Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć moje "kino domowe" żeby miało ręce i
Autor Wiadomość
kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2011, 10:32   Jak podłączyć moje "kino domowe" żeby miało ręce i

Witam.

Co posiadam?

- Telewizor 42'' plazma Full HD
- Amplituner Yamaha RX-V459
- Playstation 3
- dekoder UPC /bez HD/

miałem jeszcze DVD Pioneera z coaxial in i hdmi out , które oddałem matce po zakupie PS3

No i teraz tak - problem - chciałbym uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku z PS3 (najlepiej DTS/DD5.1)

Zacznę od amplitunera:
front

back

Jak widać jedynie dwa wejścia optyczne , jeden coaxial, zero hdmi.

Playstation ma wyjścia HDMI i optical, lecz przy podłączeniu kabla HDMI podłączenie optical nic nie daje - cisza w eterze (podejrzewam, że po prostu po podłączeniu HDMI zmienia cel wyjściowy z optycznego gniazda na HDMI).

Kablem HDMI podłączam PS3 z plazmą.

Plazma ma optical out - wykorzystany przeze mnie do podłączenia z amplitunerem.

Reasumując: wkładając płytę BluRay muzyka z PS3 leci przez hdmi do TV później optycznym do amplitunera.

Oczywiście dźwięk zamiast DD5.1/6.1/DTS leci stereo przetwarzane dopiero przez amplituner jako 6ch stereo - bez sensu.

Czy jest jakiś sposób żeby zoptymalizować podłączenie dźwięku???

Szkoda mi sprzedawać amplituner bo kupiłem go jako nowy jeszcze przed oficjalną premierą w PL w Austrii za ok. 2000zł (w przeliczeniu z € na PLN). Choć brak obsługi HDMI boli...

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2011, 11:32   

kuzi napisał/a:
Choć brak obsługi HDMI boli...

no i to jest problem :roll: bo teraz wszystkie urządzenia mają HDMI

spróbuj w ustawieniach PS3 zmienić aby audio wychodziło przez optyczny ( na upartego )

[ Dodano: 13-03-2011, 11:40 ]
kuzi napisał/a:
Oczywiście dźwięk zamiast DD5.1/6.1/DTS leci stereo

jak to plazma ? że ma tylko stereo ? :roll:

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2011, 11:44   

PANASONIC TX-P42U20E

http://www.ceneo.pl/7357729s

Amplituner odbiera ciągle sygnał 2ch stereo i konwertuje go na 6ch stereo.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2011, 11:51   

kuzi napisał/a:
PANASONIC TX-P42U20E

kruca .... TV ma DTS :roll: więc musisz poszukać w ustawieniach dźwięku bo teoretycznie powinno zadziałać czyli PS3 do TV przez HDMI i z TV optycznym do Amplituner .... musi działać :wink: bierz browar do lewej łapy pilota do prawej i działasz w ustawieniach :wink:

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2011, 13:36   

Dobra. Przełączyłem kabel optyczny z TV-Ampli na PS3-Ampli i ustawiłem PS3 na DD5.1.

Amplituner dostaje sygnał DD5.1 - super. Co prawda nie jest to DTS, ale nie mam sprzętu wartego pięciocyfrową liczbę PLN, więc różnicy nie będzie. ;)

Muszę dokupić jeden kabel optyczny do połączenia TV-Ampli (do TV podłączam kablem HDMI komputer), telewizja cyfrowa jest podłączona coaxialnym.

Ciągle nie mam jednak 5.1 z TV do ampli - mimo, iż ustawiłem dźwięk przestrzenny i cyfrowy. :/

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2011, 20:39   

kuzi, to znak że musisz zaopatrzyć się w nowszy sprzęt Yamahy :mrgreen: taki z HDMI .....
kuzi napisał/a:
Co prawda nie jest to DTS, ale nie mam sprzętu wartego pięciocyfrową liczbę PLN, więc różnicy nie będzie. ;)

nie pękaj Yamahy nie są takie drogie ..... ja używam RX-V365 ( też mam wszystko do tego podłączone komp + TV + DVD + kamera i hula , tylko u mnie jest HDMI i sprawa się sama rozwiązuje )

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2011, 22:32   

Nie no, żeby odczuć różnicę w dźwięku między DD5.1 a DTS trzeba mieć kolumny za pięciocyfrową sumę PLN. ;)

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Wysłany: 14-03-2011, 10:12   

ok mam pytanie a z tv to niby kablówka ma nadawac w dts ? jesli tak to trzeba by było w dekoderze ustawic .............. ja tak mam w ence .... mam stare onkyo bez hdmi i mam enkę połączona optykiem z amplitunerem a hdmi enka do telewizora czyli do amplitunera tylko audio idzie z enki i sam wykrywa jakośc dzwięku ..................... w ustawieniach enki dolby digital tak i smiga .................. bez kina nie mogę ogladac tv z głosem bo telewizor nie obsługuje dolby .....

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2011, 17:10   

krzypolo napisał/a:
ok mam pytanie a z tv to niby kablówka ma nadawac w dts ?

Mówiąc TV mam na myśli TELEWIZOR, do którego podłączony jest kablem HDMI m.in. komputer. Jeszcze przed założeniem tematu do TV podłączony był PS3 kablem HDMI i mimo, że nadawał DTS lub Dolby Digital 5.1 to TV do amplitunera (mimo, że podłączony był optycznym) wysyłał tylko stereo.

Telewizję mamy z UPC i dekoder podłączony jest kablem coaxialnym z amplitunerem.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 14-03-2011, 17:34   

kuzi, Tuner powinien mieć uruchomiona funkcję Audio TV Return czy TV Audio Return jakoś tak brzmiące.

