Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E33A 2.0] Czujnik położenia silniczka przepustnicy
Autor Wiadomość
Jaski82 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant E33A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-06-2010, 15:49   [E33A 2.0] Czujnik położenia silniczka przepustnicy

Witam,

od niedawna zaczęła się świecić kontrolka Check Engine po zdiagnozowaniu wychodzi błąd 15 czyli czujnik położenia silniczka przepustnicy. Obrotomierz skacze podczas postoju z 1000 do 1500 obrotów, przy przerzucaniu biegów i dojechaniu do pewnej prędkości na danym biegu zaczyna trząść budą i następuje jakby odcięcie. Co ciekawe rano kontrolka się nie świeci wszystko chodzi cacy do czasu przejechania 3km. Na piątym biegu jedzie max do 80km/h.

W jaki sposób można tą usterkę naprawić dodam że gaz nie był montowany i autko to E33A 2.0 SOHC 91r?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Maretzky85 15-06-2010, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  

Crosby 
Mitsumaniak

Auto: Był GALANT 2,0 [4G63][E33A]
Wysłany: 14-06-2010, 16:11   

Witam, może powinieneś wyczyścić przepustnice i ustawić wolne obroty miałem taki obiaw ale mi sie nie świeciła kontrolka Check Engine tylko obroty falowały od tak same od siebie bo po zczytaniu nie było żadnego błędu

Jaski82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-06-2010, 16:33   

Przepustnica czyszczona obroty ustawiane efekt chwilowy że obroty powrociły do właściwej wartości lecz Check nadal się świecił a po czasie znów falowały:(

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 14-06-2010, 22:08   

Jaski82 napisał/a:
czujnik położenia silniczka przepustnicy

Czyszczenie nic nie da w tym przypadku. Masz do wymiany silniczek krokowy. Z którego roku ten Twój Gal ?

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

Jaski82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-06-2010, 02:04   

z 91

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-06-2010, 07:12   

nie silniczek lecz to ustrojstwo pod nim - jak podniesiesz maskę, to przy przepustnicy jest taka 6 stykowa wtyczka wsadzana od góry (wykorzystanie 5 styków) - to właśnie tam jest MPS

kryss 
Forumowicz
kryss

Auto: Sonata 2,0 GLSi; Lancer CK1A
Wysłany: 17-06-2010, 10:42   

Witam
Merenzky85 ma racje ja tydzień temu przerobiłem to samo, to jest objaw z silniczka krokowego.
Jak silniczek działa to może obejdzie się bez wymiany, ...ja to zrobiłem tak.
Rozkręć to całe dziadostwo na części pierwsze i sprawdź czy działa silniczek na "pusto" włącz stacyjke ale nie odpalaj auta. Silniczek powinien sie cały czas kręcić w jedną stronę. Jak naciśniesz taki malutki bolec w MPS to silnik powinien zakręcić sie przeciwnie.
Jeśli sie nie kręci to zepsuty i do wymiany, a jak się kręci to wyczyść to wszystko co się znajduje w tym metalowym korpusie, bo silnik nie ma siły tego obrucić. U mnie pomogło. Ja to wyczyściłem środkiem do czyszczenia silnika.
Najlepsze jest to że potem to nasmarowałem smarem do łożysk i gorzej chodziło jak nie nasmarowane ...i znowu wyczyściłem :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-06-2010, 11:31   

kryss napisał/a:
Najlepsze jest to że potem to nasmarowałem smarem do łożysk i gorzej chodziło jak nie nasmarowane

nie wolno smarem do łożysk - za gęsty
100x pisałem, że silikonowym z dodatkiem teflonu (jeśli jest przekładnia ślimakowa silniczka z metalu a nie z plastiku, to może być bez teflonu)

kryss 
Forumowicz
kryss

Auto: Sonata 2,0 GLSi; Lancer CK1A
Wysłany: 17-06-2010, 13:34   

Cytat:
nie wolno smarem do łożysk - za gęsty
100x pisałem, że silikonowym z dodatkiem teflonu (jeśli jest przekładnia ślimakowa silniczka z metalu a nie z plastiku, to może być bez teflonu)

To ja wiem że to takim trzeba nasmarować ale ten co ja miałem to też był jakiś taki gęsty i nijak to sie nie obracało więc wziąłem ten do łożysk bo był żadszy.

Jaski82 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-06-2010, 23:26   

Dziwnym trafem Gal sie samoistnie naprawil od 5 dni kontrolka sie nie pali a autko chodzi jak przedtem :wink:

Odpowiedz do tematu