[3.2 Did automat] Chłodnica |
Autor |
Wiadomość |
Morox
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 24-01-2011, 20:21 [3.2 Did automat] Chłodnica
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
od dłuższego czasu systematycznie ubywa mi płynu chłodzącego po wizycie i 2 mechaników padło na pękniecie spodniego elementu chłodnicy wykonanego z plastiku a dokładnie miejsca gdzie sa wkrecone kolanka. Postanowiłem wiec zdemontować chłodnice i oddać ja do spawania i tu 2 pytania
po odczepieniu 2 wężyków umieszczonych pod spodem chłodnicy nastąpił wyciek oleju czy to normalne i co to za olej ?:)
i dwa nie widać żadnego pęknięcia na plastikowych elementach czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ??
z góry dzieki za odp pozdrawiam
|
_________________ Nie wiem czy starczy jedno dobre słowo,
Aby odrodzić się i żyć na nowo.
Na zgliszczach, które płoną wybuduję nowy dom.
Otworzę okno w nim i głośno puszczę to... |
|
|
|
 |
Tonio80
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 long A/T
|
Wysłany: 24-01-2011, 20:32
|
|
|
Jest to chłodnica oleju automatycznej skrzyni.Wyciekł ci olej który znajduje sie w skrzyni. |
|
|
|
 |
RafalB
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 34 Skąd: Limanowa
|
Wysłany: 25-01-2011, 08:00
|
|
|
Chłodnica o której mowa posiada dwa obiegi jeden z płynem chłodniczym a drugi tak jak napisał Tonio80 z płynem automatycznej skrzyni biegów. Jeżeli nie uruchamiałeś silnika po zdjęciu wężów to dużo tego oleju ci nie wyciekło. Niemniej jednak po założeniu chłodnicy sprawdź jaki masz stan na bagnecie.
Morox napisał/a: | czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ?? |
Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z ubytkiem płynu ale wiem że były problemy z chłodnicą EGR rozszczelniały cię czy cuś. |
|
|
|
 |
Morox
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 26-01-2011, 22:25
|
|
|
RafalB napisał/a: | Chłodnica o której mowa posiada dwa obiegi jeden z płynem chłodniczym a drugi tak jak napisał Tonio80 z płynem automatycznej skrzyni biegów. Jeżeli nie uruchamiałeś silnika po zdjęciu wężów to dużo tego oleju ci nie wyciekło. Niemniej jednak po założeniu chłodnicy sprawdź jaki masz stan na bagnecie.
Morox napisał/a: | czy pajero ma jakieś inne newralgiczne miejsca jeśli chodzi o ubytek płynu ?? |
Nie wiem czy może to mieć jakiś związek z ubytkiem płynu ale wiem że były problemy z chłodnicą EGR rozszczelniały cię czy cuś. |
Wielkie dzieki panowie sytuacja prawie opanowana to było jednak pekniecie plastiku i to w bardzo niedogodnym miejscu ;/ na całe szczescie auto nie było uruchamiane tak wiec straty oleju sa niewielkie
Pozdrawiam
|
_________________ Nie wiem czy starczy jedno dobre słowo,
Aby odrodzić się i żyć na nowo.
Na zgliszczach, które płoną wybuduję nowy dom.
Otworzę okno w nim i głośno puszczę to... |
|
|
|
 |
|