[1.8DI-D] Komputer pokładowy - ustawienia |
Autor |
Wiadomość |
mireczek1981
Nowy Forumowicz
Auto: ASX DID 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2011, 11:17 [1.8DI-D] Komputer pokładowy - ustawienia
|
|
|
Witam
Od 4500km jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem ASX'a
Mam pytanko do kolegów związane z ustawieniami komputera pokładowego a dokładniej mówiąc ustawienia AVG (A lub M)
W instrukcji opisane jest to... raczej niedokładnie.
Czym różnią się te ustawienia? Dlaczego jak zmienię na M to po każdym wyłączeniu stacyjki wraca mi opcja A?
Pozdrawiam
Mirek |
|
|
|
 |
kluzo
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 11-02-2011, 13:42
|
|
|
Mam ten sam problem. Po przestawieniu na manualne (ręczne [M]) kasowanie średniego spalania , uparcie po czterech godzinach postoju wraca na ustawienia automatyczne [A] .
W Katowickim salonie Mitsubishi stwierdzili , że taki jego urok i być może zostanie to zmienione podczas aktualizacji oprogramowania .
Nie zgadzam się z tym , bo przecież to nie logiczne . Po co ustawienia manualne , skoro i tak ustawienia samoczynnie wracają na automat ? |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
Auto: ASX 1,8 DID INVITE AS&G 2W
|
Wysłany: 11-02-2011, 13:52
|
|
|
Przyłączam się do przedmówców. Dzisiaj rano próbowałem przestawić w tryb M (ręczny) i po wyłaczeniu zapłonu a potem ponownym włączeniu znów A (auto).
Szlag może trafić. To moze byc przyczyną "przekłamywania" przez komputer średniego spalania w stosunku do wartości otrzymanej przez wyliczenie z ilości faktycznie przejechanych kilometrów i ilości zużytego paliwa.
Przykład : moja stopka 6,3 l/100 km rzeczywiste a komputer pokazuje np. 5,4 l/100 km
Może ktoś w Forumowiczów zna panaceum na tę przypadłość? Potwierdzam że instrukcja obsługi ASX w jęz. polskim to przykład jak nie nalezy pisać (tłumaczyć) instrukcji
pozdrawiam
[ Dodano: 11-02-2011, 13:56 ]
@Mirek: a jak Twoje doświadczenia z AS&G? Czy temperatury zewnętrzne pozwoliły na uruchomienie systemu? U mnie raz działa raz nie działa. Ciężko doszukać się prawidłowości w działaniu (kierując się opisem w instrukcji). Kolejny przyczynek do narzekań na instrukcję obsługi...
sorry za OT |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
Bart2001
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 177 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 11-02-2011, 14:21
|
|
|
Pewnie jest podobnie jak w lancer-ku, tzn M czyli manual można włączyć tylko po wejściu w setting. Po wyłączeniu wraca do Avg czyli do średniego spalania z ostatnich km (po ok 4h od wyłączenia silnika średnie spalanie się resetuje. W przypadku manuala (M) średnie spalanie wylicza od ostatniego ręcznego resetu tj. po wyborze manuala w ustawieniach resetujemy przyciskając kilka sekund przycisk. Nie wiem jak w ASX ale w Lancerze średnie spalanie z komputera nie odbiega znacząco od spalania z wyliczenia pod dystrybutorem (wg mnie ok. 0,2-0,3 l ) i jeżeli już to raczej komputer zawyża (1,8 benzyna) |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
|
Wysłany: 11-02-2011, 14:37
|
|
|
Hmmm, problemem jest to że po przestawieniu trybu w Settings z A na M komputer powinien pamiętać to ustawienie. Wygląda na to że tak nie jest ponieważ wyłączenie zapłonu prawdopodobnie powoduje ponowne wejście w tryb A.
