[CA4A 1.6] Pompa paliwa |
Autor |
Wiadomość |
lolotw [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2006, 15:28 [CA4A 1.6] Pompa paliwa
|
|
|
Witam
Mam pytanie :
Mam Colta 92 CA0 4G92 1,6 16V. Wczoraj nie chciał zapalić. Rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Znajomy wypiał wąż za listwą wtryskową i stwierdził ze pompa paliwa nie podaje na wtryski.
Gdzie znajduje sie pompa paliwa ? I jak się do niej dostać ?
Czy to napewno ma związek z pompą paliwa ?
Będe wdzieczny za jakiekolwiek informacje lub wskazówki |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 11-10-2007, 22:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-08-2006, 15:42
|
|
|
Pompa jest w baku. Sprawdź bezpieczniki. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-08-2006, 15:51
|
|
|
lolotw napisał/a: | Rozrusznik kręcił ale nie odpalał. Znajomy wypiał wąż za listwą wtryskową i stwierdził ze pompa paliwa nie podaje na wtryski. |
Sprawdź jeszcze czy jest iskra na świecach przy kręceniu. Jak nie ma to padł komputer - wylane kondensatory.
Komputer załącza pompę i steruje zapłonem. |
|
|
|
 |
lolotw [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2006, 14:46
|
|
|
iskra przy kreceniu jest, a co do bezpiecznikow to nie sprawdzalem bo wg opisu jaki znalazlem nie widzielem zeby jakis bezpiecznik byl opisany jako od pompy paliwa. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-08-2006, 15:38
|
|
|
Nie masz przypadkiem jakiegoś alarmu z odcięciem pompy paliwa? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 27-08-2006, 16:16
|
|
|
Z tym bezpiecznikiem to właśnie nie wiadomo jak jest - na żadnym opisie z klapki ani w kabinie ani pod maską go nie ma.
Proponuję sprawdzić przekaźnik pompy paliwa (o ile mnie pamięć nie myli pod radiem w konsoli siedzi) |
|
|
|
 |
lolotw [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2006, 20:08
|
|
|
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Bede wszystko sprawadzal ale mam jeszcze pytanie : Jak dojsc fizycznie do pompy zeby pomierzyc czy dochodzi napiecie ? Czy jest jakies dojscie od kabiny pod fotelami , czy trzeba sciagac bak paliwa ? |
|
|
|
 |
tojek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2006, 20:57
|
|
|
lolotw napisał/a: | Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Bede wszystko sprawadzal ale mam jeszcze pytanie : Jak dojsc fizycznie do pompy zeby pomierzyc czy dochodzi napiecie ? Czy jest jakies dojscie od kabiny pod fotelami , czy trzeba sciagac bak paliwa ? |
z tymi bezpiecznikami to jest klopot. sam sie naszukalem i nie znalazlem . jest jeden od pompy i ECU jest w komorze silnika. pmpa z tego co wiem to jest w baku :/, ale dokladnie nie wiem czy mozna sie dostac od kabiny do niego. wtyczka napewno jest pod siedzeniem tylnym pod takim okraglym dekielkiem. a z czystej ciekawosci napisz kjakie masz napiecie do pompy, u siebie sprawdzilem i bylo 7V i nie wiem czy tak ma byc, czy miernik jest rabniety |
|
|
|
 |
lolotw [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 21:09
|
|
|
Pod pokrywa o ktorej piszesz znajduje sie plywak od poziomu paliwa i tam napiecie faktycznie bedzie mniejsze (zalezne od poziomu paliwa). Wiazka (dwa przewody czarny i czarno-niebieski) wychodza z tej samej wiazki (co do plywaka) i ida dalej do pompy. Trzeba sie dobrze przyjzec zeby je zauawazyc. Podczas pomiaru napiecia w czarno niebieskim musialem ruszyc wiazka i poprawic kontakt na polaczeniu z sama pompa - samochod zaczal chodzic Niestety trudno przewidziec na jak dlugo bedzie to skuteczne, a zeby dostac sie do samego polaczenia z pompa bedzie trzeba zdejmowac bak Coz - zobaczymy - a narazie dziekuje za wszystkie podpowiedzi. |
|
|
|
 |
|