Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
HAK HOLOWNICZY
Autor Wiadomość
mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 24-08-2010, 17:15   

rezon napisał/a:
Nie jest konieczne cięcie dziury w zderzaku. Upewnij się o rodzaj wiązki, czy na pewno Brink - jest podpinana do złączek lamp.

Potwierdzam. Dotychczas nie spotkałem się z jakimkolwiek wariantem haka do OII gdzie wymagana była ingerencja w zderzak. Wszystko ma się zmieścić za/pod zderzakiem. Ja mam automatyczny hak niemieckiej Westfalii i wszystko idealnie jest zamontowane mieszcząc się jak napisałem wcześniej.

Dominik

rcezar 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-08-2010, 18:09   

rezon napisał/a:
rcezar napisał/a:
Zdecydowalem sie na montaz haka Brinc, jednak po wstepnym "wybadaniu" sprawy okazuje sie, ze Serwis Margo Gdynia wycina jakac dziure w zderzaku.....
Nie jest konieczne cięcie dziury w zderzaku. Upewnij się o rodzaj wiązki, czy na pewno Brink - jest podpinana do złączek lamp.

Na allegro znalazlem hak razem z wiazka, ktora ma wtyczki plug&use.

Mam nadzieje, ze bedzie ok i obedzie sie bez modyfikacji instalacji elektrycznej.

Co do samej dziury, to wydaje mi sie, ze moze to i lepiej.....
tzn. niewielka dziura ( w czarnym plastiku) sprawi, ze hak bedzie mozna wyzej zamontowac, przez co nie bede az tak czesto nim czepial.

Pozdrawiam
cezar

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 24-08-2010, 22:15   

Ja kupowalem hak na allegro, brink, zderzak jest podciety ale bardzo nieznacznie, wiazka byla w komplecie, z wtyczkami do wpiecia ale wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje...

jak mi sie uda to jutro wstawie fotki

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-08-2010, 08:15   

rcezar napisał/a:
przez co nie bede az tak czesto nim czepial.
Ani razu przez 40kkm nie zahaczyłem hakiem o cokolwiek
cebull napisał/a:
wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje...
Wydawało mnie się, że przecimgielne to wtyczka Brink to załatwia, czujniki - albo ingerencja, albo wyłączenie zgodnie z instrukcją samochodu

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 26-08-2010, 08:54   

co do przeciwmgielnego to w gniezdzie haka jest mikrowylacznik i tam trzeba podpiac kabelek od przeciwmgielnego, wczesniej oczywiscie trzeba go rozciac... podpiecie wtyczki od przyczepy rozlacza styki...

rcezar 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-08-2010, 11:54   

cebull napisał/a:
Ja kupowalem hak na allegro, brink, zderzak jest podciety ale bardzo nieznacznie, wiazka byla w komplecie, z wtyczkami do wpiecia ale wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje...

jak mi sie uda to jutro wstawie fotki

Wlasnie kupilem taki sam hak Brink'a razem z oryginalna wiazka elektryczna. Po przejrzeniu instrukcji wydaje mi sie, ze bylbym w stanie sam go zamontowac, ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia.

Cebull, czy moglbys mi zrobic zdjecie swego haka ? Chodzi mi przede wszystkim o wyciecie w zderzaku.

Z gory wielkie dzieki

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 29-08-2010, 19:15   

rcezar napisał/a:
ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia.

Czujniki rozłączasz przyciskiem pod klawiszem Info.

Dominik

rcezar 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-08-2010, 22:43   

mitsu00 napisał/a:
rcezar napisał/a:
ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia.

Czujniki rozłączasz przyciskiem pod klawiszem Info.

Wielkie dzieki za info

tomasz1 
Nowy Forumowicz

Auto: space star, OII 2,4 CVT
Wysłany: 31-08-2010, 07:59   

Ja zamawiając OII w salonie zapłacę za hak z montarzem 1,5 kzl. Odbieram dopiero jutro więc nie powiem na razie czy ma diamenty.

dawcio 
Forumowicz

Auto: outlander 2.0 DID 2007r
Wysłany: 14-05-2013, 22:39   

koledzy,jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość.
Ja w moim O2 mam wiązke przygotowaną wraz z wtyczką(schowaną pod zderzakiem,wbity hak do dowodu wiec chyba zostało dokupić samą kule?
czy dobrze myśle?
Dziekuje za pomoc :wink:

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 15-05-2013, 09:25   

A konstrukcję mocowania haka masz? Może wrzuć jakieś zdjęcia

dawcio 
Forumowicz

Auto: outlander 2.0 DID 2007r
Wysłany: 15-05-2013, 10:08   

tak mi się wydaje z Waszych opisów że mam konstrukcje do montażu haka(ale głowy nie dam uciąć więc jak będę miał chwilke to pstrykne foty) :)

[ Dodano: 11-08-2013, 12:47 ]
oto moj misiek od spodu,proszę o opinie co należy dokupić aby zamontować hak?

Zdjęcia

worm87 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2014, 17:28   

Panowie a jak wygląda kwestia testowania świateł po podpięciu przyczepki. Wyświetlą mi się spalone żarówki na komputerze czy trzeba jakiś specjalny moduł jeszcze?

Byłem dziś w salonie ale mi nie powiedzieli. Krzyknęli z montażem 2600PLN. :shock:

e88-88 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander II
Wysłany: 21-05-2014, 21:51   oznaczenie haka

Witam!
Potrzebuje rzeczowej pomocy na temat oznaczenia kulki haka... Kupiłem auto z hakiem lecz niestety bez wpinanego automatu (kulki) z tąd moje pytanie do posiadaczy haków thule w outlanderze II.
Czy na kulce (wypinanej cześci) jest jakies oznaczenie? jakis numer cześci? zebym mogł poszukać go po modelu w internecie.

[ Dodano: 24-05-2014, 13:33 ]
yhym widze ze nikt nie ma wypiananego haka thule... :)

Maco65 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DiD + 30KM
Wysłany: 25-07-2015, 11:37   

Kupiłem hak Steinhof z przykręcaną kulą (będę używał rzadko więc 5 minut na przykręcenie jest OK). Do tego wiązkę na 13 PINów.

Jestem w trakcie montażu wiązki i natrafiłem na wyzwanie. Do gniazda 13 pin potrzebny jest sygnał świateł cofania. Światła cofania są w drzwiach i nie mam pomysłu jak się dostać do oryginalnej wiązki przewodów która zasila światła cofania.

Czy może ta wiązka jest gdzieś pod zderzakiem ? Dodam, że mam czujniki parkowania więc może te czujniki mają jakieś zasilanie i można do tego zasilania się podłączyć ?

Inną (nie wydaje mi się prosta) opcję, którą widzę to dobrać się do tylnych drzwi i jakoś stamtąd ciągnąć przewód pod zderzak... :( ?

Mam nadzieję, że znajdziecie lepsze i prostsze rozwiązanie :) !

Z góry dziękuję za pomoc !

Odpowiedz do tematu