Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-05-2009, 10:15
[2.5 TD] Klapa Bagaznika - jak odblokować?
Autor Wiadomość
pajeroilawa 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 27-01-2009, 18:17   [2.5 TD] Klapa Bagaznika - jak odblokować?

Witam!
Czy ktoś może wie, jak odblokować tylną klapę w pajero sport 2002 r.?
Niestety jak mi przymarzła w mrozy, tak już odwilż nie pomogła.
Jak to teraz bezinwazyjnie otworzyć/odblokować?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 10:16, w całości zmieniany 2 razy  

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2009, 18:32   

Witaj na forum :!:

Nie mam Sporta, ale Gene napewno Ci podpowie co zrobić :wink:

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2009, 19:38   

pajeroilawa napisał/a:
Niestety jak mi przymarzła w mrozy, tak już odwilż nie pomogła.

Jeśli próbowałeś siłowego rozwiązania to cieniutko to widzę.Nie wiem jak jest w Sporcie-jeśli na linkę to jest duże prawdopodobieństwo że ją zerwałeś,jeśli tylko kluczykiem to zamek szlag trafił-> no to pozostaje chyba tylko od środka a o tym to Ci co Sportami jeżdżą podpowiedzą. i rada dla Wszystkich przed mrozami przetrzyjcie uszczelki (suche) od drzwi oliwką/oliwą lub nawet kremem np.do rąk bo to i uszczelek szkoda i naszych nerwów.Pozdrawiam :)

pajeroilawa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2009, 19:58   

Na siłę nic nie robiłem - poprostu uznałem, że przymarzło i samo puści w odwilż... I nie puściło :?

Pozdr.

P.S. nie manipulowałem również kluczykiem w zamku - tylko centralem z pilota i próba zwykłego otwarcia...

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 28-01-2009, 10:31   

No coz, historia stara jak swiat. Prawie wszystkie Pojarki czy to Sporty czy Wagony a nawet Pininy majac tylna pionowa klape sa narazone na takie przypadlosci. Moim zdaniem masz zabrudzony zamek. Brud, sol, woda, bloto notorycznie sie tam gromadzi i powoduje korozje elementow mechanizmu. Sadze, ze wlasnie w tym jest problem. Sprobuj poruszac kluczykiem, moze delikatnie popukac w klape w okolicach zamka. Jesli to nie pomoze to nie pozostaje nic innego jak zdjac od srodka tapicerke klapy i dostac sie do zamka. Recznie go zwolnic. Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy. To tyle co wiem. Na pewno nie jest to wina mrozow. Teraz juz jest cieplo. No chyba, ze nie miales uszczelek albo byly juz na maksa zniszczone. Nieee... to herezja. Musi byc cos z zamkiem. :|

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2009, 11:45   

Gene napisał/a:
Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy.

Jest w aerozolu do odkręcania zardzewiałych śrub tylko że skleroza :roll: nie pozwala mi przypomnieć jak się on nazywa :? Pozdrawiam :)

Trochę treningu i proszę ->>>>> pianka odrdzewiająca "BREAK AWAY" :lol:

I znalazłem link do tego produktu
http://www.swistak.pl/a38...BREAK-AWAY.html
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 28-01-2009, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Berni 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Wysłany: 28-01-2009, 11:49   

jawaldek, WD 40 się raczy nazywać :p

ups. fakt to jest do smarowania zamków - a tego Twojego środka to nie znałem :oops:
Ostatnio zmieniony przez Berni 28-01-2009, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2009, 11:51   

Nono no właśnie też :) tyle że pianka dojdzie (?) wszędzie a WD 40 trzeba celować ale też dobre i łatwiej kupić->każda stacja benzynowa :wink:

[ Dodano: 28-01-2009, 11:57 ]
Berni napisał/a:
a tego Twojego środka to nie znałem :oops:

Nieograniczone są możliwości produktów chemicznych :lol: :lol: Pozdrawiam :)

pajeroilawa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-01-2009, 18:21   

Gene napisał/a:
No coz, historia stara jak swiat. Prawie wszystkie Pojarki czy to Sporty czy Wagony a nawet Pininy majac tylna pionowa klape sa narazone na takie przypadlosci. Moim zdaniem masz zabrudzony zamek. Brud, sol, woda, bloto notorycznie sie tam gromadzi i powoduje korozje elementow mechanizmu. Sadze, ze wlasnie w tym jest problem. Sprobuj poruszac kluczykiem, moze delikatnie popukac w klape w okolicach zamka. Jesli to nie pomoze to nie pozostaje nic innego jak zdjac od srodka tapicerke klapy i dostac sie do zamka. Recznie go zwolnic. Mozna probowac psikac jakims ustrojstwem do tego typu rzeczy. To tyle co wiem. Na pewno nie jest to wina mrozow. Teraz juz jest cieplo. No chyba, ze nie miales uszczelek albo byly juz na maksa zniszczone. Nieee... to herezja. Musi byc cos z zamkiem. :|

Popróbuję, mam nadzieję, że ominie mnie przyjemność zdejmowania tapicerki. W razie jednak tego najgorszego - rozumiem, że od środka da się ją zdjąć bez uszczerbków? Czy są jakieś specjalne techniki typu "tu nacisnąć, tam podważyć", czy standard?

P.S. Dzięki wszystkim za podpowiedzi :-)

Berni 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Wysłany: 28-01-2009, 23:49   

pajeroilawa, wiem że to co teraz napiszę może byc dla części mitsumaniaków "żenuła" ale tak mi się przypomniało(chyba jakaś szara komóra mi się po latach obudziła)
dawno temu małem tak z bagażnikem (uwaga żenuła) w skodzie 105-zobacz czy przypadkiem jak próbujesz otworzyc klapę cięgnem to nie pracuje ono razem z kołnierzem może się zdarzyc że linka na brudzie przytarła i haczy o kołnierz-jeżeli tak to pociągnięcie linki kombinerkami powinno pomóc(pomogło w skodzie ale nie wiem jak sport ma montowane cięgna) :oops:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 29-01-2009, 09:04   

Sam nie mialem przyjemnosci rozbierac. Wiekszosc elementow jest mocowana na takie plastikowe zlaczki. Przy zdejmowaniu trzeba uwazac aby nie zgubic tych spinek i aby nigdzie nie wpadly bo potem beda latac i denerwowac lub co gorsze cos zablokuja. Do podwazenia potrzebny plaski srubokret albo uzyj takiej lyzki do zdejmowania kapsli piast (powinna byc pod kanapa).
Tu masz rysunki jak to wyglada schematycznie:

Moze byc problem ze zdjeciem calej oslonki. Podloga bagaznika troche zachodzi na klape.
Tak to wyglada u mnie:

powodzenia :wink:
p.s. jak juz bedzie po wszystkim napisz co i jak :wink:

pajeroX 
Mitsumaniak

Auto: Mitsu Pajero 3.2 Di-D WAGON
Wysłany: 29-01-2009, 09:42   

może zobacz tak? pociągnij za klamke, dopchnij klape i spowrotem odsiągnij.albo dopchnij klape i dopiero pociągnij za klape- nieraz tak sie zblokuje ze może pomóc, a samo szarpanie nie pomaga. pozdrawiam

pajeroilawa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-01-2009, 18:42   

Niestety pukanie, odciąganie, manipulacje kluczykiem nie pomogły...
Trzeba będzie zawalczyć z tą tapicerką w wolnej chwili. Dzięki wszystkim, szczególnie koledze Gene za schematy i foty - przydadzą się :-)

Dam znać jak ogarnę temat.

Pozdr.

Odpowiedz do tematu