|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.0 DID] nowy Outlander , jaki silnik? |
Autor |
Wiadomość |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2009, 17:03
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Słyszał kiedyś kolega o urządzeniu o nazwie tempomat? | nie wiem co to? to takie guziczki po prawej stronie kierownicy, żeby była ładniejsza, bo ma również guziczki z lewej? I można je naciskać w czasie jazdy?
mitsu00 napisał/a: | O płynnej jeździe bez gwaltownych przyspieszeń i hamowań? | Ktoś wyżej pisał o mitsu00 napisał/a: | nadal sie uśmiecham przy wyprzedzaniu jak "robię" 3-4 auta na raz. a spalanie to w trasie max 8 l/100 km | to albo łykanie 3-4aut, albo max 8l na trasie i to bliżej 90 niż 120km/h
mitsu00 napisał/a: | A co do mapy to sprawa ma się tak że teraz silnika nie trzeba wogóle kręcic żeby przyspieszał żwawo | co wcale nie znaczy, że silnik nie dostaje zwiększonej dawki paliwa na mniejszych obrotach przy wyższym ciśnieniu doładowania powietrza, dlatego jest możliwe zmniejszenie zużycia przy mapie - ale tylko przy spokojnej jeździe, a nie łykaniu po 4 auta. Ja przynajmniej nie wprowadzam nikogo w błąd mówiąc o superoszczędnym silniku - raz zrobiłem trasę 180km ze średnią 5,8l na komputerze - na tempomacie ustawiony na ok. 75km/h. Mam trasę w tankowaniach 845km ze średnią 6,04l/100km. Oszczędnie jest możliwe? możliwe. Ale nie znaczy, że często warunki drogowe na to pozwalają. A jak się wyprzedza to o 6l można zapomnieć, o 7 też, a na trasie przy ok. 120 to i w 8 zmieścić się będzie ciężko - nawet przy 2,0 140KM. Ponieważ jeżdżę raczej mało oszczędnie to średnią mam ponad 8l/100km. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 11-12-2009, 18:02
|
|
|
Kolego>>>>> To że napisałem ze mogę wyprzedzic kilka aut na raz bez większego wysiłku, nie znaczy że to robię notorycznie Napisałem również o średniej spalania z trasy a nie o spalaniu chwilowym, które w przypadku dynamicznego wyprzedzania może wynieśc z 20 l. Tak więc nie generalizuj moich wypowiedzi i nie sugeruj że może byc inaczej niż napisałem.....
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
|
|