Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
24-11-2009, 00:22
Wymiana szyby przedniej.
Autor Wiadomość
sn 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2009, 22:38   Wymiana szyby przedniej.

Witam,
dziś miałem nie miły wypadek, podczas jazdy pękła mi przednia szyba. Nie było to spowodowane żadnym uderzeniem (nie ma żadnych pajączków, jest tylko jedna prosta linia). Zastanawiałem się czy nie mogło być to spowodowane różnicą temperatury (klima vs. temperatura na zewnątrz), lecz na dworze nie było zbyt gorąco oraz padał deszcz, więc to raczej nie z tego powodu...
Pęknięcie zaczyna się po środku, od dołu szyby do mniej więcej 1/3 (najpierw prosta linia po 30sek pękła jeszcze kawałek po łuku).

Czy może być to wada fabryczna, a tym samym wymienione w ramach gwarancji?

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez tyku 25-01-2019, 12:15, w całości zmieniany 1 raz  

plbarti 
Forumowicz

Auto: Sportback&Outlander
Wysłany: 05-07-2009, 23:47   

O ile nie ma śladu uderzania to myślę ,że spokojnie gwarancja to załatwi. Teraz jak najszybciej do ASO bo pewnie na szybę trzeba poczekać. A tak z ciekawości - jeździłeś gdzieś po nierównościach lub bardziej ekstremalnie niż zwykle czy po prostu trachło.
A i czy masz rozpórkę na kielichach?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 06-07-2009, 00:28   

O to samo co plbarti chciałem zapytać :?:

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2009, 00:53   

rozpórki nie mam, jest to seryjny invite. Jeśli chodzi o jazdę to może 30 minut wcześniej jechałem dość szybko, lecz gdy to się stało prędkość nie była większa niż 60km/h, najpierw usłyszałem dziwny trzask, po chwili zauważyłem że wycieraczki coś dziwnie nie zbierają wody w jednym miejscu po dokładnym przyjrzeniu się okazało się, że to pęknięcie... po chwili jeszcze kawałek pękło i jak narazie nic po za tym.

Wierzę w tą gwarancję bo koszt szyby z wymianą zapewne nie jest mały.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 06-07-2009, 08:18   

Tylko jeszcze jedno czy to był a droga "prosta asfaltowa" czy raczej wertepy polne lub leśne dukty. Naprężenia w karoseri mogły pojawiś się też, jak mi kiedyś, przy wjeździe na podjazd pod sklepem, który był wyniesiony na odcinku ok. 1,5m o jakieś 40 cm.

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2009, 09:10   

Droga była równa, asfaltowa.

czapman 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Wysłany: 06-07-2009, 09:17   

Wydaje mi się, że taką szybę można również wymienić dzięki wsparciu ubezpieczenia AC, oczywiście gdyby auto nie było na gwarancji (bo od czego ona jest...)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 06-07-2009, 09:31   

No to wygląda na naprężenia karoseri, szok termiczny nie wchodzi w grę. Chociaż z drugiej strony nie wiadomo czy wada materiałowa szyby nie była powodem pęknięcia. Naprawa gwarancyjna z ewentualnym zaleceniem rozpórki kielichów była by mile widziana ze strony ASiO :mrgreen: , rozpórka oczywiście gratis :D . Ciekawe czy badają geometrię karoserii przy tego typu naprawach?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 06-07-2009, 09:54   

Sugerujesz że ten egzemplarz spadł w transporcie z lawety?
Czasami wystarczy mała wada typu szyba dotykająca krawędzią karoserii i klops. Dobrze zamontowana szyba pływająca na kleju nie ma prawa strzelić.

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2009, 11:15   

Muszę przyznać że ja po kupieniu auta odniosłem wrażenie że przednia szyba jest bardzo cienka w porównaniu z moim poprzednim samochodem. Ale raz przywaliło mi coś mocno i z hukiem (pewnie kamień spod opony innego auta) i wytrzymała. A myślałem że już poszła. Także mimo że jest cienka to jednak chyba jest dość mocna. Ale to tylko takie moje spostrzeżenia i przemyślenia. :)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 06-07-2009, 11:53   

jaca71 napisał/a:
Sugerujesz że ten egzemplarz spadł w transporcie z lawety?
Czasami wystarczy mała wada typu szyba dotykająca krawędzią karoserii i klops. Dobrze zamontowana szyba pływająca na kleju nie ma prawa strzelić.

