Jak podłączyć moje "kino domowe" żeby miało ręce i |
Autor |
Wiadomość |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2011, 10:32 Jak podłączyć moje "kino domowe" żeby miało ręce i
|
|
|
Witam.
Co posiadam?
- Telewizor 42'' plazma Full HD
- Amplituner Yamaha RX-V459
- Playstation 3
- dekoder UPC /bez HD/
miałem jeszcze DVD Pioneera z coaxial in i hdmi out , które oddałem matce po zakupie PS3
No i teraz tak - problem - chciałbym uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku z PS3 (najlepiej DTS/DD5.1)
Zacznę od amplitunera:
front
back
Jak widać jedynie dwa wejścia optyczne , jeden coaxial, zero hdmi.
Playstation ma wyjścia HDMI i optical, lecz przy podłączeniu kabla HDMI podłączenie optical nic nie daje - cisza w eterze (podejrzewam, że po prostu po podłączeniu HDMI zmienia cel wyjściowy z optycznego gniazda na HDMI).
Kablem HDMI podłączam PS3 z plazmą.
Plazma ma optical out - wykorzystany przeze mnie do podłączenia z amplitunerem.
Reasumując: wkładając płytę BluRay muzyka z PS3 leci przez hdmi do TV później optycznym do amplitunera.
Oczywiście dźwięk zamiast DD5.1/6.1/DTS leci stereo przetwarzane dopiero przez amplituner jako 6ch stereo - bez sensu.
Czy jest jakiś sposób żeby zoptymalizować podłączenie dźwięku???
Szkoda mi sprzedawać amplituner bo kupiłem go jako nowy jeszcze przed oficjalną premierą w PL w Austrii za ok. 2000zł (w przeliczeniu z € na PLN). Choć brak obsługi HDMI boli... |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 13-03-2011, 11:32
|
|
|
kuzi napisał/a: | Choć brak obsługi HDMI boli... |
no i to jest problem bo teraz wszystkie urządzenia mają HDMI
spróbuj w ustawieniach PS3 zmienić aby audio wychodziło przez optyczny ( na upartego )
[ Dodano: 13-03-2011, 11:40 ]
kuzi napisał/a: | Oczywiście dźwięk zamiast DD5.1/6.1/DTS leci stereo |
jak to plazma ? że ma tylko stereo ? |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2011, 11:44
|
|
|
PANASONIC TX-P42U20E
http://www.ceneo.pl/7357729s
Amplituner odbiera ciągle sygnał 2ch stereo i konwertuje go na 6ch stereo. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-03-2011, 11:51
|
|
|
kuzi napisał/a: | PANASONIC TX-P42U20E |
kruca .... TV ma DTS więc musisz poszukać w ustawieniach dźwięku bo teoretycznie powinno zadziałać czyli PS3 do TV przez HDMI i z TV optycznym do Amplituner .... musi działać bierz browar do lewej łapy pilota do prawej i działasz w ustawieniach |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2011, 13:36
|
|
|
Dobra. Przełączyłem kabel optyczny z TV-Ampli na PS3-Ampli i ustawiłem PS3 na DD5.1.
Amplituner dostaje sygnał DD5.1 - super. Co prawda nie jest to DTS, ale nie mam sprzętu wartego pięciocyfrową liczbę PLN, więc różnicy nie będzie.
Muszę dokupić jeden kabel optyczny do połączenia TV-Ampli (do TV podłączam kablem HDMI komputer), telewizja cyfrowa jest podłączona coaxialnym.
Ciągle nie mam jednak 5.1 z TV do ampli - mimo, iż ustawiłem dźwięk przestrzenny i cyfrowy. :/ |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-03-2011, 20:39
|
|
|
kuzi, to znak że musisz zaopatrzyć się w nowszy sprzęt Yamahy taki z HDMI .....
kuzi napisał/a: | Co prawda nie jest to DTS, ale nie mam sprzętu wartego pięciocyfrową liczbę PLN, więc różnicy nie będzie. |
nie pękaj Yamahy nie są takie drogie ..... ja używam RX-V365 ( też mam wszystko do tego podłączone komp + TV + DVD + kamera i hula , tylko u mnie jest HDMI i sprawa się sama rozwiązuje ) |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2011, 22:32
|
|
|
Nie no, żeby odczuć różnicę w dźwięku między DD5.1 a DTS trzeba mieć kolumny za pięciocyfrową sumę PLN. |
|
|
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-03-2011, 10:12
|
|
|
ok mam pytanie a z tv to niby kablówka ma nadawac w dts ? jesli tak to trzeba by było w dekoderze ustawic .............. ja tak mam w ence .... mam stare onkyo bez hdmi i mam enkę połączona optykiem z amplitunerem a hdmi enka do telewizora czyli do amplitunera tylko audio idzie z enki i sam wykrywa jakośc dzwięku ..................... w ustawieniach enki dolby digital tak i smiga .................. bez kina nie mogę ogladac tv z głosem bo telewizor nie obsługuje dolby ..... |
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2011, 17:10
|
|
|
krzypolo napisał/a: | ok mam pytanie a z tv to niby kablówka ma nadawac w dts ? |
Mówiąc TV mam na myśli TELEWIZOR, do którego podłączony jest kablem HDMI m.in. komputer. Jeszcze przed założeniem tematu do TV podłączony był PS3 kablem HDMI i mimo, że nadawał DTS lub Dolby Digital 5.1 to TV do amplitunera (mimo, że podłączony był optycznym) wysyłał tylko stereo.
