[CA4A 1.6] Klimatyzacja - założenie |
Autor |
Wiadomość |
marexi
Mitsumaniak

Auto: EJ9
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-01-2011, 14:36 [CA4A 1.6] Klimatyzacja - założenie
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie odnosnie klimy w Colcie, a wiec moja Ukochana ma Colcika GLXi i tak sie do niego przywiazala ze stwierdzila(jej pierwsze auto) ze nigdy go nie odda wiec postanowilismy w niego zainwestowac:) Pierw zawieszenie itp juz zrobione:)
Blacharka- Zmiena koloru dachu, likiwadcja korozji itp - na wiosne
I tak w miare myslenia chcilaem sie zapytac jak to jest z klimatyzacja? poniewaz w jej colcie jej nie ma, ale znalazlem kilka 1,3 z klima w niemczech za nieduze pieniadze i chcialbym sie zapytac czy nie ma problemow z zalozeniem do 1,6 klimatyzacji od 1,3? czy musi byc to 1,6 i jakie trudnosci moga mnie spotkac:)
chetnie dowiedzielbym sie o tym, wiec prosillbym osoby ktore maja pojecie o wypowiedz badz jakis FAQ jak to zrobic:) z gory dzieki
Jezeli powielilem temat to przepraszam, ale szukajka mi nie dziala a przelecielame kilkanascie stron i nie znalalem, a zalezy mi na czasie poniewaz kolega moze mi na dniach colta z klima przywiezc i chce wiedziec czy go kupowac:) |
_________________ 92' Colt 1.6 GLXi -
00' Carisma Dynamics 1.8 GDI - sprzedana
98' Galant V6 Winter Edition - sprzedany
97' L - E5CW :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173 |
|
|
|
 |
grant
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt '92 1.6 GLXI
|
Wysłany: 16-01-2011, 00:27
|
|
|
Jeżeli chodzi o przełożenie to nie ma większego problemu. Problem zaczyna się wtedy, kiedy będziesz musiał ją nabić. Ostatnio sam chciałem zamontować. Z resztą przecież wiesz, bo chciałem kupić od Ciebie sterownik ale zrezygnowałem po tym, jak przeczytałem że nikt już nie nabija takiego czynnika chłodniczego (R12) I faktycznie, ani w naszym mieście ani w ZG nie mogłem znaleźć firmy która podjęłaby się tego. |
|
|
|
 |
marexi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2011, 02:11
|
|
|
Tutaj cytat z forum VW, facet pytal co zrobic bo nigdzie mu nie chcieli nabic r12 i pytal czy da sie wymienic i mu odp cos takiego...
"Jest spora róznica miedzy jednym gazem a drugim...W instalacjach na stary gaz ( R12 ) za substancje smarujaca kompresor urzywało sie oleju mineralnego natomiast w instalacjach na niby eko gaz czyli tych nowszych ( R134a ) urzywany jest olej syntetyczny.
Pracowałem 3 lata w zakładzie ktory prucz elektryki zajmował sie klimą.
'
Sa dwie opcje nabicia Twojej instalacjji :
Zdejmujesz kompresor oprózniasz go z oleju ( wylewasz jak z silnika )
Zalewasz go nowym ( syntetycznym )
Przepłukujesz kazdy przewód ( bez zdejmowania ) benzyną extrakcyjna pod ciśnieniem
Wymieniasz filtr osuszacz
Sprawdzasz azotem szczelnosc układu
Nabijasz R134a i masz sople pod nosem
Druga opcia:
Zdejmujesz kompresor oprózniasz go z oleju ( wylewasz jak z silnika )
Zalewasz go nowym ( syntetycznym )
i tu są schody bo zawory w obydwu instalacjach nie są takie same. Wiec albo robisz to full wypas i kupujesz urzywane przewody z instalacji na nowy gaz i montujesz takowe jezeli niechcesz wydawac dodatkowych kilku stówek to...
Przepłukujesz kazdy przewód ( bez zdejmowania ) benzyną extrakcyjna pod ciśnieniem
Wymieniasz filtr osusacz
wpuszczasz azot aby byc pewnym ze nowe o-ringi trzymaja i...
aplikujesz do układu ( tzw. przezbrajacz ) koszt takiego to ok. 180 zl
Nabijasz układ gazem R134a i masz sople pod nosem ale mniejsze bo na starym gazie temperatura była srednio jeden stopien niższa niz na R134a"
a jak sobie radza wlasciciele coltow na stary czynnik
a w Colcie po 96r CJ0 te jest R16?? jezeli nie to czy mozna od niego zalozyc instalacje?
PS Grant jak cos to mozna by bylo razem sie kiedys umowic i sprobowac jak juz bede mial wszystkie czesci |
97' Honda Civic 1.4i
|
|
|
 |
grant
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt '92 1.6 GLXI
|
Wysłany: 16-01-2011, 13:45
|
|
|
Również kiedyś przez Google trafiłem na ten temat z VW. Jak zdobędziesz wszystkie części daj znać. Coś tam zmontujemy. Może i ja znów się nakręcę na klimatyzacje, tym bardziej że dzisiejszej nocy musiałem ściągać folie z przednich szyb bocznych przy niebieskich, które jako tako latem przyczyniały się do chłodniejszego wnętrza. |
|
|
|
 |
Browar [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2011, 17:43
|
|
|
Kolego klimka z 1,3 nie spasuje do 1,6 temat juz przerabiany, kolega czarnuch23 juz przerabial temat klimy od 1,3 jak chcesz go spytaj. |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 16-01-2011, 18:28
|
|
|
Kompresor w 1,6/1,8 jest mocowany z przodu na "podstawce" pod pompa wspomagania. w 1.3 jest mocowany z tylu .
Inne przewody od kompresora, inne mocowanie, kolo w 1.6/1,8 jest na pasek wielorowkowy, 1.3 na klinowy.
Zabawa przednia koszty spore od roku walcze na wiosne mam zamiar odpalic, juz mam komplet dorobic musze tylko czesc wiazki od strony kompresora co przy poprzednim problemie braku mocowania pod blok jest malenkim panem pikusiem. |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
marexi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2011, 23:03
|
|
|
czarnuch23, a co z czynnikiem? |
97' Honda Civic 1.4i
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 16-01-2011, 23:28
|
|
|
od 95 roku juz byly robione na 134 a wiec nie ma problemu z czynikiem.. poprzednie niestety jet problem ktory trzeba obejsc. Zmiana na inny czynnik jest mozliwa ale kosztowna wedle tego co pisza na innych forach o klimach.
Na wymienniku (tym w kabinie) jest tabliczka na ktorej sa wybite oznaczenia czynnika na ktorym pracuje uklad. Jesli siedzi to jeszcze w samochodzie wystarczy otworzyc schowek (trzeba lekko przekosic go zeby wyszly odboje poza kokpit ). |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
|