Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tyku
23-09-2015, 14:39
Katalizator - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2009, 10:53   

krzychu napisał/a:
Dobry tuner powinien umieć zrobić indywidualny program.

Do wolnossącego? :D
Program robi się pod modyfikacje - bez nich na restrykcyjnym fabrycznym dolocie i wydechu z fabrycznym oprogramowaniem i sterowaniem MIVEC na fabrycznych wałkach duzo nie zwojujesz.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-05-2009, 11:28   

Zgadza się Hubert ale mówię o fakcie że "chip" to nie jest kostka którą się wymienia i gotowe chodź ponoć w dieslach niekiedy tak się da zrobić. Z tym że to jest zły pomysł i najlepiej przygotować indywidualne mapy. Tak samo można zrobić dla wolno saka. Wyprzedzenie zapłonu ustawić tylko na 98 oktanów, olać normy spalin + lekki modyfikacje dolotu i wylotu powinno do 5-10% dać.

Oczywiście opłacalność jest pod dużym znakiem zapytania i lepiej sprzedać i kupić Ralliart-a.

Krzychu

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 09-05-2009, 14:31   

krzychu, to nie takie proste w nowoczesnym benzyniaku. i żadne lekkie modyfikacje i dadzą 5%. To sie dało ale w silnikach z poczatku lat 90 gdzie za 2 tys zł mogłeś podnieść moc nawet o 20KM 8)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

patryczek0909 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X GTS
Wysłany: 15-12-2014, 16:15   

Jak już o katalizatorach :D To ktoś orientuje się cenowo jak to wygląda i gdzie by można kupić?

maleo_m 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SportBack 1,8
Wysłany: 23-09-2015, 07:55   [CY3A 1.8] Katalizator - zamiennik

Cześć,

Posypał mi się katalizator. Wyciąłem, wstawiłem "emulator sondy lambda". Niestety to rozwiązanie w mojej ocenie się nie sprawda:
a) zapala się dość często check engine - catalyst damaged i trzeba błąd kasować
b) zrobiło się cholernie głośno.

Jako, że nowy oryginalny katalizator kosztuje około 3500 pln, chcę wstawić zamiennik. Czy ktoś już przerabiał ten temat? A może wystarczy wymienić sam wkład? I jakie wartości przepływu powietrza powinny być, aby nie zdusić silnika? Jakich producentów zamienników/wkładów możecie polecić? Jaki warsztat W-wa i okolice - preferowana linia Otwocka.
(Sportback 1.8 143km)

Pozdrawiam,
MM.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 23-09-2015, 09:25   

Spróbuj kupić używkę z alledrogo. Chyba najlepsze rozwiązania.

komajaro 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.8 sedan, 2008
Wysłany: 25-04-2017, 10:36   

A co z oslona katalizatora ?
Moja jest "lekko" sypiaca sie i wyglada jakby za rok miala sie rozkruszyc.
Co w takim przypadku moge zrobic ?
Oczywiscie kupno katalizatora to jedno z rozwiazan, ale wolalbym cos tanszego rowniez poznac.

Wiec, ze w niektorych hondach mozna taka obudowe po prostu kupic, ale w mitsubishi nie slyszalem.

howardo2 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 CVT 2011
Wysłany: 13-08-2017, 13:16   

komajaro napisał/a:
A co z oslona katalizatora ?
Moja jest "lekko" sypiaca sie i wyglada jakby za rok miala sie rozkruszyc.
Co w takim przypadku moge zrobic ?
Oczywiscie kupno katalizatora to jedno z rozwiazan, ale wolalbym cos tanszego rowniez poznac.

Wiec, ze w niektorych hondach mozna taka obudowe po prostu kupic, ale w mitsubishi nie slyszalem.

U mnie jest jeszcze gorzej - osłona jest całkowicie luźna i dosyć głośno brzęczy.
Co w takim przypadku - czy da się ją wymienić czy trzeba wymieniać cały katalizator (wydech) ?

Sushi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CX_A 1.6
  Wysłany: 22-08-2017, 09:25   

Nie wiem czy to jest jakiś żart, ale nikt w ASO (dzwoniłem do kilku), nie potrafi mi powiedzieć jaki katalizator montowany był w Lancerach 2010-2011 1.6 - ale pojemność 1.5, 1.8 pewnie taki sam. Chodzi mi konkretnie o to czy jest to katalizator trójdrożny/trójfunkcyjny TWC czy jakiś inny? W jednym ASO powiedział mi tylko (po nr VIN), że są dwa katalizatory pierwszy za kolektorem SCC drugi UCC - ale co oznaczają te symbole to nie wie. Potrzebuje pilnie inf. jaki/jakie katalizatory są montowane.

Odpowiedz do tematu