EDIT: Zwie się toto: ARC (Audio Return Chanel) - u mnie jest to w: On Screan - Setup - HDMI

Telewizor musi mieć ustawione przekierowanie Audio na wyjście digitalne-optyczne i ustawione Viera Link na on ;) Sprawdź czy pilot telewizora obsługuje sterownie głośnością systemu audio. Jeśli tak, to musi wysyłać po optyczny sygnał DTS jeśli taki dociera do telewizora. Tym bardziej że Yamaha obsługuje Viera Link.
U mnie kombinacja sonego 40EX500 z RX-V667 działa idealnie. Nastąpiła pełna integracja sytemu TV-Amplituner-BD-DVD. Jedyne urządzenie, które się nie zintegrowało to nieszczęsna N-ka. Pilot telewizora nie zmienia kanałów na dekoderze. Ależ mnie to wnerwia.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2011, 17:45   

Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi). Jest podłączony poprzez EURO (tuner bez HDMI). Tuner jest bezpośrednio podłączony z amplitunerem coaxialem.

Chodzi mi o zgranie PS3 i PC podłączonych do TV z Amplitunerem.

PS3 ------------ (HDMI) --------> TV
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: > ------ (OPTICAL) --------> Amplituner
PC ------------- (HDMI) --------> TV

Przy takim podłączeniu mimo, że i PS3 i PC wysyłają DTS lub Dolby Digital amplituner dostaje z TV stereo. :(

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2011, 17:58   

kuzi,
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i sprawdź czy da się z tego skorzystać.

jeśli nastąpiła pełna integracja systemu to:
1. telewizor powinien automatycznie wyłączyć głośniki (nie ma potrzeby ich ściszać)
2. pilot telewizora powinien obsługiwać "zewnętrzny system audio"
3. z wyjścia optycznego "TV Audio Output" powinien płynąc strumień DTS jeśli taki wchodzi na telewizor po HDMI.

[ Dodano: 14-03-2011, 18:00 ]
kuzi napisał/a:
Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi).

Tuner satelitarny po EURO powinien wysłać sygnał Dollby jeśli taki jest transmitowany. Nie wiem jak Polsat Cyfrowy ale Cyfra C+ nadaje tylko Stereo nie na daje sygnału Dolby 5.1

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2011, 18:01   

Klikam VIERALink na pilocie i pisze "Brak danej funkcji". ;)

Klikam MENU -> Dźwięk ->

jedyne co może nas zainteresować to

Dookólny -> wyłączony / V-Audio

-> mam wybraną tą drugą opcję

[ Dodano: 14-03-2011, 18:04 ]
Cytat:
kuzi napisał/a:
Tuner nie wysyła do TV audio (tj. wysyła, ale nie o taką jakość mi chodzi).

Tuner satelitarny po EURO powinien wysłać sygnał Dollby jeśli taki jest transmitowany. Nie wiem jak Polsat Cyfrowy ale Cyfra C+ nadaje tylko Stereo nie na daje sygnału Dolby 5.1

Jest to UPC - kablówka.

W przypadku filmów w Dolby Digital na TVN amplituner dostaje DD5.1. Zaznaczam, że ciągle jest podłączony bezpośrednio kablem coaxialnym z amplitunerem.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2011, 18:17   

kuzi napisał/a:
Klikam VIERALink na pilocie i pisze "Brak danej funkcji". ;)

Czyli jakaś bida wersja telewizora albo... trzeba Viera Link uaktywnić w menu Setup.
Zapomniałem doczytać że Twoja yamaha nie ma wyjścia HDMI. Czyli Viera-Link nie zadziała :(

kuzi napisał/a:
Dookólny -> wyłączony / V-Audio

Wygląda że V-Audio trzeba rozumieć jako Virtual Surround Audio - ja bym ustawił na off bo po co TV ma się męczyć jak i tak nie daje rady? ;)
Poszukam instrukcji TV a Ty pobaw się w menu amplitunera HDMI - szczególnie zakładka: HDMI-Control.

Patrz wyżej - nie zadziała bo nie ma HDMI :(

[ Dodano: 14-03-2011, 18:31 ]
kuzi,
W TV
W menu Audio zainteresuj się zakładką SPDIF
Zainteresuj się przyciskiem Viera TOOLS.

W Amplitunerze: - niestety nie mogę ściągnąć instrukcji bez rejestracji a nie bardzo mi się chce ;)

Jednak znalazłem trochę czasu :)

I wyczytałem to:

• To play DTS-encoded DVDs and CDs, (when using a digital
audio connection), be sure to set “INPUT MODE” to “DTS”.
• If the digital output data of the player has been processed in any
way, you may not be able to perform DTS decoding depending
on the player even if you make a digital connection between this
unit and the player.
Ostatnio zmieniony przez jaca71 14-03-2011, 18:53, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-03-2011, 18:44   

PS3 można bez problemu "zmusić" do posłana dźwięku przez optyka. Z tym że po pierwsze trzeba przełączyć opcje w ustawieniach audio do tego wybrać które formaty ma posyłać a które dekodować sam i wysyłać w LPCM. Po drugie z tego co pamiętam nie wiem z czego chcesz mieć DTS ale dawno nie widziałem żeby to coś miało. DD po prostu jest.... Do tego przy odtwarzaniu filmów z tego co wiem domyślnie PS3 dekoduje do LPCM (trzeba przełączyć przy odtwarzaniu na bitstream)

Możesz próbować przesyłać dźwięk przez TV ale nie zawsze się to udaje.

Odpowiedz do tematu