|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przepływka |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz1023 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2006, 19:42 Przepływka
|
|
|
Witam! Mam hyundaia scoupe z silnikiem takim jak w Colt/Lancer G4dj/4G15!
Dziś przy sciaganiu traby słonia zauwazyłem ze cos nie tak z przepływomierzem Ta harmonijka jest cała pokrzywiona, powyginana ,plaster miodu jest oki i reszta tez! Mam gaz ale bum nie było!
Autko mi bardzo duzo pali benzyny(opisywałem to juz na forum mitsubishi itd) i dalej nie moge dojsc co jest przyczyną tego spalania!
Nie mam problemów z odpalaniem, ani wkrecaniem sie na obroty
Po zdjeciu wtyczki z przepływki autko gaśnie!
Czy moge całkowicie wyjąc ta harmonijke z przepływki??? |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 15-03-2006, 21:20
|
|
|
Na problem wysokiego zuzycia paliwa już odpowiedziałeś sobie sam... więc nie będe sie rozpisywał...
Co do przepływki - to czy miałeś bum czy nie to bym postawił na tym duuuży znak zapytania - przecież przepływka sama sie nie rozleciała... tzn ten plaster miodu o którym piszesz...
Tak czy inaczej... ten plaster miodu to dość ważna sprawa ponieważ on ukierunkowuje przepływające powietrze - co pozwala na właściwy pomiar... brak tego plastra lub też jego deformacja mniejsza lub wieksza powoduje zakłucenia pomiarów (jasna sprawa)...
Poprostu poszukaj drugiej przpływki wymień - a mozliwe że problemy ze spalaniem nadmiernej ilości gaziury i paliwa sie skończą...
Hmm... sie rozpisałem - a kolega wyraźnie napisał że plaster miodu cały...to przez moją chorobe... chyba..
Jeżeli chodzi o to cosik papierowe zygzakowate... to równiez może zakłócać sprawe pomiarów... tak czy inaczej...
Nie powinieneś niczego wyciągać - skośnooki miał w tym cel aby to tam umieścić...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15-03-2006, 22:13
|
|
|
Tekturowa harmonijka nie jest idealnie symetryczna, nie wiem do czego ona służy ale moim zdaniem zbiera jakieś zanieczyszczenia dodatkowo. Przynajmniej moja harmonijka nie jest i na innych zdjęciach też nie była.
Sprawdź sondę lambda. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 15-03-2006, 23:21
|
|
|
wysypał się nam Spacerunner (właściwie teściowi), znaczy kręci, błędów nie ma, ale nie chce odpalić.
poniewaz muli się jak muł, ostatnio sprawdzałem jak zachowa się bez sondy lambda (która defacto daje płaski 0.00V wykres), wyjąłem też wtyczkę z przepływki, silnik zakaszlał, obroty spadły, ale szedł dalej.
sprawdzając za poradą Bartka przepływomierz rozebrałem obudowę filtra i moim oczom ukazał się obrazek:
ale nie taki, w miejscu najniższego plastra nic nie było, a blaszka pogięta leżała na dole w obudowie filtra, dwie górne - ok.
trochę ją rozcapierzyłem, ale chyba do wymiany i tak całość, jutro kosmiczny biegacz idzie do lekarza i zobaczymy co powie
teść mówi, że nie miał strzału gazu, klapka przeciwstrzałowa w trąbie jest, ale się zacina, może raz miał ale nie zauważył |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Tomasz1023 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2006, 17:18
|
|
|
Ale mi nie zgłasza komp błedu przepływki po podłączeniu do Hi- scana!
Co do spalania to sprawdziłem i wymieniłem juz chyba wszystko w tym aucie i dalej mi ciagnie duzo benzyny! Na 36L gazu musze ZAWSZE zalać 10L benzyny! Więc cos tu nie tak!
Sonda nowa ngk, zapłon ok, tps ok, krokowy ok,swiece i przewody ngk nowe, czujnik temperatury (ssanie) nowy, przepustnica czysta,adaptacja robiona obrotów, dziury w baku nie ma!
Bierze olej 05/1000kmale to raczej wina uszczelniaczy lub/i pierscieni! Kompresja oki po 11,5-12 !
Gazu pali mi w normie jak na silnik 1,5(troche juz zjezdzony 165,000tkm)- 9-9,5L/100km
I dlatego pytam o tą przepływke bo cos takiego zauwazyłem z tą harmonijka!
Dziwi mnie dlaczego mi gaśnie silnik po pdpieciu wtyczki ,a nie bierze sobie usrednich obrotów z kompa!
aha jeszcze jedno: Czy instalacja gazowa wykorzystuje przepływke do jakis pomiarów/dawkowania gazu? |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 19-03-2006, 19:12
|
|
|
Ehhhh.....
LPG....
Wtryski czyściłes w rezonansie - a może juz nic nie da wyczyszczenie...
LPG- dobrze podpięte - nie zakłuca pracy an PB... a może dobrze podpięta a cos siadło w inst. LPG co zakłuca pracę na PB...
Nie znam sie na LPG i za skarby swiata nie chcę sie znać...
Co do przepływki - znajdź znajomego lub tez poprostu umów sie z kims z forum co ma identyk model silnika co Ty i podmień przepływki na sprawdzenie - będziesz wiedział co i jak... zdarza sie że przpływki siadaja same z siebie tym bardziej przy LPG jak sa tzw cofki - i nie zawsze będziesz je słyszał...ale wtedy to nie będzie samo z siebie
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 25-03-2006, 02:42
|
|
|
jesli potrzebujesz tylko te blaszki w ksztalce plastrow miodu , to ja mam ich mnostwo i moge je odsprzedac i nie musisz kupowac calej przeplywki. |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
|
Wysłany: 28-03-2006, 10:40
|
|
|
czesc chcialbym sie zapytac o cene dolnego plasterka miodu takiego jak na zdjeciu , napisalem tez na gadu gadu do ciebie , w razie jak by co to moje gg 1667573. pozdrawiam |
_________________ MITSUBISHI COLT 1.6 16V 4G92 + LPG |
|
|
|
 |
gsokol [Usunięty]
|
Wysłany: 10-11-2006, 11:58
|
|
|
kiepuczi, Witaj, właśnie mam problem z przepływką. potrzebna jest duża blaszka ta z przegrodą przez pół, z tego zdjęcia co kolega tomusn zamieścił.
Na przepływce jest: 455 3x05 E5T05471
Czy jest szansa na taką blaszkę? pozdrawiam |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 11-11-2006, 01:38
|
|
|
cal przeplywka 200 PLn z wysylka, blaszka sama 50 PLn wysylka zwyklym listem ok 2 tyg 65 pln priority ok 4-5 dni. |
|
|
|
 |
|
|