Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Doprowadzenie energii elektrycznej i jej rozdzielenie.
Autor Wiadomość
luckyluck 
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2011, 21:31   Doprowadzenie energii elektrycznej i jej rozdzielenie.

W garażu muszę na nowo położyć instalację elektryczną, tylko nie wiem jak to za bardzo zrobić. Znaczy coś tam świta ale jako, że to elektryka więc wolę zapytać.
Plan jest taki:
Pociągnąć do garażu jeden przewód. Z racji iż garaż sporych wymiarów, to potrzebne mi będą dwie lampy z czujnikiem ruchu. Do tego wewnątrz jeden kontakt, ewentualnie dwa i jeden włącznik głównego światła w garażu. Co zamontować aby zabezpieczyć całą instalację przed spięciem? Wyłącznik nadprądowy? Pytanie ile tych wyłączników i gdzie je zamontować? Jeden na kablu głównym czy osobno na każdym przy wyjściu na dane urządzenie?
Trochę zagmatwałem :? ale może się połapiecie o co chodzi. :)

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 21-10-2011, 21:52   

Najbezpieczniej na każdej fazie jedna S-ka a jeszcze lepiej osobno dla kontaktów osobno dla oświetlenia.
W sensie ,że jak nie planujesz gniazdek trójfazowych to osobno z jednej fazy światło a z innej gniazdka 230V. Jedno i drugie zabezpieczone.

adt81 
Mitsumaniak

Auto: Porsche Cayenne Turbo 4.8
Wysłany: 21-10-2011, 22:03   

Generalnie na obwody oświetleniowe zabezpieczenie B10A a na gniazda 230V B16A - dobrze też pomyśleć o wyłączniku głównym czyli rozłącznik izolacyjny FR. Jeśli planujesz gniazda siłowe to po FR bezpiecznik siłowy B20 lub B25A. Jak nie masz za bardzo pojęcia jak to pospinać to lepiej zatrudnić do tego elektryka bo prąd to nie zabawka.
Był: Mitsubishi Galant 2.5V6 1998r

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 21-10-2011, 22:06   

adt81 napisał/a:
siłowy B20 lub B25A

Nie wiemy jaki kolega ma przydział mocy w domu. 25A na fazę to sporo jak na garaż. Na 16A Nie mam większych problemów z podłączeniem spawarki czy kompresora .

adt81 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2011, 22:12   

To fakt - trzeba sprawdzić jakie jest zabezpieczenie główne na przyłączu i wtedy można dobrać odpowiednie parametry.

luckyluck 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2011, 22:37   

Hmm, siły nie zamierzam tam podciągać na razie. Jakby co to będę ciągnął prosto z przyłącza na domu. W garażu tylko oświetlenie i kontakty.
adt81, B10A rozumiem, że po jednym do każdej lampy z osobna? Rozłącznik izolacyjny FR na przewodzie głównym.
Reasumując, będą:
1. trzy lampy - więc potrzebuję 3 szt B10A,
2. jedno gniazdko podwójne hermetyczne nadtynkowe - 1 szt B16A.
3. jeden główny wyłącznik FR

HouseM, co to jest S-ka?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-10-2011, 22:46   

Jeden B10A na wszystkie lampy. Czyli jedno zabezpieczenie na lampy i jedno na gniazdka.
Obwód oświetlenia na przewodzie 3x1,5 a obwód gniazdek na przewodzie 3x2,5.

luckyluck 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2011, 22:53   

plecho1, dzięki :)

adt81 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2011, 22:56   

Dokładnie tak jak plecho1 napisał - a "S" to właśnie wyłącznik nadprądowy :-)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 21-10-2011, 23:38   

Panowie, według obecnie panujących przepisów gniazdka przyłączeniowe muszą być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym. Oświetlenie nie musi. Dopiero za różnicówką daje się S'y
Czyli różnicówka na wejściu 20A, obwód gniazdek B16, oświetlenia można dać B6 lub B10.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-10-2011, 00:06   

jaca71 napisał/a:
Panowie, według obecnie panujących przepisów gniazdka przyłączeniowe muszą być zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym. Oświetlenie nie musi. Dopiero za różnicówką daje się S'y
Czyli różnicówka na wejściu 20A, obwód gniazdek B16, oświetlenia można dać B6 lub B10.

