Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:15 |
HAK HOLOWNICZY |
Autor |
Wiadomość |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 24-08-2010, 17:15
|
|
|
rezon napisał/a: | Nie jest konieczne cięcie dziury w zderzaku. Upewnij się o rodzaj wiązki, czy na pewno Brink - jest podpinana do złączek lamp. |
Potwierdzam. Dotychczas nie spotkałem się z jakimkolwiek wariantem haka do OII gdzie wymagana była ingerencja w zderzak. Wszystko ma się zmieścić za/pod zderzakiem. Ja mam automatyczny hak niemieckiej Westfalii i wszystko idealnie jest zamontowane mieszcząc się jak napisałem wcześniej. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rcezar
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-08-2010, 18:09
|
|
|
rezon napisał/a: | rcezar napisał/a: | Zdecydowalem sie na montaz haka Brinc, jednak po wstepnym "wybadaniu" sprawy okazuje sie, ze Serwis Margo Gdynia wycina jakac dziure w zderzaku..... | Nie jest konieczne cięcie dziury w zderzaku. Upewnij się o rodzaj wiązki, czy na pewno Brink - jest podpinana do złączek lamp. |
Na allegro znalazlem hak razem z wiazka, ktora ma wtyczki plug&use.
Mam nadzieje, ze bedzie ok i obedzie sie bez modyfikacji instalacji elektrycznej.
Co do samej dziury, to wydaje mi sie, ze moze to i lepiej.....
tzn. niewielka dziura ( w czarnym plastiku) sprawi, ze hak bedzie mozna wyzej zamontowac, przez co nie bede az tak czesto nim czepial.
Pozdrawiam
cezar |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
|
Wysłany: 24-08-2010, 22:15
|
|
|
Ja kupowalem hak na allegro, brink, zderzak jest podciety ale bardzo nieznacznie, wiazka byla w komplecie, z wtyczkami do wpiecia ale wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje...
jak mi sie uda to jutro wstawie fotki |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 25-08-2010, 08:15
|
|
|
rcezar napisał/a: | przez co nie bede az tak czesto nim czepial. | Ani razu przez 40kkm nie zahaczyłem hakiem o cokolwiek cebull napisał/a: | wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje... | Wydawało mnie się, że przecimgielne to wtyczka Brink to załatwia, czujniki - albo ingerencja, albo wyłączenie zgodnie z instrukcją samochodu |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
|
Wysłany: 26-08-2010, 08:54
|
|
|
co do przeciwmgielnego to w gniezdzie haka jest mikrowylacznik i tam trzeba podpiac kabelek od przeciwmgielnego, wczesniej oczywiscie trzeba go rozciac... podpiecie wtyczki od przyczepy rozlacza styki... |
|
|
|
 |
rcezar
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2010, 11:54
|
|
|
cebull napisał/a: | Ja kupowalem hak na allegro, brink, zderzak jest podciety ale bardzo nieznacznie, wiazka byla w komplecie, z wtyczkami do wpiecia ale wylaczenie przeciwmgielnego i czujnikow cofania wymagalo jakiejs dodatkowej ingerencji w instalacje...
jak mi sie uda to jutro wstawie fotki |
Wlasnie kupilem taki sam hak Brink'a razem z oryginalna wiazka elektryczna. Po przejrzeniu instrukcji wydaje mi sie, ze bylbym w stanie sam go zamontowac, ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia.
Cebull, czy moglbys mi zrobic zdjecie swego haka ? Chodzi mi przede wszystkim o wyciecie w zderzaku.
Z gory wielkie dzieki |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 29-08-2010, 19:15
|
|
|
rcezar napisał/a: | ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia. |
Czujniki rozłączasz przyciskiem pod klawiszem Info. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rcezar
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2010, 22:43
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | rcezar napisał/a: | ale powstaje pytanie co z rozlaczaniem czujnikow cofania. W instrukcji nic nt temat nie mowia. |
Czujniki rozłączasz przyciskiem pod klawiszem Info. |
Wielkie dzieki za info |
|
|
|
 |
tomasz1
Nowy Forumowicz
Auto: space star, OII 2,4 CVT
|
Wysłany: 31-08-2010, 07:59
|
|
|
Ja zamawiając OII w salonie zapłacę za hak z montarzem 1,5 kzl. Odbieram dopiero jutro więc nie powiem na razie czy ma diamenty. |
_________________ dentysta1 |
|
|
|
 |
dawcio
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 DID 2007r
|
Wysłany: 14-05-2013, 22:39
|
|
|
koledzy,jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość.
Ja w moim O2 mam wiązke przygotowaną wraz z wtyczką(schowaną pod zderzakiem,wbity hak do dowodu wiec chyba zostało dokupić samą kule?
czy dobrze myśle?
Dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 15-05-2013, 09:25
|
|
|
A konstrukcję mocowania haka masz? Może wrzuć jakieś zdjęcia |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
dawcio
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 DID 2007r
|
Wysłany: 15-05-2013, 10:08
|
|
|
tak mi się wydaje z Waszych opisów że mam konstrukcje do montażu haka(ale głowy nie dam uciąć więc jak będę miał chwilke to pstrykne foty)
[ Dodano: 11-08-2013, 12:47 ]
oto moj misiek od spodu,proszę o opinie co należy dokupić aby zamontować hak?
Zdjęcia |
|
|
|
 |
worm87
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2014, 17:28
|
|
|
Panowie a jak wygląda kwestia testowania świateł po podpięciu przyczepki. Wyświetlą mi się spalone żarówki na komputerze czy trzeba jakiś specjalny moduł jeszcze?
Byłem dziś w salonie ale mi nie powiedzieli. Krzyknęli z montażem 2600PLN. |
|
|
|
 |
e88-88
Nowy Forumowicz
Auto: outlander II
|
Wysłany: 21-05-2014, 21:51 oznaczenie haka
|
|
|
Witam!
Potrzebuje rzeczowej pomocy na temat oznaczenia kulki haka... Kupiłem auto z hakiem lecz niestety bez wpinanego automatu (kulki) z tąd moje pytanie do posiadaczy haków thule w outlanderze II.
Czy na kulce (wypinanej cześci) jest jakies oznaczenie? jakis numer cześci? zebym mogł poszukać go po modelu w internecie.
[ Dodano: 24-05-2014, 13:33 ]
yhym widze ze nikt nie ma wypiananego haka thule... |
|
|
|
 |
Maco65
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD + 30KM
|
Wysłany: 25-07-2015, 11:37
|
|
|
Kupiłem hak Steinhof z przykręcaną kulą (będę używał rzadko więc 5 minut na przykręcenie jest OK). Do tego wiązkę na 13 PINów.
Jestem w trakcie montażu wiązki i natrafiłem na wyzwanie. Do gniazda 13 pin potrzebny jest sygnał świateł cofania. Światła cofania są w drzwiach i nie mam pomysłu jak się dostać do oryginalnej wiązki przewodów która zasila światła cofania.
Czy może ta wiązka jest gdzieś pod zderzakiem ? Dodam, że mam czujniki parkowania więc może te czujniki mają jakieś zasilanie i można do tego zasilania się podłączyć ?
Inną (nie wydaje mi się prosta) opcję, którą widzę to dobrać się do tylnych drzwi i jakoś stamtąd ciągnąć przewód pod zderzak... ?
Mam nadzieję, że znajdziecie lepsze i prostsze rozwiązanie !
Z góry dziękuję za pomoc ! |
|
|
|
 |
|