Nakrętki do kół |
Autor |
Wiadomość |
pelo99
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:14
|
|
|
kolego jest łatwa sprawa, już nie raz się to różnym osobom przytrafiało . Jeśli jest to stalówka - to jest sprawdzony sposób, ale po nakrętce, wygląda to tak że trzeba na spawać nakrętkę lub śrubę na śrubę zabezpieczającą i odkręcamy. Sprawa z alu na dwa sposoby, jeden już znasz. Drugi - "wykombinować" okrągły kawałek twardego drzewa, przyłożyć do nakrętki zabezpieczającej, i dobrej wagi młotkiem uderzyć w ów kawałek drzewa. Jeśli nie była niemiłosiernie mocno przykręcona nakrętka po takim zabiegu powinieneś odkręcić ją palcami.
Tyle z mojej strony, powinno się udać |
_________________ Moje GDI na forum:
http://forum.mitsumaniaki...p=522041#522041 |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

Auto: carisma 1.6
|
Wysłany: 14-03-2010, 20:17
|
|
|
Ulamaly sie wszystkie bolce.
[ Dodano: 14-03-2010, 20:32 ]
W alusach takze dostep jest dosc odraniczony - nakretka siedzi w zaglebieniu felgi
[ Dodano: 14-03-2010, 20:38 ]
pelo99 - z tym drewnem nie za bardzo zrozumialem a do spawania trzeba wziasc pod uwage ze musze odkrecic az 4 nakretki:d |
|
 |
pelo99
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 16-03-2010, 19:05
|
|
|
Cytat: | W alusach takze dostep jest dosc odraniczony - nakretka siedzi w zaglebieniu felgi
|
no tak ale zawsze dobry gość potrafi coś na spawać ... inaczej nie dało by rady żadnego kola odkręcić w takich przypadkach jak Ty masz ...
Cytat: | pelo99 - z tym drewnem nie za bardzo zrozumialem |
robisz klocek z drewna na wymiar, aby wszedł do tej dziury co masz nakrętkę, przykładasz ten klocek do śruby i uderzasz młotkiem w drzewo, przez co uderzasz w śrubę zabezpieczająca - pojął ?? w alusie zawsze zrobi się mikro wgniecenie w pierścieniu śruby przez co nakrętka powinna dać się odkręcić w palcach ...
pozdro !! |
_________________ Moje GDI na forum:
http://forum.mitsumaniaki...p=522041#522041 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:42
|
|
|
jak jest dostęp do śruby od lożyska
zdjąc koło razem zpiaastą potem zeszlifowac łeb szpilki i wybić na druga mańke
 |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:50
|
|
|
pawelsonx, nie tak prędko, pokazałes przednią piaste, aby ja sciągnąc trzeba wybić łozysko, z kołem ciężka sprawa, jednakże mozliwa, przy tym łożysko także do wymiany, do tego tutaj pokazujesz goła piaste, a weż pod uwage ze przy przykreconym kole dojdzie do tego jeszcze tarcza, no i jest docisk, który jest przykrecony do zwrotnicy, takze raczej bardzo ciezko wykonalny ten Twój pomysł, zalecam wizyte u dobrego ślusarza. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 16-03-2010, 20:57
|
|
|
kurcze tarcza to pikuś bo ona jest między piastą a felą problem jest z zaciskiem jak jest wykonany czy trzeba go zdejmować razem z klockami czy da się osobno i czy jest tam miejsce na taką zabawę (nie pamiętam jak jest u mnie)
a może zostawić go razem z tarczą |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-03-2010, 21:13
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | a może zostawić go razem z tarczą | przy felgach 16 jest szansa ze go odsuniesz na tyle aby prowadnice nie wadziły o zwrotnice |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
lotam
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2000 4G92
|
Wysłany: 17-03-2010, 08:53
|
|
|
Jeśli mówimy o wybijaniu szpilek to chyba łatwiej rozwiercić je od strony śrub jak przy zerwanym łbie i tak i tak do wymiany więc po co kombinować od tyłu? Chyba, że nie zrozumiałem. |
_________________ lotam |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-03-2010, 15:58
|
|
|
pelo99 napisał/a: | okrągły kawałek twardego drzewa, przyłożyć do nakrętki zabezpieczającej, i dobrej wagi młotkiem uderzyć w ów kawałek drzewa. |
Hehe napewno będzie ciekawy efekt jak ów młotkiem nie trafi w drewienko i nie zdąrzy go zatrzymać.. |
|
|
|
 |
plaster120
Forumowicz

Auto: carisma 1.6
|
Wysłany: 18-03-2010, 13:21
|
|
|
Chyba najłatwiejszym rozwiązaniem bedzie przyspawanie do klucza. w nastepny weekend bede probowal. Dam znac.
[ Dodano: 26-03-2010, 11:10 ]
Wiec problem zostal rozwiazany. Na dospawanie nakretek do klucza nie bylo miejsca gdyz zaglebienia od felg aluminiowych mialem zbyt waskie. Jedyne rozwiazanie jakie przynioslo skutek to przerobienie starej nakretki z ulamanymi bolcami. Wyciete zostaly rowki ktore pozwolily na wyjecie ulamanych bolcow potem z wiertel 4,5 uciete zostaly nowe bolce i wbite w zaglebienia. Efektem byl klucz ktory idealnie pasowal i bez problemow odkrecil te nakretki. Wywalilem od razu ten wynalazek zeby nie miec na przyszlosc tego typu problemu:) |
|
 |
|