Myślę że autor o tym wie i ma zamontowaną różnicówkę jako pierwsze zabezpieczenie w domu.

adt81 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2011, 00:21   

No właśnie miałem to napisać - ja założyłem (może błędnie) że kolega ma już w rozdzielni głównej co najmniej jedną różnicówkę główną 3-fazową albo po jednej na każdą fazę więc powielanie tych samych zabezpieczeń nie ma wg mnie większego sensu. Zakładając drugą w garażu należy pamiętać że na jej "zasilaniu" przewód neutralny nie może pochodzić z "wyjścia" różnicówki głównej bądź żadnej innej po drodze ponieważ zadziałanie tej w garażu spowoduje wyłączenie każdej która jest za nią więc nie ma co sobie komplikować życia i wystarczą same nadprądowe. Mam nadzieję że nie zamotałem zbytnio :-) . Oczywiście wszystko to ma sens jeśli kolega dysponuje układem TN-S czyli neutralny i PE są oddzielnie.

luckyluck 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2011, 09:53   

adt81, dobrze założyłeś.
Jeszcze raz wielkie dzięki chłopaki. :wink:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-10-2011, 10:00   

adt81 napisał/a:
wg mnie większego sensu.

Jak to nie ma sensu? Pomijając koszt bezpiecznika to sens jest jak najbardziej. Przecież różnicówkę potrafią wywalić 2 komputery PC.... A jak wywali główną różnicówkę to gaśnie wszystko w domu łącznie ze światłem które jest potrzebne żeby się nie połamać idąc do skrzynki (chyba, że akurat światło będzie poza tą główną różnicówką).... Bez sensu jest to rozwiązanie całkowicie. Zawilgnie wanna z masażem albo gniazdo w garażu i potem będziesz biegał i szukał co wywala różnicówkę. Od razu mówię nie znam się na tym jakość szczególnie bo bazuję tylko na obserwacji instalacji z pracy tego jakie były z nią problemy i co można było zrobić lepiej (posłuchałem ze 4 specjalistów co mówili o macherach co to zrobili) gdzie na każdy obwód jest łączony bezpiecznik różnicowy i nadprądowy razem. Pomijając zawyżoną cenę takiego bezpiecznika to wydaje mi się do najlepsze rozwiązanie. Znowu nie ma tylu obwodów w domu... Ja bym od razu założył taki bezpiecznik na garaż. Wywali to tylko jego, a nie od razu w całym domu (oczywiście musi być podłączony przed innymi różnicówkami "głównymi").
Ostatnio zmieniony przez krzychu 22-10-2011, 10:12, w całości zmieniany 1 raz  

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-10-2011, 10:12   

krzychu napisał/a:
Przecież różnicówkę potrafią wywalić 2 komputery PC.... A jak wywali główną różnicówkę to gaśnie wszystko w domu łącznie ze światłem które jest potrzebne żeby się nie połamać idąc do skrzynki...

Dobrze zrobiona instalacja przewiduje takie problemy. Po pierwsze warto w domu wstawić dwie różnicówki różnie rozrzucając na nie obwody. Czyli połowa domu (niesymetrycznie) na jednej, połowa na drugiej. Obie trójfazowe jeśli zasilanie trójfazowe. A światłą zazwyczaj nie daje się na różnicówkę poza wyjątkami jak pomieszczenia mokre/brudne, czyli właśnie, piwnice, garaże, łazienki, kuchnie.

Odpowiedz do tematu