Telewizję mamy z UPC i dekoder podłączony jest kablem coaxialnym z amplitunerem. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-03-2011, 17:34
|
|
|
kuzi, Tuner powinien mieć uruchomiona funkcję Audio TV Return czy TV Audio Return jakoś tak brzmiące.
EDIT: Zwie się toto: ARC (Audio Return Chanel) - u mnie jest to w: On Screan - Setup - HDMI
Telewizor musi mieć ustawione przekierowanie Audio na wyjście digitalne-optyczne i ustawione Viera Link na on Sprawdź czy pilot telewizora obsługuje sterownie głośnością systemu audio. Jeśli tak, to musi wysyłać po optyczny sygnał DTS jeśli taki dociera do telewizora. Tym bardziej że Yamaha obsługuje Viera Link.
U mnie kombinacja sonego 40EX500 z RX-V667 działa idealnie. Nastąpiła pełna integracja sytemu TV-Amplituner-BD-DVD. Jedyne urządzenie, które się nie zintegrowało to nieszczęsna N-ka. Pilot telewizora nie zmienia kanałów na dekoderze. Ależ mnie to wnerwia. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2011, 17:45
|
|
|
Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi). Jest podłączony poprzez EURO (tuner bez HDMI). Tuner jest bezpośrednio podłączony z amplitunerem coaxialem.
Chodzi mi o zgranie PS3 i PC podłączonych do TV z Amplitunerem.
PS3 ------------ (HDMI) --------> TV
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: > ------ (OPTICAL) --------> Amplituner
PC ------------- (HDMI) --------> TV
Przy takim podłączeniu mimo, że i PS3 i PC wysyłają DTS lub Dolby Digital amplituner dostaje z TV stereo. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-03-2011, 17:58
|
|
|
kuzi,
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i sprawdź czy da się z tego skorzystać.
jeśli nastąpiła pełna integracja systemu to:
1. telewizor powinien automatycznie wyłączyć głośniki (nie ma potrzeby ich ściszać)
2. pilot telewizora powinien obsługiwać "zewnętrzny system audio"
3. z wyjścia optycznego "TV Audio Output" powinien płynąc strumień DTS jeśli taki wchodzi na telewizor po HDMI.
[ Dodano: 14-03-2011, 18:00 ]
kuzi napisał/a: | Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi). |
Tuner satelitarny po EURO powinien wysłać sygnał Dollby jeśli taki jest transmitowany. Nie wiem jak Polsat Cyfrowy ale Cyfra C+ nadaje tylko Stereo nie na daje sygnału Dolby 5.1 |
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-03-2011, 18:01
|
|
|
Klikam VIERALink na pilocie i pisze "Brak danej funkcji".
Klikam MENU -> Dźwięk ->
jedyne co może nas zainteresować to
Dookólny -> wyłączony / V-Audio
-> mam wybraną tą drugą opcję
[ Dodano: 14-03-2011, 18:04 ]
Cytat: | kuzi napisał/a: | Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi). |
Tuner satelitarny po EURO powinien wysłać sygnał Dollby jeśli taki jest transmitowany. Nie wiem jak Polsat Cyfrowy ale Cyfra C+ nadaje tylko Stereo nie na daje sygnału Dolby 5.1 |
Jest to UPC - kablówka.
W przypadku filmów w Dolby Digital na TVN amplituner dostaje DD5.1. Zaznaczam, że ciągle jest podłączony bezpośrednio kablem coaxialnym z amplitunerem. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-03-2011, 18:17
|
|
|
kuzi napisał/a: | Klikam VIERALink na pilocie i pisze "Brak danej funkcji". |
Czyli jakaś bida wersja telewizora albo... trzeba Viera Link uaktywnić w menu Setup.
Zapomniałem doczytać że Twoja yamaha nie ma wyjścia HDMI. Czyli Viera-Link nie zadziała
kuzi napisał/a: | Dookólny -> wyłączony / V-Audio |
Wygląda że V-Audio trzeba rozumieć jako Virtual Surround Audio - ja bym ustawił na off bo po co TV ma się męczyć jak i tak nie daje rady?
Poszukam instrukcji TV a Ty pobaw się w menu amplitunera HDMI - szczególnie zakładka: HDMI-Control.
Patrz wyżej - nie zadziała bo nie ma HDMI
[ Dodano: 14-03-2011, 18:31 ]
kuzi,
W TV
W menu Audio zainteresuj się zakładką SPDIF
Zainteresuj się przyciskiem Viera TOOLS.
W Amplitunerze: - niestety nie mogę ściągnąć instrukcji bez rejestracji a nie bardzo mi się chce
Jednak znalazłem trochę czasu
I wyczytałem to:
• To play DTS-encoded DVDs and CDs, (when using a digital
audio connection), be sure to set “INPUT MODE” to “DTS”.
• If the digital output data of the player has been processed in any
way, you may not be able to perform DTS decoding depending
on the player even if you make a digital connection between this
unit and the player. |
 |
Ostatnio zmieniony przez jaca71 14-03-2011, 18:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-03-2011, 18:44
|
|
|
PS3 można bez problemu "zmusić" do posłana dźwięku przez optyka. Z tym że po pierwsze trzeba przełączyć opcje w ustawieniach audio do tego wybrać które formaty ma posyłać a które dekodować sam i wysyłać w LPCM. Po drugie z tego co pamiętam nie wiem z czego chcesz mieć DTS ale dawno nie widziałem żeby to coś miało. DD po prostu jest.... Do tego przy odtwarzaniu filmów z tego co wiem domyślnie PS3 dekoduje do LPCM (trzeba przełączyć przy odtwarzaniu na bitstream)
Możesz próbować przesyłać dźwięk przez TV ale nie zawsze się to udaje. |
|
|
|
 |
|