Galant E39A vs Eclipse D22/D27 - zawieszenie |
Autor |
Wiadomość |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 25-02-2010, 20:04 Galant E39A vs Eclipse D22/D27 - zawieszenie
|
|
|
Szukam obecnie amortyzatory i sprężyny do Galanta w wersji 4x4 E3x (87-92). Przeglądam katalogi producentów amortyzatorów aby znaleźć podobieństwa.
1. zauważyłem, że Eclipse I gen. dla wersji 2WD i 4WD ma te same amortyzatory
2. Galant z kolei ma inne amorki dla wersji GTI 2WD i 4WD
Czy można to jakoś wytłumaczyć? Szukam odpowiedników do modelu Eclipse ponieważ do Galanta trudniej je dostać. A może z innego modelu podejdą? |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-02-2010, 22:24
|
|
|
Serek napisał/a: | 2. Galant z kolei ma inne amorki dla wersji GTI 2WD i 4WD |
AWD są dłuższe |
Just think...
. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 26-02-2010, 08:35
|
|
|
Serek napisał/a: | zauważyłem, że Eclipse I gen. dla wersji 2WD i 4WD ma te same amortyzatory |
To musiałeś źle zauważyć, albo był błąd w katalogu. W eclipse są zupełnie inne amortyzatory dla GS/GST i dla GSX (AWD). GSX ma z tyłu zupełnie inne zawieszenie na wahaczach. Wersja GS/GST ma z tyłu belkę. Conajwyżej przednie amortyzatory mogą być te same ale też nie jestem tego pewien. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2010, 08:51
|
|
|
viader napisał/a: | Conajwyżej przednie amortyzatory mogą być te same ale też nie jestem tego pewien |
Masz rację, nie uzupełniłem wypowiedzi. Tylne tak, są inne ale przednie mają ten sam numer katalogowy dla 2WD i 4WD.
Hubert, znaczy się można założyć. Są dłuższe, pytanie o ile ? Nie siądzie za bardzo ? |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 26-02-2010, 08:54
|
|
|
Serek napisał/a: | Hubert, znaczy się można założyć. | Nie można. Zapytaj Bartka. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-02-2010, 09:09
|
|
|
Komplet amor/sprężyna/górne mocowanie można założyć, ale:
- zglebisz przód o siakieś 25 mm
- charakterystyka amorów i sprężyn do 4wd jest na tyle inna, że możesz nie odczuć wielkiej poprawy po wymianie |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2010, 10:14
|
|
|
Zakładałem u siebie nowe cztery sztuki i przednie są identyczne jeśli chodzi o rozmiar ale mają inną charakterystykę. Tył ma inny wymiar jest dłuższy. Auto jest przecież zdecydowanie cięższe i muszą mieć inne parametry. Kupiłem kayabę na allegro ale robił ktoś z Białegostoku wyprzedaż magazynową i dałem po 250 za przód i po 200zł za tył. W kayabie w katalogu powinny być. Może rozwiązaniem będą jakieś regulowane w średniej cenie?
pozdro
ps. Na stronie kyb.pl jest katalog w pdfie i eclipse 4wd i galant e38/e39 mają takie same numery katalogowe.
ps2. Co ciekawe sprężyny nie występują w tym katalogu ale rozwiązaniem na tył mogą być sprężyny od galanta e32 TD (sprężyny mają ten sam wymiar mimo innych długości amorów) są twardsze (mają oznaczenie na sprężynie, inny kolor na końcu sprężyny) lub firma z poznania produkująca sprężyny na zamówienie o dowolnej grubości i twardości w rozsądnej cenie. Niestety nie pamiętam nazwy firmy.
Ja będę próbował na tył te z turbo diesla.
Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi nie chcę kogoś wprowadzić w błąd. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2010, 10:56
|
|
|
dolar2dolar2 Tył już mam (amorki KYB gazowe do 4WD). Teraz szukam na przód + komplet sprężyn. I tutaj jest problem. Zazwyczaj do GTI sprzedawcy mają, do 4x4 już nie bardzo. Co do numerów - nie całkiem. Przód Eclipse 4WD jest inny niż Galant 4WD (numer katalogowy).
Masz na myśli Pospring.
Bartek Obniżenie przeżyję, gorzej z jakością. Po co zmieniać jak nie będzie poprawy. Dzięki za wyjaśnienie.
W dalszym ciągu próbuję zrozumieć dlaczego w Eclipse można zastosować z przodu ten sam zestaw do 2WD co 4WD (wg producentów) a do Galanta już nie. Jest gdzieś ta różnica, tylko gdzie? Dla mnie to ważne z w/w powodów (deficyt dla modeli e38a i e39a). |
Ostatnio zmieniony przez Serek 26-02-2010, 11:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 26-02-2010, 11:02
|
|
|
Serek napisał/a: | Zazwyczaj do GTI sprzedawcy mają, do 4x4 już nie bardzo. | japaneze |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2010, 11:14
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | japaneze |
W ostateczności. |
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 26-02-2010, 17:48
|
|
|
Serek napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | japaneze |
W ostateczności. |
jak uważasz |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2010, 21:35
|
|
|
A co powiecie na pomysł złożenia do realizacji sprężyn w firmie, np. Pospring wg specyfikacji z manuala? |
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-02-2010, 09:51
|
|
|
Hm, Eclipse 4WD jest...5 cm niższy na sprężynie i jest twardszy. 5 cm To za dużo.
Galant GTI ma tylko...3 cm niższą sprężynę ale ma niższy stopień twardości, bliski 4WD.
[ Dodano: 01-03-2010, 13:19 ]
Rozmawiałem z biurem firmy Pospring. Orientacyjnie 150 PLN netto/szt za przód i 130 PLN netto/szt tył. Potrzebują natomiast sprężyn na wzór i nie wiadomo jak to jest z jakością wykonania. Z czego to zrobią i czy parametry będą zachowane |
|
 |
|