|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] Uszkodzony czujnik położenia wału!? |
Autor |
Wiadomość |
robert159 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2006, 01:27
|
|
|
okiej, mam uszkodzony czujnik położenia wału.
wymiana aparatu zapłonowego nie załatwiła sprawy.
czyli jednak ten czujnik nie jest w aparacie zapłonowym tylko w okolicach paska rozrządu?
jak cholender naprawic ten czujnik!?
potrzebuje więcej pomysłów bo samochodzik niedługo to na zlom sie będzie nadawał - nie uzywany rdzewieje, uzywany sie zużywa ale z i tak to drugie jest lepsze od pierwszego.
w ecu mam wymienione kondensatory i po podpięciu pod złącze diagnostyczne podaje kod blędu. nie sądze że ecu ale... chciałbym zrobic najpierw coś z tym piep... czujnikiem. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-07-2006, 14:42
|
|
|
na pewno jest w aparacie zaplonowym
instrukcja wyraznie mowi: czujnik, polaczenia (kable) i wtyczki oraz samo ECU do sprawdzenia |
|
|
|
 |
robert159 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2006, 19:38
|
|
|
no to jak sprawdzic czy ten czujnik jest sprawny (oprócz kodu błędu z ECU) w drugim już aparacie zapłonowym? i jak naprawic? co kupić następny aparat zapłonowy? |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-07-2006, 21:31
|
|
|
nie wiem, czemu inni mają tą robotę odwalać, ale cóż - widać taka nasza rola
chociaż też nie mam czasu, to jednak coś nabazgram - a wystarczyłoby wejść do Download i ściągnąć manual do Colta a potem przejrzeć
dane dotyczą Colta CAx z silnikiem 4G92 SOHC (i 4G93) (w DOHC jest inaczej - to pokazuje rys pierwszy)
oto umiejscowienie (rysunek drugi) - jak widać są (czujniki wału i wałka) w aparacie zapłonowym wraz z cewką i tranzystorem mocy
a to sposoby sprawdzania - musisz miec oscyloskop
tu z podziałem, bo w 1993 była zmiana (wg manuala)
widać też piny ECU na których trzeba sprawdzić, czy nie ma przerwy w kablu |
|
|
|
 |
robert159 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2006, 22:35
|
|
|
dzięki
tego manuala to mam i od dłuższego czasu przeglądam a chodziło mi o potwierdzenie położenia czujnika bo jak wiadomo książki też mogą sie mylić.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-07-2006, 09:42
|
|
|
A to zwracam honor |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 10-08-2006, 02:02
|
|
|
witam, to mój pierwszy post:)
skoro piszecie ze aparat zapłonowy wymieniony to można wyeliminować usterke czujnika, który jak napisaliście jest w aparacie zapłonowym
sprawdziłbym czy rzeczywiście na rozrządzie nie ma gdzieś luzu, tak jak było u mnie, zrobił się luz na końcówce wału (i się rozwaliło:( efekt niefachowej naprawy:// ) sorki za odgrzanie tematu, ale chcę ustrzec innych przed takim losem
//edit: btw wie ktoś jak to naprawić skutecznie, tanio i bez wyciągania wału
Byłbym bardzo wdzięczny |
|
|
|
 |
robert159 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 12:58
|
|
|
U mnie juz jest jasne.
Aparat zapłonowy był wymieniany ale ze starą cewką (padła), a komputer zgłaszał czujnik wału.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|