|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Chip do Colt 1.8 GTi 94r |
Autor |
Wiadomość |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 17:42 Chip do Colt 1.8 GTi 94r
|
|
|
witam bardzo
ostatnio przez jakis czas wciaz mysle o podwyzszeniu mocy w moim Colciku,wiem ze 1.8 GTi jest wspaniale dopracowanym autem chociaz moje autko juz nie jest nowe, jest z 94r i przejechalo juz pewnie dosyc duzo(mam na liczniku 105000 ale czy to prawda).
niedawno odwiedzilem hamownie i dowiedzialem sie ze ma 139KM i 161Nm(na hamowni rozpedzil sie do 240km/godz).
Chip moze spokojnie dodac mu do 10% wiecej czyli moze miec nawet 150KM a to duzo.
ALE wiadomo ZE wzrosna tez Nm czyli moze szybciej sypnac sie sprzeglo i skrzynia biegow(sprzeglo juz wymienialem jakis czas po tym jak go kupilem bo padlo,jedynke w skrzyni wrzucam juz po woli bo moze zapierdziec,dwujka czasem ostro zapierdzi przy wysokich obrotach a 3 to nawet czasem zachaczy ze musze cofnac drazek i spowrotem)wymienialem juz olej przekladniowy i jest troche lepiej.
i moje pytanie jest takie CZY JAK ZAPODAM AUTU CHIP TO SZYBCIEJ PADNIE??? czy ktos chipowal juz swoje auto,czy wynikly jakies problemy???jakie wrazenia,czy warto(przeciez to najlatwiejszy sposob podwyzszenia mocy)????
PROSZE O POMOC |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 17:50
|
|
|
Dziwne - skrzynia w rozsypce, a Ty chcesz go zaczi[pować?
I skoro skrzynia Ci tak pierdzi, to dołożyć należy jeszcze 200000.
Nie sądze by firma mitsubishi zrobiła taką cienutką skrzyneczkę. I na dokładkę wsadziła ja do GTi |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 05-09-2006, 17:50
|
|
|
10% wzrostu mocy... a cena?
Nie lepiej przelotowy wydech, z kwasówki np?
Silnik raczej zniesie to bez problemu (10%), ale jak skrzynia jest w takim stanie jak piszesz to z chipem czy bez padnie za niedługo
Zamiast chipa zainwestowałbym w remont albo zakup skrzyni - będziesz szybciej przyspieszał nie tracąc czasu na ponowne wbijanie biegu. |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 17:52
|
|
|
Zmień kolejność wydtaków - skrzynia i coś jeszcze.
Co Ci po tych 10%?
Zawsze znajddzie się taki, co ma więcej kasy i bardziej doładowany silniczek.
Ale skoro musisz, to leć po całości - inwestuj w nitro. |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:00
|
|
|
w twoim przypadku najlepszym tuningiem bedzie uzdrowienie auta w pierwszej kolejnosci, wtedy jesli uznasz ze moc jest niewystarczajaca zaczniesz robic upgrady.
1,8 gtii mojego kolegi pokonal mnie gdy jechalem renaultem 5 turbo ktory byl bardzo zdrowym egzemplarzem, mojego kolegi nissan 200sx turbo mial klopoty z wyprzedzeniem tego colta, tak wiec niesadze zeby taki colcik byl zawolny, poza duza moca majac zjechana skrzynie masz pewnie i spore straty moc, ciekaw jestem w jakim stanie jest sprzeglo
twoj colt napewno ma przeklamane dane o przebiegu albo ktos w nim na rajdach starowal
a chip tuning w silnika NA przynosi male efekty za duze pieniadze......zostaw czip dla silnikow turbo benzynowych i turbo diesli...no chyba ze ci nie zal kasy |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:01
|
|
|
po pierwsze czip do wolnossacego
po drugie ecu colta jak dobrze pamietam nie da sie modyfikowac przez wgrywanie innych programow.(choc moge sie mylic)
po trzecie jak ci zrobia ten czip jakims cudem tgo podniesie on moc napewno nie wiecej niz 5KM i podobnej wartosci moment obrotowy |
|
|
|
 |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:05
|
|
|
to ciekawe bo ja scigalem sie z nissanem sx200 i wzial mnie, czy raczej ja powinienem go zwiac???
