Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander vs Mazda CX-7 vs Honda CR-V vs Suzuki Grand Vitara
Autor Wiadomość
regon 
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2010, 18:36   

a od jakiego roku życia dają zgodę na automat no i kto wydaje decyzję?

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Wysłany: 14-07-2010, 08:36   

regon napisał/a:
a od jakiego roku życia dają zgodę na automat no i kto wydaje decyzję?

regon, proszę, to był skrót myślowy. Dwie rzeczy nie zachęcają do zakupu automatycznej skrzyni.
- cena - raczej zdecydowanie wyższa od manualnej
- potencjalne problemy w przyszłości - jak mi się żona przyzwyczai do wygody, a kolejne auto będzie z manualną skrzynią - to wydaje mi się, że może bardzo "palić" sprzęgło

regon 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2010, 20:04   

wiem, wiem, że to skrót myślowy. Do krezusów nie należę ale kupiłem żonie małe autko z automatem i mam problem z głowy:-)

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 14-07-2010, 22:16   

regon napisał/a:
Do krezusów nie należę ale kupiłem żonie małe autko z automatem i mam problem z głowy:-)

Małe autko? tzn....

regon 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2010, 13:35   

polo

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 18-07-2010, 19:16   

regon napisał/a:
polo
jaki silnik? Ja rozważam 1,4TSI z DSG, ale chyba odpadnie ze względów estetycznych - nudne to auto. Niestety trzy dni miałem na testach Lancię Delta - w porównaniu do Polówki jest znacznie ciekawsza. Cenowo niestety na odwrót. Praca diesla vs diesel w Outkach (nawet 2.2) znacznie mniej słyszalna.

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 18-07-2010, 20:19   

Dobra panowie. Wróćmy do tematu. Jechałem drugi raz Outlanderem z silnikiem 2.0 DiD. I tak jakoś nabieram wątpliwości. Dlaczego do licha Mitsubishi godzi się, aby VAG sprzedawał im stary silnik? Nie mogą wziąć od nich 2.0 z CR? Ten silnik w Outlanderze przy 3tys obrotów po prostu chce żywcem wyskoczyć spod maski. I dlaczego do licha MMC ma na "stanie" samochody z tym silnikiem a ze święcą szukać aut z silnikami 2.2 DID?
No i racjonalne podejście piękniejszej połowy: "co w tym samochodzie jest takiego wyjątkowego, że trzeba za niego zapłacić sto kilkadziesiąt tysi?
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ :-(
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY

venglin
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2010, 21:08   

Ja się dziwię, że w Outlanderze ciągle są montowane "obce" diesle. Mitsubishi wyprodukowało dwa fajne i nowoczesne diesle z MIVEC - 1,8 150 KM i 2,3 190 KM. Obydwa common-rail. Pierwszy jest montowany w ASX, a drugi - pojawił się tylko w prototypie nowego Gallanta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4N1_engine

Może podpisali z VAG i PSA umowy na czas określony?

regon 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2010, 21:33   

rezon napisał/a:
regon napisał/a:
polo
jaki silnik? Ja rozważam 1,4TSI z DSG, ale chyba odpadnie ze względów estetycznych - nudne to auto. Niestety trzy dni miałem na testach Lancię Delta - w porównaniu do Polówki jest znacznie ciekawsza. Cenowo niestety na odwrót. Praca diesla vs diesel w Outkach (nawet 2.2) znacznie mniej słyszalna.

z silnikiem 1.4, model z 2007 roku. fajny w prowadzeniu, silnik całkiem dynamiczy, skrzytnia jeszcze z przed dsg.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 18-07-2010, 21:41   

regon, dzięki za info

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 21-07-2010, 15:44   

Finał :? No i po łącznie 11!! jazdach próbnych mamy większy mętlik w głowie niż ustawa przewiduje. Jeździliśmy: Outlanderem 2.0 DiD 3 razy, Hondą CR-V, Suzuki Grand Vitarą, Mazdą CX-7, Citroenem C-Crosserem (Automatyczna 2-sprzęgłowa skrzynia biegów) - 2 razy, oraz na dokładkę luksusowym SUV-em Audi Q7 3.0 V6 automat oraz samochodem użytkowym VW T5 2.0 TDI – 2 razy
Wiem, że dwóch ostatnich nie można brać bezpośrednio do mojego porównania, Ale....
Wybór ogromny.
And the Winner is:
Outlander Intense+.
Na auto klasy Audi Q7 czy BMW X5 raczej nas nie stać (może kiedyś), Honda – jakaś taka brzydka, Mazda CX-7 – super auto z aspiracjami sportowymi, również nie tego szukam. C-Crosser – jeździłem aby porównać silniki 2.0 DID z 2.2 DID, na dodatek miałem jazdy z automatem w Citroenie, T5 – znam to auto z autopsji – nowy silnik z common raillem – kulturalny, elastyczny, ekonomiczny – tylko i tak częściej woziłem w nim powietrze niż towar, lub pasażerów.
Może innym mający podobne dylematy ten wątek się przyda.

Odpowiedz do tematu