Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
brak iskry
Autor Wiadomość
yaro 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 GLI Auto
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-06-2009, 17:25   brak iskry

Kłopotów ciąg dalszy dzis sobie wyjeżdżam u autko przysłowiowo zdechło...na szczęscie ze 100 m od zaprzyjaźnionego mechanika tuż przed zamknięciem zakładu..chłopaki jutro zajrzą do mojej strzałki...na początek stwierdziliśmy że brak iskry...co może być przyczyną?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-06-2009, 21:51   

ecu/czujnik wału/cewka

stanley260485 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancet1.6 16V 93r.
Wysłany: 26-11-2009, 19:57   

zgadzam sie z Krzyzakiem ale jeszcze bym dodal taka przyczyne jaka jest modul zaplonowy-ja za pierwszym razem jak nie mialem iskry to modul byl uszkodzony a teraz tez nie mam iskry- modul i cewka sa dobre a w ECU kondensatory byly walniete i koncowka mocy.miejmy nadzieje ze to wlasnie ECU byl glowna i jedyna przyczyna ze moj bolid nie chce odpalic.
powodzenia

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 26-11-2009, 21:15   

Akurat u kolegi Yaro padł aparat zapłonow. Sprawa juz dawno wyjasniona
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 26-11-2009, 23:28   

Ja widze że brak iskry jest częstszą dolegliwością niż świńska grypa :mrgreen:

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 27-11-2009, 00:50   

biriapro napisał/a:
Ja widze że brak iskry jest częstszą dolegliwością niż świńska grypa :mrgreen:

To stanley260485, odgrzebuje stare tematy :P
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

stanley260485 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancet1.6 16V 93r.
Wysłany: 28-11-2009, 15:46   

E tam:P
po prostu w tych bolidach najwiecej problemu jest z modulami i kondensatorami w ECU
Temat zamkniety

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Auto: LANCER 1.6 16v 1995r 4g92
Wysłany: 19-12-2009, 21:07   Re: brak iskry

yaro napisał/a:
Kłopotów ciąg dalszy dzis sobie wyjeżdżam u autko przysłowiowo zdechło...na szczęscie ze 100 m od zaprzyjaźnionego mechanika tuż przed zamknięciem zakładu..chłopaki jutro zajrzą do mojej strzałki...na początek stwierdziliśmy że brak iskry...co może być przyczyną?

Witam, ponieważ w moim Lancerze problem jest podobny nie zakładam nowego tematu i liczę na pomoc doświadczonych kolegów :( . W moim przypadku pierwsze symptomy zaniku iskry pojawiły się kilka miesięcy temu i przydarzyło mi się to kilkakrotnie. Sytuacja wygladała mniej więcej tak że samochód generalnie normalnie się zachowywał tzn.ładnie odpalał,nie szarpał obroty normalne lecz raz na jakiś czas buntował się i trzeba było długo go kręcić a czasami nawet poczekać kilkanaście minut po czym odpalał jak gdyby nigdy nic się wcześniej nie działo. Jednak kilka dni temu zdechł na dobre... :( . Rano chciałem wyjechać z garażu , i podczas odpalania załapał na chwilę i zgasł, druga próba załapał i ponownie zgasł,za trzecim razem już nie zagadał w ogóle i tak już pozostało.Odkręcałem świece aby sprawdzić iskrę no i niestety iskry brak.Trafiła się chyba najgorsza opcja z możliwych czyli cholerna elektronika którą zazwyczaj trzeba robić po omacku i władować dużo kasy wymieniając wszystko po kolei aż do momentu utrafienia muki :evil: . Wybebeszyłem ECU z kabiny zdjąłem obudowę i na pierwszy rzut oka żadnej wizualnej usterki nie dostrzegłem ( kondensatory nie są po wybrzuszane, śladu elektrolitu nie znalazłem też). Rozkręciłem aparat zapłonowy wyjąłem cewkę i moduł no i nie wiem co dalej robić :? Ponieważ nie bardzo uśmiecha mi się kupować w ciemno te podzespoły miałbym prośbę aby ktoś udzielił mi rady jak można sprawdzić poprawność poszczególnych elementów (cewka ,moduł). Jeżeli da się je zdjagnozować to bardzo proszę o info gdzie i co podłączać pod miernik. Mam jeszcze jedno pytanie ,czy te złącze 2 pinowe podłączane pod aparat powinno mieć napięcie? Jeszcze raz proszę kolegów o pomoc bo już sam nie mam pomysłu ,a magików od elektroniki w moim mieście nie ma godnych polecenia.

PS. ECU nie wymigał mi żadnego błędu

[ Dodano: 20-12-2009, 10:35 ]
Mam jeszcze jedno pytanko ,czy ktoś z was wie może jaką rezystencję powinna mieć cewka zapłonowa?

Odpowiedz do tematu