|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] Obroty sie gubia |
Autor |
Wiadomość |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 20:10 [CA4A 1.6] Obroty sie gubia
|
|
|
po raz kolejny mam pytanie do Was. Przed wymiana filterka obroty byly ok, tzn ok 900-800. Wymienilem filtr i sie porabalo - spadaja do 900 i po chwili do 600-500, prawie gasnie . W czym problem? gaz do regulacji? ale reakcja na nacisniecie pedalu gazu jest normalna, nawet jakby lepiej sie zbieral (napewno z wolniejszych obrotów)
a i jeszcze jedno, wiatrak chlodnicy caly czas pracuje (wczesniej normalnie zalaczal sie jak byl goracy), a teraz auto od rana stoi, jest zimny silnik a on pracuje.
aaa i jeszcze jedno pytanie przy okazji, czy zawor PCV ma wogole nie przepuszczac? bo moj czasmi, co ktorys raz lekko puszcza (nie za kazdym razem, bo czasami trzyma extra) - prawie nic, ale cos tam leci. z tego co czytalem, to ma wplyw na prace silnika, dlatego jestem ciekaw jak powinno byc. |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 12-10-2007, 21:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 11:55
|
|
|
PCV powinien przepuszczać tylko w jedną stronę. Może być tak, że jest zalepiony jakimś syfem, więc proponuję go wykręcić i wyczyścić w benzynie czy jakimś innym rozpuszczalniku. Odnośnie obrotów na gazie to nie ma znacenia czy silnik jest cieply czy zimny? U mnie na zimnym jest podobnie, ale na ciepłym wszystko OK. |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 12:06
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | PCV powinien przepuszczać tylko w jedną stronę. Może być tak, że jest zalepiony jakimś syfem, więc proponuję go wykręcić i wyczyścić w benzynie czy jakimś innym rozpuszczalniku. Odnośnie obrotów na gazie to nie ma znacenia czy silnik jest cieply czy zimny? U mnie na zimnym jest podobnie, ale na ciepłym wszystko OK. |
pcv przeczyszczony, ok wszystko z nim
zastanawia mnie tylko ten wiatrak, dlaczego caly czas pracuje |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 12:13
|
|
|
Może czujnik temperatury? Sprawdź wtyczki i jeśli tego wymagają to przeczyść styki - może coda się tam dostała robi spięcie i czujnik wariuje? nippo w swoim CA0 1.6 też coś miał z wiatrakiem, ale jemu chyba się nie włączał... |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 12:20
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | Może czujnik temperatury? Sprawdź wtyczki i jeśli tego wymagają to przeczyść styki - może coda się tam dostała robi spięcie i czujnik wariuje? nippo w swoim CA0 1.6 też coś miał z wiatrakiem, ale jemu chyba się nie włączał... |
ten czujnik jest pod przepustnica? |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 12:30
|
|
|
Podobno są dwa; jeden na chłodnicy a drugi w okolicach termostatu. |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 17:12
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | Podobno są dwa; jeden na chłodnicy a drugi w okolicach termostatu. |
sprawdzalem kod i mam 41, czyli wtryskiwacze, podjade do gazownika i zrobie porzadek
z tymi obrotami poradze sobie - przeczyszcze silniczek krokowy, przepustnice i powinno byc ok
!!! tylko jedna sprawa mnie strasznie zastanawia, co jest z tym wiatrakiem na chlodnicy, wystarczy ze kluczyk dam na ON i juz sie kreci, caly czas rownomiernie. Obroty ma nizsze, ale caly czas sie kreci. sprawdzalem wszystkie wtyczki, przewody i raczej ok. NORMALNIE ZGŁUPIALEM |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-07-2006, 17:35
|
|
|
Czujnik w chłodnicy padł. |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 18:28
|
|
|
Tojek a jaki kupieś filtr? i za ile? |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 19:29
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Tojek a jaki kupieś filtr? i za ile? |
zaplacilem 34zl w jambor`ze, a firmy Nippon Max Filter (chyba tak to sie pisze) |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2006, 20:43
|
|
|
Napisz jeszcze co on filtruje to już nie będziemy musieli się domyślać |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-07-2006, 12:15
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | Napisz jeszcze co on filtruje to już nie będziemy musieli się domyślać |
Cytat: | po wymianie fitra powietrza |
cytat z tematu |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 30-07-2006, 13:01
|
|
|
A widzisz! Wszedłem bezpośrednio z głównej a później z powiadomień i nie widziałem W temacie ani razu nie ma o tym mowy |
|
|
|
 |
|
|