[ Dodano: 05-09-2006, 18:07 ]
a jak z CRX bo tez scigalem go i raczej szedl calkiem podobnie jak moj tylko ja na poczatku mialem wieksze szanse |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:07
|
|
|
nissan wygral, ale nieznacznie....teraz juz raczej do nissana ten colt niepodejdzie, bo nissanowi przybylo 50% mocy od tamtej pory
jesli kojazycie ta niebieska toyote corole z gazet z zalozonym turbo do silnika ktory oryginalnie byl nieuturbiony ...chyab 1,4 tam bylo.....koles ta niebieska corola ma body kit ala wrc, glosny blow off i takie tam ...chwalil sie kiedys na zlocie w kraku ze pokonal ponad 200konna alfe w drodze na zlocik.......ale przegral z tym coltem gti ..tez sie tlumaczyl ...ale colt go zjadl jak chcial |
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
Ostatnio zmieniony przez TommiCrazy 05-09-2006, 18:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:08
|
|
|
wogule ile moze kosztowac taki remont skrzyni biegow???
[ Dodano: 05-09-2006, 18:10 ]
z kad wiesz ze nissanowi przybyla moc?? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:11
|
|
|
J@rek napisał/a: | inwestuj w nitro. |
nie wiem czemu, ale ja jak bym mial kasiore, to w zyciu do CAO GTi nie wsadzil bym nitro ...
silnik 1,8 DOHC jest narpawde dopracowanym silnikiem .ja na Twoim miejscu zrobil bym tak :
1. zrobienie skrzynii na bum cyk cyk
2. nowy wydech ( od samego poczatku ) z kwasowki - w dobrym zakladzie specjalizujacym sie w tym (np. EL TEC)
wymiana swiec, kabli WN (wszystko na oryginalne)
oleju w silniku .
I NIC WIECEJ .
jezeli zaczniesz bawic sie w jakies chip - tuningi, turbawki , nitro itp to predzej czy pozniej poprostu wysra Ci sie caly samochod . po co zmieniac / polepszac cos co jest zrobione jak szwajcarski zegarek ?
wezmy przyklad np z J. Clarkssona (nie wiem czy porpawnie napisalem nazwisko) - jednego z prowadzacego Top Gear
wsadzil wieksze turbo do Stariona i z dobrego auta zrobil KUPE z przewaga kupy.
jezeli chcesz szybciej smigac,brakuje Ci mocy to albo zainwestujw evo, lub zmien samochod na szybszy ,
takie moje zdanie .
bo przy bawieniu sie w wymiane tlokow na kute, korbowodu, etc musial bys zadbac takze o to by samochod wychamowal , co wg mnie jest prawktycznie niemozliwe, by zrobic samochod tak, by moc nim codziennie jezdzic do pracy, z powrotem i potem na jakas szybsza przejazdzke, a tak to wiesz co masz.
tyle co moge dodac od siebie, i zaznaczam,ze jest to tylko i wylacznie moje zdanie, a decyzje podejmiesz Ty .
pozdrawiam
rafi |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:14
|
|
|
bo nissan byl na hamowni przed i po ....... pozatym co piatek mialem okazje go widziec na zlotach....jego przejazdy byly potym ewidetnie szybsze, a swoja droga zostal przebudowany na drift nie na wysigi, zato w gt serwisie w skawinie wpompowali do nissana ze 100% mocy wiecej..... nissan zabija ze hej, ale kosztowne przerobki tobyly, pozatym gt serwis zrobil go dla siebie.
najpierw zdiagnozuj co jest skrzyni , potem bedziesz wiedzial ile koszt remontu, moze sprzeglo pada albo docisk dlatego niewysprzegla dobrze i biegi harcza |
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:14
|
|
|
Łukasz W napisał/a: | to ciekawe bo ja scigalem sie z nissanem sx200 i wzial mnie, czy raczej ja powinienem go zwiac??? |
Łukasz W napisał/a: | a jak z CRX bo tez scigalem go i raczej szedl calkiem podobnie jak moj tylko ja na poczatku mialem wieksze szanse |
nie tylko od sprzetu zalezy jego przyspieszenie itp .
potrzebny tez jest DOBRY lacznik pomiedzy kierownica,a pedalami
a jezeli masz zabite auto, to i colt 1,6 by Cie wziol a tak na serio, to seryjny crx powinien dostac baty jak sie patrzy , a nie tylko minimalnie |
|
|
|
 |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:16
|
|
|
Rafi masz troche racji, ale o ten chip tylko bylo pytanie,raczej nie mam zamiaru meczyc mojego Miśa
ile moze kosztowac naprawa takiej skrzyni biegow??? |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:20
|
|
|
albo uzdrawianie silnika....albo swap z mocniejszych modeli..... 2.0 turbo podobno tam pasuje ...... tylko wiedz ze to kosztowne zmiany....ale jak juz dawac to po calosci
(jak zapytasz o silnik i gdzies znajdziesz to daj mi tez znac |
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2006, 18:20
|
|
|
sruba coltem 1.6 wzial 200sx'a(jak kierowca dupa to i 1000koni nie pomaga)
[ Dodano: 05-09-2006, 18:21 ]
szkoda ze z olsztyna jestes:D bo bym chetnie zobaczyl jak lata ten gti |
|
|
|
 |
|
|