene 28-05-2009, 10:15 |
[2.5 TD] Klapa Bagaznika - jak odblokować? |
Autor |
Wiadomość |
pajeroilawa
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport
|
Wysłany: 27-01-2009, 18:17 [2.5 TD] Klapa Bagaznika - jak odblokować?
|
|
|
Witam!
Czy ktoś może wie, jak odblokować tylną klapę w pajero sport 2002 r.?
Niestety jak mi przymarzła w mrozy, tak już odwilż nie pomogła.
Jak to teraz bezinwazyjnie otworzyć/odblokować?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 10:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2009, 18:32
|
|
|
Witaj na forum
Nie mam Sporta, ale Gene napewno Ci podpowie co zrobić |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 27-01-2009, 19:38
|
|
|
pajeroilawa napisał/a: | Niestety jak mi przymarzła w mrozy, tak już odwilż nie pomogła. |
Jeśli próbowałeś siłowego rozwiązania to cieniutko to widzę.Nie wiem jak jest w Sporcie-jeśli na linkę to jest duże prawdopodobieństwo że ją zerwałeś,jeśli tylko kluczykiem to zamek szlag trafił-> no to pozostaje chyba tylko od środka a o tym to Ci co Sportami jeżdżą podpowiedzą. i rada dla Wszystkich przed mrozami przetrzyjcie uszczelki (suche) od drzwi oliwką/oliwą lub nawet kremem np.do rąk bo to i uszczelek szkoda i naszych nerwów.Pozdrawiam |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
pajeroilawa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2009, 19:58
|
|
|
Na siłę nic nie robiłem - poprostu uznałem, że przymarzło i samo puści w odwilż... I nie puściło
Pozdr.
P.S. nie manipulowałem również kluczykiem w zamku - tylko centralem z pilota i próba zwykłego otwarcia... |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-01-2009, 10:31
|
|
|
No coz, historia stara jak swiat. Prawie wszystkie Pojarki czy to Sporty czy Wagony a nawet Pininy majac tylna pionowa klape sa narazone na takie przypadlosci. Moim zdaniem masz zabrudzony zamek. Brud, sol, woda, bloto notorycznie sie tam gromadzi i powoduje korozje elementow mechanizmu. Sadze, ze wlasnie w tym jest problem. Sprobuj poruszac kluczykiem, moze delikatnie popukac w klape w okolicach zamka. Jesli to nie pomoze to nie pozostaje nic innego jak zdjac od srodka tapicerke klapy i dostac sie do zamka. Recznie go zwolnic. Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy. To tyle co wiem. Na pewno nie jest to wina mrozow. Teraz juz jest cieplo. No chyba, ze nie miales uszczelek albo byly juz na maksa zniszczone. Nieee... to herezja. Musi byc cos z zamkiem. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-01-2009, 11:45
|
|
|
Gene napisał/a: | Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy. |
Jest w aerozolu do odkręcania zardzewiałych śrub tylko że skleroza nie pozwala mi przypomnieć jak się on nazywa Pozdrawiam
Trochę treningu i proszę ->>>>> pianka odrdzewiająca "BREAK AWAY"
I znalazłem link do tego produktu
http://www.swistak.pl/a38...BREAK-AWAY.html |
 |
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 28-01-2009, 11:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-01-2009, 11:49
|
|
|
jawaldek, WD 40 się raczy nazywać
ups. fakt to jest do smarowania zamków - a tego Twojego środka to nie znałem |
Ostatnio zmieniony przez Berni 28-01-2009, 11:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-01-2009, 11:51
|
|
|
Nono no właśnie też tyle że pianka dojdzie (?) wszędzie a WD 40 trzeba celować ale też dobre i łatwiej kupić->każda stacja benzynowa
[ Dodano: 28-01-2009, 11:57 ]
Berni napisał/a: | a tego Twojego środka to nie znałem |
Nieograniczone są możliwości produktów chemicznych Pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
pajeroilawa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-01-2009, 18:21
|
|
|
Gene napisał/a: | No coz, historia stara jak swiat. Prawie wszystkie Pojarki czy to Sporty czy Wagony a nawet Pininy majac tylna pionowa klape sa narazone na takie przypadlosci. Moim zdaniem masz zabrudzony zamek. Brud, sol, woda, bloto notorycznie sie tam gromadzi i powoduje korozje elementow mechanizmu. Sadze, ze wlasnie w tym jest problem. Sprobuj poruszac kluczykiem, moze delikatnie popukac w klape w okolicach zamka. Jesli to nie pomoze to nie pozostaje nic innego jak zdjac od srodka tapicerke klapy i dostac sie do zamka. Recznie go zwolnic. Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy. To tyle co wiem. Na pewno nie jest to wina mrozow. Teraz juz jest cieplo. No chyba, ze nie miales uszczelek albo byly juz na maksa zniszczone. Nieee... to herezja. Musi byc cos z zamkiem. |
Popróbuję, mam nadzieję, że ominie mnie przyjemność zdejmowania tapicerki. W razie jednak tego najgorszego - rozumiem, że od środka da się ją zdjąć bez uszczerbków? Czy są jakieś specjalne techniki typu "tu nacisnąć, tam podważyć", czy standard?
P.S. Dzięki wszystkim za podpowiedzi |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-01-2009, 23:49
|
|
|
pajeroilawa, wiem że to co teraz napiszę może byc dla części mitsumaniaków "żenuła" ale tak mi się przypomniało(chyba jakaś szara komóra mi się po latach obudziła)
dawno temu małem tak z bagażnikem (uwaga żenuła) w skodzie 105-zobacz czy przypadkiem jak próbujesz otworzyc klapę cięgnem to nie pracuje ono razem z kołnierzem może się zdarzyc że linka na brudzie przytarła i haczy o kołnierz-jeżeli tak to pociągnięcie linki kombinerkami powinno pomóc(pomogło w skodzie ale nie wiem jak sport ma montowane cięgna) |
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2009, 09:04
|
|
|
Sam nie mialem przyjemnosci rozbierac. Wiekszosc elementow jest mocowana na takie plastikowe zlaczki. Przy zdejmowaniu trzeba uwazac aby nie zgubic tych spinek i aby nigdzie nie wpadly bo potem beda latac i denerwowac lub co gorsze cos zablokuja. Do podwazenia potrzebny plaski srubokret albo uzyj takiej lyzki do zdejmowania kapsli piast (powinna byc pod kanapa).
Tu masz rysunki jak to wyglada schematycznie:
Moze byc problem ze zdjeciem calej oslonki. Podloga bagaznika troche zachodzi na klape.
Tak to wyglada u mnie:
powodzenia
p.s. jak juz bedzie po wszystkim napisz co i jak |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
pajeroX
Mitsumaniak

Auto: Mitsu Pajero 3.2 Di-D WAGON
|
Wysłany: 29-01-2009, 09:42
|
|
|
może zobacz tak? pociągnij za klamke, dopchnij klape i spowrotem odsiągnij.albo dopchnij klape i dopiero pociągnij za klape- nieraz tak sie zblokuje ze może pomóc, a samo szarpanie nie pomaga. pozdrawiam |

|
|
|
|
 |
pajeroilawa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2009, 18:42
|
|
|
Niestety pukanie, odciąganie, manipulacje kluczykiem nie pomogły...
Trzeba będzie zawalczyć z tą tapicerką w wolnej chwili. Dzięki wszystkim, szczególnie koledze Gene za schematy i foty - przydadzą się
Dam znać jak ogarnę temat.
Pozdr. |
|
|
|
 |
|