Aż tak sugestywny nie jestem :badgrin: . Myślę że właśnie ta mała wada, o której wspominasz mogła mieś znaczenie. Inna sprawa że klej do szyb, w jakimś momencie traci swoją elastyczność kierunkową i twardnieje,tak jak przed zerwaniem, co może spowodować że szyba w tym niejscu może mieć problem, plus fakt że klej nie jest jednakowej grubości na całym obwodzie szyby, wystarczy połączenie np blach karoserii pod spodem.
Miałem podobną sytuację w poprzdnim autku po gwarancji, pękła od strony kierowcy, właśnie jak wjeżdżałem na taki mocno wyniesiony wjazd. Wymieniłem z AC, ale 10% zniżki w roku następnym poleciało. Na szczęście to mała kasa była w porównaniu z kosztem szyby z robocizną (1260PLN)

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2009, 13:40   

Trik napisał/a:
Inna sprawa że klej do szyb, w jakimś momencie traci swoją elastyczność kierunkową i twardnieje,tak jak przed zerwaniem, co może spowodować że szyba w tym niejscu może mieć problem

jeśli tak było to uważam, iż też jest to wada fabryczna.

Ile może kosztować wymiana + szyba (jeśli nie uwzględnią gwarancji) ?

Czy euro gwarancja (samochód był kupiony w Niemczech) jest uwzględniana w Polsce ? (jestem z okolic Wrocławia i nie wiem czy jechać z tym do salonu gdzie auto zostało kupione czy mogę próbować to zrobić na miejscu (zrobić można wszędzie, ale uwzględnienie gwarancji jakby nie patrzeć było by mile widziane :) ).

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 06-07-2009, 15:11   

Euro gwarancja obowiązuje w Europie i nie powinno być problemów. Ktoś z forum też ma autko kupione w Niemczech. Ale na Twoim miejscu, jeśli nie masz daleko do twojego salonu, jechał bym do Niemiec. Dlaczego? A dla tego że prawdopodobnie zrobią Ci to szybciej niż w Polsce i mozliwe że, jak to Niemcy, coś jeszcze przy okazji sprawdzą :wink: . Swagier tak forda serwisuje od 6 lat. :lol:

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 07-07-2009, 11:18   

Miejmy nadzieje, ze to nie poczatek zlego a tylko pojedynczy przypadek, bo jesli to wada konstrukcyjna i wystepuja nadmierne naprezenia karoserii to moze byc problem. Dokladnie taka przypadlosc doskwierala Octavii I czego sam doswiadczylem. Szyba pekla samoistnie podczas postoju na parkingu. Niestety bylo to juz po gwarancji, zreszta gdyby nawet to z tego co wiem i tak bym nic nie wskoral poniewaz ASO wypieralo sie wady konstrukcyjnej /szukali na sile mikro rysek na szybie ktore wg. ich mniemania mogly to spowodowac/.

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2009, 11:27   

jeszcze mam jedno pytanie, czy euro gwarancja jest uznawana w okresie gwarancyjnym na każdego użytkownika, czy tylko odnosi się do pierwszego właściciela auta ?

z tego co się dowiedziałem to w Niemczech istnieje bardzo marna szansa na wymianę szyby w ramach gwarancji...

czy w polskich serwisach potrzebne są jeszcze jakieś papiery prócz gwarancji euro ? (w tym przypadku niemieckiej).

wydaje mi się, iż z uwzględnieniem gwarancji będzie strasznie ciężko, dlatego rozglądam się za wymianą, co myślicie na temat szyb pilkington'a jako zamiennika ? (wiadomo koszt niższy niż w serwisie)

Odpowiedz do tematu