Zapieczona sonda lambda. |
Autor |
Wiadomość |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-06-2006, 18:50 Zapieczona sonda lambda.
|
|
|
Mechanik dziś siłował się z sondą przez ładne dwie godziny, ogrzewał kolektor, używał przedłużek na klucz i nic. Nawet nie drgnie. Po całej operacji jego diagnoza brzmiała: na 99% sonda lambda do wymiany razem z kolektorem.
Może macie wypróbowane sposoby na zapieczone gwinty ? Faktycznie sonda w kolektorze ma trudne warunki, ale chyba da się coś z tym zrobić ratując kolektor ?
Moja propozycja jest taka: za pomysł, który "wypali" macie u mnie całą zgrzewkę kapslowego, jasnego lub ciemnego jak kto woli. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-06-2006, 19:00
|
|
|
Wurth - odrdzewiacz - zadziałał w 12 letnim fordzie (tfu) Escorcie przy odkręcaniu kolektora wydechowego od głowicy. Jedno i drugie żeliwne - nie ukręciło się nic żaden gwint nie był zniszczony. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 14-06-2006, 19:05
|
|
|
niech spróbuje zamrozić sepcjalnym zamrażaczem w sprayu np. firmy WURTH
ps. jak walczyłem z wyjęciem półosi z piasty dopiero zamrażacz przyszedł z pomocą. Wichura1 wie coś o tym
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-06-2006, 19:19
|
|
|
Tak jak piszą przedmówcy
Nazywa się to Rost Off ICE. Jest to odrdzewiacz o bardzo dobrych własnościach penetrujących I DODATKOWO zamrażający spsikane nim elementy.
http://www.wurth.pl/katalog/karty/A0893%20240.pdf |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-06-2006, 20:51
|
|
|
Wiela to to kosztuje ? Nie wiem kto pierwszy zapodał ten trick Hubeeert czy Roch27 ? |
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 14-06-2006, 20:52
|
|
|
hm..... około 34 PLN |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-06-2006, 20:57
|
|
|
Ja sam wymieniałem lambde i powiem tak:
- odkręcasz stosując wszelkie możliwe penetratory itd. wraz ze specjalnym kluczem 22mm do sond lambda - kupiłem na Allegro za 50 zł; dodatkowo możesz starą sondę zamrozić, jak radzą koledzy - zmniejszy ona swoje wymiary (otwór w kolektorze się powiekszy)
- po odkręceniu dokładnie sprawdzasz gwint w kolektorze
- przykręcasz na zimnym kolektorze pamięając, że nie wolno nowej sondy zasyfić - inaczej ten syf spłonie i ją zniszczy |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 16-06-2006, 09:22
|
|
|
Zamrozić moźna za 34 zł, lub pojechać do tłumikarza, poczekać za ostygnie i podgrzać kolektor palnikiem.... koszt operacji 4 piwa
Klucz jest przydatny, ale nie konieczny.....Castorama sprzedaje klucze fajkowe z otworem. Kupujesz 22, szukasz w garażu gazrurki do przedłużenia i nie ma bata..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-06-2006, 09:30
|
|
|
Bartek napisał/a: | Zamrozić moźna za 34 zł, lub pojechać do tłumikarza, poczekać za ostygnie i podgrzać kolektor palnikiem.... koszt operacji 4 piwa |
Ale u tłumikarza "płacisz" 4 piwa za jedno odkręcenie, a preparatu wystarczy na więcej niż jedną lambdę (i nie tylko) |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-06-2006, 13:07
|
|
|
Tak więc już jestem po... No cóż, dzięki za rady oczywiście preparat kupiłem ale na g... się przydał. No cóż piwko innym razem, tym bardziej że już kupiłem i dałem tłumikarzowi. NIe rozumiem tylko jednej rzeczy - otóż w ten sam sposób próbowali zdemontować sondę w warsztacie, gdzie na co dzień mają do czynienia z autami o dużych gabarytach więc klucze, etc. inne narzędzia muszą siłą rzeczy być przystosowane do ich obsługi. Tutaj jednak nie mogli podołać zadaniu. Natomiast Pan tłumikarz trochę podgrzał, klucz z gazrurką założył, popatrzył na zimne piwko i już sonda leżała na ziemi Poprostu cud Jak widać nawet autoryzowane stacje nie mogą sobie poradzić ze zwykłą sondą a co dopiero poważne naprawy. Podłączyłem już przewody ( był jeden bo to Galancik E32A, ja założyłem czteroprzewodową jak poradził Bartek i dodałem kilka przewodów z instalacji ) i działa. Zobaczymy jak w życiu się sprawdzi. |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-06-2006, 19:35
|
|
|
No Akbi akurat TEGO tłumikarza to nie, ale rację ma. Zresztą jak zawsze - dzięki Bartek za pomoc w każdej sytuacji. Po tym wszystkim co zrobiłeś dla nas należy się browar, oczywiście nie mówię tu o butelce tylko o całej gorzelni |
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 18-06-2006, 21:53
|
|
|
Serek napisał/a: | NIe rozumiem tylko jednej rzeczy - otóż w ten sam sposób próbowali zdemontować sondę w warsztacie, gdzie na co dzień mają do czynienia z autami o dużych gabarytach więc klucze, etc. inne narzędzia muszą siłą rzeczy być przystosowane do ich obsługi. Tutaj jednak nie mogli podołać zadaniu. Natomiast Pan tłumikarz trochę podgrzał, klucz z gazrurką założył, [b]popatrzył na zimne piwko[b] i już sonda leżała na ziemi Poprostu cud Jak widać nawet autoryzowane stacje nie mogą sobie poradzić ze zwykłą sondą a co dopiero poważne naprawy. |
No bo w ASO nie patrzyli na zimne piwko |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-06-2006, 22:34
|
|
|
Tam nawet goła pani nie pomoże. Na ASO nie ma rady. Tam cuda się zdarzają trochę w innym wymiarze: co kosztuje 100 zł, u nich jest warte 1000 zł. |
|
 |
|