Kilka pytań odnośnie Lancera 2.0 sport |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-09-2009, 11:56
|
|
|
Ja bym wlał Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40 (syntetyk dla samochodów o większych przebiegach). |
|
|
|
 |
Slayer
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 23-09-2009, 12:17
|
|
|
krzychu napisał/a: | Ja bym wlał Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40 (syntetyk dla samochodów o większych przebiegach). | Dzięki, tak też zrobię. Jedno pytanie laika. Czemu nie Mobil1, Castrol czy Shell? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-09-2009, 12:57
|
|
|
Slayer napisał/a: | Czemu nie Mobil1, Castrol czy Shell? |
Z tego co wiem:
- Shell dobry olej ale potrafią w naszych silnikach 4G63 zacząć tykać kasatory
- Mobil1 też jest dobry ale j/w
- o Castrolu można wile złego poczytać. |
|
|
|
 |
Slayer
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-09-2009, 15:09
|
|
|
Zadzwoniłem do aso. "Jeśli w silniku byłby full syntetyk, to mógłby pan wlać full syntetyk. Natomiast w tej sytuacji zalecamy wlanie 10w40 Shell Helix, gdyż pełny syntetyk mógłby rozszczelnić silnik" |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-09-2009, 02:50
|
|
|
Slayer napisał/a: | Zadzwoniłem do aso. "Jeśli w silniku byłby full syntetyk, to mógłby pan wlać full syntetyk. Natomiast w tej sytuacji zalecamy wlanie 10w40 Shell Helix, gdyż pełny syntetyk mógłby rozszczelnić silnik" |
Ty na pewno do ASO się dodzwoniłeś? Nie do pana Mietka na targu?
Jest jakiś przesąd w narodzie że:
- po półsyntetyku nie lać syntetyka
i drugi zdecydowanie gorszy:
- gdy silnik zaczyna "brać olej" to należy wlać gęstszy olej zamiast "naprawić silnik". |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 24-09-2009, 06:56
|
|
|
krzychu napisał/a: | tykać kasatory |
Co to takiego?
Miałeś na myśli zawory?
[ Dodano: 24-09-2009, 06:58 ]
Slayer napisał/a: | "Jeśli w silniku byłby full syntetyk, to mógłby pan wlać full syntetyk. Natomiast w tej sytuacji zalecamy wlanie 10w40 Shell Helix, gdyż pełny syntetyk mógłby rozszczelnić silnik" |
Też jestem tego zdania. |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2009, 07:30
|
|
|
Artii napisał/a: | Slayer napisał/a:
"Jeśli w silniku byłby full syntetyk, to mógłby pan wlać full syntetyk. Natomiast w tej sytuacji zalecamy wlanie 10w40 Shell Helix, gdyż pełny syntetyk mógłby rozszczelnić silnik"
Też jestem tego zdania. |
Masz do tego pełne prawo, zakładając że nie jesteś mechanikiem samochodowym. Ale tak wypowiedź gościa z ASO to już trochę na wyrost jest. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 24-09-2009, 07:36
|
|
|
To może wlej sobie mineralny a później full syntetyk.
A ty jesteś mechanikiem? Bo ja bym nie chciał aby mi zmieniali olej z pół na pełny syntetyk. |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2009, 07:43
|
|
|
Nie nie jestem.
Przez lata rozumowałem w ten sposób. Też słyszałem o rozszczelnieniu, wypłukiwaniu nagaru itp, itp... Pewnego razu miałem przyjemność pogadać dłużej z gościem zajmującym się olejami. Stwierdził że syntetyk i semisyntetyk można stosować zamiennie, a jeśli pojawiają się nieszczelności to należy się zająć silnikiem a nie żonglować olejami. Był to gość ze wszech miar wiarygodny.
Nie twierdzę żeby od razu w dwudziestoletnim samochodzie (z setkami tys. km) zaszaleć i z minerał zmienić na syntetyk. Ale w kilkuletnim samochodzie z przebiegiem ~150k km zalanym semi spokojnie można zmienić na full. Można się z tym nie zgadzać jak również ja mogę nie mieć racji.
Edit: Jest jeszcze lepiej 5 lat i 105k km - jeśli przebieg jest prawdziwy. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2009, 09:12
|
|
|
Artii napisał/a: | krzychu napisał/a: | tykać kasatory |
Co to takiego?
Miałeś na myśli zawory? |
Hydrauliczny kasator luzów zaworowych. Jak się nie wypełni olejem to będzie luz i tyka zawór albo ta szczelina między kasatorem a zaworem.
A co do oleju podzielam zdanie Jaca71. Szczególnie że ten Olej co prawda syntetyczny ale zrobiony do silników z większymi przebiegami (MaxLife). Ale nikomu nie każę zalać syntetykiem jak bym zalał po prostu. Zresztą nasz admin Hubert nawet do malucha nalał syntetyka Mobil1 i też nic się nie stało. |
|
|
|
 |
Slayer
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-09-2009, 11:29
|
|
|
Wymieniłem rozrząd, pompę wodną, olej i filtry, ale silnik zaczął chodzić głośniej. Jak mu się depnie gaz do dechy to straaaaaasznie się dusi... buczy itp. Oddałem go do poprawki bo mechanik przyznał, że tak nie powinno się dziać. Co dziwne, ABS zaczął działać?!! Normalnie klepie po nodze jak mocniej przycisnę. Zbadałem ten problem z hamulcem. Zaobserwowałem, że jak jadę powyżej 120 to zaczyna coś cykać tak jakby liść siedział w wentylacji z przodu. Jak jadę szybciej to następuje to cykanie i zaobserwowałem, że wtedy pedał hamulca ani drgnie. Jak samochód sam zwalnia i ten dźwięk obijania drutu o plastik cichnie, to pedał hamulca już daje się wcisnąć. (Jakaś śruba czegoś nie trzyma,że przy większej prędkości opór powietrza coś podnosi????) Chore. Mechanik powiedział, że popatrzy na to. Coś mi się zdaje, że to jakaś niespotykana usterka. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-09-2009, 12:02
|
|
|
Slayer napisał/a: | Jak mu się depnie gaz do dechy to straaaaaasznie się dusi... buczy itp. |
Źle ustawiony rozrząd. Z tego co wiem 4G63 niełatwa sprawa i często mechanikowi który nie mam do czynienia z tym silnikiem się nie udaje.
Slayer napisał/a: | Zaobserwowałem, że jak jadę powyżej 120 to zaczyna coś cykać tak jakby liść siedział w wentylacji z przodu. |
Może właśnie pompa ABS się włącza? Pompa ABS się włącza w tym samochodzie nawet podczas nie naciskania hamulca (wystarczy że z czujników wyliczy że jest poślizg). Więc stawiam na problem z czujnikami które powyżej 120 zaczynają mieć rozbieżności tego co odczytują a rzeczywistością. |
|
|
|
 |
Slayer
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-09-2009, 12:15
|
|
|
krzychu napisał/a: | Więc stawiam na problem z czujnikami które powyżej 120 zaczynają mieć rozbieżności tego co odczytują a rzeczywistością. |
To jak załatwić ten problem? Na komputer z nim jechać? Da się kalibrować czujniki czy nowe trzeba kupić? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-09-2009, 00:32
|
|
|
krzychu napisał/a: | Zresztą nasz admin Hubert nawet do malucha nalał syntetyka Mobil1 i też nic się nie stało. | Lotos Syntetic i zużycie oleju spadło |
Just think...
. |
|
|
|
 |
seb_pl
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport kombi 2.0 `05
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 27-09-2009, 20:59