Ciekaw jestem jak będzie u mnie (samochód stoi pod biurem od 11.45 o 16 jadę do domu a przed zaparkowaniem ponownie przestawiłem w tryb M) |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
Bart2001
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 177 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 11-02-2011, 14:41
|
|
|
Nie pamięta. ma dobrą pamięć ale krótką |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
|
Wysłany: 11-02-2011, 14:55
|
|
|
no to pupa blada
Japońce dali ciała |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 11-02-2011, 18:11
|
|
|
Zasada jest idantyczna jak w Lancerze. Na "chłopski" rozum, ustawienie w opcji A resetujące się po każdych 4h postoju służy do pomiaru niejako adekwatnego do spalania w czasie danego przejazdu, czy też dnia przy przerwach krótszych niż 4h. Ustawienie M, ja osobiści, zaliczam do sprawdzenia zużycia paliwa w długim przedziale czasu i przebiegu. Czyli np. od odłączenia aku do następnego odłączenia aku (wtedy rejestr M jest resetowany) lub od nowości (gdy aku nie było nigdy odłączane, teoretycznie też tak może być) do momentu sprzedaży auta. W przypadu rejestru M naliczanie po prostu następuje na trochę odmiennym algorytmie. Zapraszam do działu Lancera jest tam temat dywagacji o średnim spalaniu. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 11-02-2011, 21:25
|
|
|
Nie chodzi o sposób naliczania średniej tylko o to, że włączenie M w ASX jest chwilowe (do wyłączenia zapłonu - po ponownym włączeniu jest A). Dołączam sie do grupy poszukujących rozwiązania. U siebie mam MMCS i tam też można ustawić czy ma być tryb M czy A ale niestety zachowanie jest dokładnie takie samo, po wyłączeniu zapłonu, niezależnie czy zmiany dokonuje z panelu w setings, czy z MMCSa. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-02-2011, 23:26
|
|
|
No ale licznik M się pewnie nie resetuje (tylko przełącza wyświetlanie na A). Wystarczy przełączyć na M i odczytać wartość od ostatniego resetu, odłączenia akumulatora czy nowości. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-02-2011, 08:45
|
|
|
wlodeks napisał/a: | Nie chodzi o sposób naliczania średniej tylko o to, że włączenie M w ASX jest chwilowe (do wyłączenia zapłonu - po ponownym włączeniu jest A). Dołączam sie do grupy poszukujących rozwiązania. |
Idea jest prosta:
Są dwa liczniki Manualny, który jest kasowany tylko ręcznie i Automatyczniy ), który resetuje się sam po 4h lub można go ręcznie zresetować przed upływem tego czasu. Projektant umyślił sobie ze dla większości użytkowników ważniejsze jest spalanie dzienne (Auto) i umieścił go domyślnie "na wierzchu" a Manualne schowali do menu. Po 3 latach użytkowania powiem że nie jest to głupie, a nawet fajne, co nie znaczy że mogli to zostawić do wyboru kierowcy |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 12-02-2011, 12:05
|
|
|
Panowie krzychu i jaca71 dzięki za wyjaśnienie już teraz rozumiem. Chociaż taki sposób wyświetlania powiem, że jest mało intuicyjny. Gdyby nie fakt, że auto jest japońskie to gdyby mnie ktoś zapytał kto mógł taki system wymyśleć, skłaniałbym sie do tego, że autor tego patentu jest z Czech bo oni (pomimo sympatii dla Czechów) mieli w historii różnych dziedzin techniki patenty, które tylko oni byli w stanie zrozumieć "dlaczego tak". |
|
|
|
 |
66butch
Forumowicz Butch
|
Wysłany: 13-02-2011, 15:36
|
|
|
krzychu napisał/a: | No ale licznik M się pewnie nie resetuje (tylko przełącza wyświetlanie na A). Wystarczy przełączyć na M i odczytać wartość od ostatniego resetu, odłączenia akumulatora czy nowości. |
SPrawdziłem i potwierdzam: licznik M się nie resetuje. Jeżeli samoczynnie przełaczy się w tryb A to jak przestawiam gpo w tryb M mam dalej zapamiętaną wartość od ostatniego kasowania. Trochę uciążliwe ale najważniejsze że dane nie "nikną"
Sprawdziłem wczoraj.
pozdrawiam |
_________________ Butch
 |
|
|
|
 |
Lento Violento
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
|
Wysłany: 12-09-2011, 21:26
|
|
|
Hej, a w jaki sposób można przełączyć spalanie na tryb M ? Naprawdę nie wiem. Przełączając tryby komputera przyciskiem info, mam dostęp tylko do trybu A. Tryb M w ogóle mi się nie pojawia ... Będę wdzięczny za podpowiedź ...;) |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 12-09-2011, 22:55
|
|
|
Lento Violento, Zaciągnij hamulec ręczny. pikająć INFO dojdziesz do SETINGS. Przytrzymaj przycisk INFO i po chwili wejdziesz do dalszych ustawień. Klikająć dojdziesz do AVARANGE A-M, przytrzymaj i powinno się przełączyć na M. W instrukcji obsługi napewno jest to opisane. Tryb Manual przełączy się samodzielnie na Auto po wyłaczeniu stacyjnki. Można też próbować przy otwartych drzwiach. |
|
|
|
 |
|