|
[3.2 Did automat] Chłodnica |
| Autor |
Wiadomość |
Morox
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 24-01-2011, 20:21 [3.2 Did automat] Chłodnica
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
od dłuższego czasu systematycznie ubywa mi płynu chłodzącego po wizycie i 2 mechaników padło na pękniecie spodniego elementu chłodnicy wykonanego z plastiku a dokładnie miejsca gdzie sa wkrecone kolanka. Postanowiłem wiec zdemontować chłodnice i oddać ja do spawania i tu 2 pytania
po odczepieniu 2 wężyków umieszczonych pod spodem chłodnicy nastąpił wyciek oleju czy to normalne i co to za olej ?:)
i dwa nie widać żadnego pęknięcia na plastikowych elementach czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ??
z góry dzieki za odp pozdrawiam
|
_________________ Nie wiem czy starczy jedno dobre słowo,
Aby odrodzić się i żyć na nowo.
Na zgliszczach, które płoną wybuduję nowy dom.
Otworzę okno w nim i głośno puszczę to... |
|
|
|
 |
Tonio80
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 long A/T
|
Wysłany: 24-01-2011, 20:32
|
|
|
| Jest to chłodnica oleju automatycznej skrzyni.Wyciekł ci olej który znajduje sie w skrzyni. |
|
|
|
 |
RafalB
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 34 Skąd: Limanowa
|
Wysłany: 25-01-2011, 08:00
|
|
|
Chłodnica o której mowa posiada dwa obiegi jeden z płynem chłodniczym a drugi tak jak napisał Tonio80 z płynem automatycznej skrzyni biegów. Jeżeli nie uruchamiałeś silnika po zdjęciu wężów to dużo tego oleju ci nie wyciekło. Niemniej jednak po założeniu chłodnicy sprawdź jaki masz stan na bagnecie.
| Morox napisał/a: | | czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ?? |
Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z ubytkiem płynu ale wiem że były problemy z chłodnicą EGR rozszczelniały cię czy cuś. |
|
|
|
 |
Morox
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 26-01-2011, 22:25
|
|
|
| RafalB napisał/a: | Chłodnica o której mowa posiada dwa obiegi jeden z płynem chłodniczym a drugi tak jak napisał Tonio80 z płynem automatycznej skrzyni biegów. Jeżeli nie uruchamiałeś silnika po zdjęciu wężów to dużo tego oleju ci nie wyciekło. Niemniej jednak po założeniu chłodnicy sprawdź jaki masz stan na bagnecie.
| Morox napisał/a: | | czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ?? |
Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z ubytkiem płynu ale wiem że były problemy z chłodnicą EGR rozszczelniały cię czy cuś. |
Wielkie dzieki panowie sytuacja prawie opanowana to było jednak pekniecie plastiku i to w bardzo niedogodnym miejscu ;/ na całe szczescie auto nie było uruchamiane tak wiec straty oleju sa niewielkie
Pozdrawiam
|
_________________ Nie wiem czy starczy jedno dobre słowo,
Aby odrodzić się i żyć na nowo.
Na zgliszczach, które płoną wybuduję nowy dom.
Otworzę okno w nim i głośno puszczę to... |
|
|
|
 |
|
|