Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS ALL] HAMULCE Czujnik klocków hamulcowych
Autor Wiadomość
ps
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2006, 18:28   [MSS ALL] HAMULCE Czujnik klocków hamulcowych

Czy z MSS jest sygnalizacja zużycia klocków hamulcowych ??
W instrukcji nic nie pisze na ten temat, a moj misiek zaczyna przy dluższym hamowaniu dziwnie szumieć. Klocki przejechaly 35000.
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 12:40, w całości zmieniany 2 razy  

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2006, 18:38   Re: czujnik klocków hamulcowych MSS

ps napisał/a:
Czy z MSS jest sygnalizacja zużycia klocków hamulcowych ??
W instrukcji nic nie pisze na ten temat, a moj misiek zaczyna przy dluższym hamowaniu dziwnie szumieć. Klocki przejechaly 35000.

Elektronicznej brak. "Sygnalizacja" jest raelizowana w ten sposób, że blaszki w klockach zaczynają trzeć o tarczę co wywołuje dźwięk. Nie za bardzoi wiem jaki, bo zawsze wymieniałem deczko wcześniej.

Pzdrw.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-06-2006, 18:40   

na klockach pewnie sa takie blaszki ktore wlasnie szumem i piszczeniem informuja o tym ze sie koncza :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2006, 21:31   

35 tys km w przypadku MSS to może byc czas na wymianę klocków. Szczególnie tył. Rekord któregoś z kolegów to było zdaje się 27 tys. Zależy od stylu jazdy i okoliczności.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

ursa
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2006, 08:25   

Panowie powiedzcie mi jeśli możecie, jak można skończyć klocki po 27 tys. km. ?
Ja na swoich zrobiłem ponad 45kkm i "na oko" do 60kkm wystarczą bez problemu.

W poprzednim pojeździe (307-ka) przód zmieniałem po 60 tył po 105 tys.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-06-2006, 08:42   

ursa napisał/a:

Prosto - jeżdżąc stylem wariata - czyli rozpędzasz się spod świateł, chociaż wiesz, że następne też jest czerwone i będziesz musiał OSTRO hamować. Wiele osób tak jeździ, chociaż nie ma to najmniejszego sensu.

tak gwoli ścisłości - mojej poprzednie klocki wytrzymały 90 tkm i wymieniłem je z przyzwoitości, chociaż miały jeszcze prawie 5 mm

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2006, 09:09   

ursa napisał/a:
Ja na swoich zrobiłem ponad 45kkm i "na oko" do 60kkm wystarczą bez problemu.

W poprzednim pojeździe (307-ka) przód zmieniałem po 60 tył po 105 tys.

Co za problem?
Moje się skończyły po 30 kkm. Jeden klocek zjechany drugi prawie nic. Oba do wymiany. Cuś się zapiekło w hamulcach (auto miało 30 kkm - IMO ktos na przegladzie zawalił). Drugie klocki tył - i znowu 30 kkm. I to w MSS raczej jest norma (mówimy cały czas o tylnej osi - na przodzie klocki przejechały spokojnie 70 kkm). Powód?
MSS miały raczej słabowite hamulce. W 2000 bebny z tułu zastapiono tarczami. Trzeba było zrobić tak, aby to auto hamowało. Zestrojono odpowiednio rozdział siły hamowania między osie, dano z tyłu stosunkowo miękkie okładziny zapewniające lepsze hamowanie kosztem zywotności i auto zaczęło stawać po 44 metrach...
Tu nie trzeba się mocno rozpędzać i gwałtownie hamowac, ja jeżdże dośc przeciętnie i zużywałem... W poprzednich autach przy 60 kkm to w ogóle nie wiedziałem co to są klocki... I pewnie w obecnym tez tak będzie.

Pzdrw.
R.B.

djkynek
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2006, 19:19   

W moim MSS mam od nowosci klocki z przodu, a licznik wskazuje 96 kkm. z Tyłu wymienione zostały przy przegladzie 60 kkm - mechanik w serwisie mowil, ze zdarzyl sie egzemplarz, ktory przejechal 115 kkm na fabrycznych przednich klockach. Sa tam blaszki/bezpieczniki ostrzegajace piszczeniem o minimalnej grubosci....

varthog
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 09:46   odświeżam

djkynek napisał/a:
mechanik w serwisie mowil, ze zdarzyl sie egzemplarz, ktory przejechal 115 kkm na fabrycznych przednich klockach.

no tak... ale to były klocki akurat fabryczne, cześci eksploatacyjne oryginalne zwykle są wzorem wytrzymałości w porówaniu z zamiennikami, ale cena robi także swoje i częściej decydujemy się zamienniki, a potem?
...
i ja własnie odświeżam temat aby nie było "potem...", a mianowicie: panowie... wymieniam po raz pierwszy klocki i szczęki w swoim MSW 1.8TD (II seria) i oczywiście chciałbym zamiennik - czego szukać, aby nie kupić padliny i jakie w przybliżeniu sa ceny?

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2007, 13:35   

Jaki jest dzwięk ostrzegania o minimalnej grubości okładzin ? Piszczenie czy szum (szyszyszy) ? U siebie podczas hamowania słyszę właśnie szum. Jeszcze jedno pytanie, czy łatwa jest wymiana klocków z tyłu i czy trzeba posiadać jakieś specjalistyczne narzędzia , poza tym jakie klocki najlepiej kupić zamienniki czy oryginały jak to wygląda cenowo?
Pozdrawiam

minimus
Gość
Wysłany: 17-02-2007, 14:34   

Zwykły szum jest najpewniej z powodu soli i innego syfu, który jest na drogach w zimie i się dostaje w klocki. Czy szumią szczególnie na początku jazdy? Jeśli mniej po mocniejszym hamowaniu (przeczyszczeniu) to nie jest to z powodu starcia klocków.

Swoją drogą kiedyś mi w serwisie mówili, że jak tylko śnieg spada i sypią ulice to pełno ludzi przyjeżdża po wymianę klocków.

MARIO
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2007, 16:42   

Jest tak jak mówisz. Szumią zwłaszcza na drugi dzień po tym jak było na dworzu mokro, ale po kilku mocniejszych hamowaniach jest OK.
Cytat:
Sa tam blaszki/bezpieczniki ostrzegajace piszczeniem o minimalnej grubosci...
Jaki jest dzwięk tych blaszek jak klocki się kończą ? metaliczny ? Oprócz tego czy ten dzwięk dotyczy przednich i tylnych klocków ?

minimus
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2007, 17:57   

co do blaszek to nie wiem, bo zawsze wymieniałem wcześniej. W serwisie mi kiedyś powiedzieli, że to jest taki dźwięk, którego z niczym innym nie można pomylić. Pewnie metaliczny że hej w takim razie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-02-2007, 18:26   Klocki hamulcowe MSS

MARIO napisał/a:
Oprócz tego czy ten dzwięk dotyczy przednich i tylnych klocków ?
Tak, blaszki są zarówno na przednich jak i na tylnych klockach.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu