skrzynia automatyczna szarpie :| |
Autor |
Wiadomość |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 12-04-2007, 18:26 skrzynia automatyczna szarpie :|
|
|
|
Witam! Wymieniłem skrzynie biegów (poprzednia nie nadawała się do użytku). Przejechałem jakieś 400 km, skrzynia zaczęła lekko szarpać.Nie jest to jakoś szczególnie uciążliwe ale jednak wyczuwalne. Co może być problemem? Filtr w skrzyni? (nie był wymieniany tylko wymyty) Olej jest swieży choć zalali to jakimś polskim HIPOL ATF II D (niby zgodny ze specyfikacją DEXRON II).Dodam jeszcze że płytka sterująca i wszystkie czujniki są ze skrzyni '95 (tej która się rozpadła) a reszta skrzyni (przekładnie, tarczki itd) z 1991 (skrzynia z Sigmy 24V).Jeśli macie jakiś pomysł to będę wdzięczny, jak wspominałem, na początku skrzynia chodziła jak burza (tzn przełączała gładko) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-04-2007, 20:04
|
|
|
Odważyłeś się wlać krajowego hipola? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
lukasz12

|
Wysłany: 12-04-2007, 21:28
|
|
|
To nie ja .Mechanik mi to zalał . Ale na forum automat niby pisza że jest OK. Czy do tej skrzyniki to nie wiem. Pytanie czy TO MOŻE JEJ ZASZKODZIĆ i CZY SZARPANIE JEST POCHODNĄ TEGO ŻE OLEJ JEST NIEWŁAŚCIWY.Na początku było dobrze, zaczęło szarpać po jakichś 350 KM. Nie szarpie jakoś strasznie jak autobusy miejskie ale jest to wyczuwalne w porównaniu z tym co było na początku. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2007, 22:22
|
|
|
Olej masz spoko odwaga tu nic nie ma do rzeczy ja jeżdżę na takim i jakoś nie szarpie a filtr się wymienia bo płukanie nic nie daje kup nowy tu masz link
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html
naprawdę solidna firma sam kupiłem.
U mnie szarpała jak miałem mało oleju a drugi raz przed wymianą filtra i oleju teraz jest ok |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 02:35
|
|
|
Witam,
a jak nie pomoże to do sprawdzenia masz silniczek krokowy i czujnik TPS.
ps: ja takiego mechaniora co to filtry do automatu płucze to bym za jaja powiesił - DOSŁOWNIE - i pewnie jeszcze dał ci gwarancję na wykonaną usługę To się nazywa brak wyobraźni...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
lukasz12

|
Wysłany: 17-04-2007, 17:39
|
|
|
Chi-Man napisał/a: | Witam,
a jak nie pomoże to do sprawdzenia masz silniczek krokowy i czujnik TPS.
ps: ja takiego mechaniora co to filtry do automatu płucze to bym za jaja powiesił - DOSŁOWNIE - i pewnie jeszcze dał ci gwarancję na wykonaną usługę To się nazywa brak wyobraźni...
Pozdrawiam. |
A i jeszcze jedną rzecz zauważyłem - może to kwestia mojej nogi ale wydaje mi się że auto trochę za dużo pali.Czy problem z silniczkiem i czujnikiem może mieć wpływ na podwyższone spalanie? (Co prawda tryb jazdy polega głównie na staniu w korkach ale spalił mi koło 15 litrów / 100 co wydaje mi się dość dużo) |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 12:23
|
|
|
lukasz12 napisał/a: | Czy problem z silniczkiem i czujnikiem może mieć wpływ na podwyższone spalanie? (Co prawda tryb jazdy polega głównie na staniu w korkach ale spalił mi koło 15 litrów / 100 |
Witam,
w zasadzie może o ile np. silniczek stale utrzymuje za wysokie obroty, takiej sytuacji zawsze towarzyszą szarpnięcia przy zmianie biegów. Uszkodzenie TPS-u objawia się natomiast chwilowymi zanikami sygnału z czujnika (wytarte ścieżki oporowe) i raczej nie ma wpływu na spalanie. Chyba że podawany sygnał jest mocno "przekłamany", co może prowadzić do błędnego ustalania dawek paliwa przez ECU. Taki przypadek jest możliwy o ile czujnik TPS przestawił się, lub ktoś go błędnie ustawił...
Ponieważ jednak jesteś świeżo po naprawie skrzyni, najprawdopodobniej problemem jest nieprawidłowe działanie automatycznego sprzęgła. Wynikające prawdopodobnie ze zwykłego zużycia elementów, względnie ze złego montażu...
Pozdrawiam.
ps: 15 litrów w korkach to raczej norma... |
|
|
|
 |
|