Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hak holowniczy
Autor Wiadomość
lukanio 
Forumowicz

Auto: outlander 2.0 DiD 2010r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2020, 07:40   Hak holowniczy

Cześć,

Szukam haka który pozwoli uchylać dolną burtę bez odpinania kuli - może taki istnieje ktoś z Was ma bo nikt nie potrafi mi w mieście odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej jakby nie było potrzeby podcinania zderzaka.

Z góry dzięki za info

Potargany 
Forumowicz
Potargany

Auto: Outlander 2.0 DID 2010'
Wysłany: 06-09-2020, 00:43   Re: Hak holowniczy

Mam Brinka z wiską szybko się wypina i wpina że często jak gdzieś pojadę z przyczepą kempingową to go wypinam, a szukałem takiego żeby można było burtę bez zdejmowania odtworzyć ale nie udało mi się .

PiterRC 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.2DID TCSST
Wysłany: 18-09-2020, 14:00   

Mam odpinany marki Westfalia. Po zdjęciu żadnego widocznego elementu. Bez podcinania. Ale niestety burty nie da się otworzyć.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 18-09-2020, 14:17   

chyba przy zadnym haku nie pojdzie otworzyc lawki
kula musi byc na stalej wysokosci wiec kazda ma taka sama a tym samym lawka nie otworzy sie

lukanio 
Forumowicz

Wysłany: 25-09-2020, 18:24   

No niestety tak jest. Trzeba odpinać dlatego musiałem wziąć automat żeby nie bawić sie w klucze.
Zakupiłem Wittera niby marka westfalia, ciąć zderzaka nie trzeba, jest niewidoczny bo nawet gniazdo sie chowa tylko oczywiście przeszkadza zapas - tak mi niestety zamontowali ale to do poprawki będzie. Jedna rzecz mnie tylko martwi - hak nie jest w osi, tzn kula tak ale ramię pod kątem. Koleś co montował oczywiscie miał bekę i mówił że pewnie w tym modelu tak jest bo koło by przeszkadzało ale wygląda beznadziejnie.

coś nie wczytuje obrazka to wkleję link

https://ibb.co/3pf156w

Klaudek75 
Nowy Forumowicz

Auto: C Crosser 2.2 hdi dcs
Wysłany: 04-06-2021, 16:52   Montaż haka Witter

Kolego i co dali radę Ci to poprawić? Kupiłem Wittera i też będę go montował i trochę się przeraziłem jak to zobaczyłem, przecież tak nie może być ... A powiedz moduł jest potrzebny?

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2021, 09:53   

lukanio napisał/a:
No niestety tak jest. Trzeba odpinać dlatego musiałem wziąć automat żeby nie bawić sie w klucze.
Zakupiłem Wittera niby marka westfalia, ciąć zderzaka nie trzeba, jest niewidoczny bo nawet gniazdo sie chowa tylko oczywiście przeszkadza zapas - tak mi niestety zamontowali ale to do poprawki będzie. Jedna rzecz mnie tylko martwi - hak nie jest w osi, tzn kula tak ale ramię pod kątem. Koleś co montował oczywiscie miał bekę i mówił że pewnie w tym modelu tak jest bo koło by przeszkadzało ale wygląda beznadziejnie.

Obrazek

coś nie wczytuje obrazka to wkleję link

https://ibb.co/3pf156w

kule masz w osi :P

ja jeszcze dla latwiejszego podjazdu do dyszla na kamerze zdarlem ta łezke z listwy i przykleilem czerwony trojkat z tasmy odblaskowej :ANAL:

co do kola awaryjnego to tam musi wszytko pasowac i sie miescic
moze poluznij kosz,przesun kolo do tylu i lakrec kosz
przy okazji sprawdz wiatr w tym kole zebys nie mial niespodzianki na drodze :P

Klaudek75 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2021, 11:23   Hak holowniczy

Rozpakowałem ten hak i zajrzałem do instrukcji, okazuje się że producent tak to zaprojektował. Hak idzie z ukosa, ale kula jest w osi. Trochę dziwnie to wygląda :cry:
Nie miałem jakoś chęci na montowanie samemu tego haka, ale chyba nie będę miał wyjścia... W mojej okolicy jest warsztat co ma autoryzację Wittera i pomyślałem że oni zrobią to najlepiej. Zadzwoniłem, ale mnie gościu rozbawił :lol: Krzyknął 730zł za montaż i tylko tyle wyłącznie na wiązce Wittera z modułem za 360zł i nasłuchałem się bzdur że dwóch ludzi cały dzień go będzie montować, że zderzak trzeba zdjąć i musi być moduł podłączony przez elektronika... Ja pitole autoryzacja Wittera i takie bajki klientom wciskają. Nie zna modelu to jeszcze napsuje więc chyba czeka mnie samodzielny montaż :?

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2021, 22:55   

zderzak napewno trzeba bedzie zdejmowac

u mnie jest zalozony jakis inny hak na stale
mocowanie tego haka jest tak zrobione ze belka ktora jego trzyma calkowicie zaslania otwor do wkrecenia fabrycznego haka awaryjnego

akurat u mnie w 2.0 DID nie potrzeba modulu
ale z zamontowaniem moduly to nic trudnego :wink:

Klaudek75 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-07-2021, 12:01   Hak

Temat opanowany, pełen sukces, hak wisi, nie trzeba demontować zderzaka, a jednym utrudnieniem mogą okazać się przerdzewiałe nakrętki fabryczne w tylnych podłużnicach i trzeba je przegwintować. Uwaga na skok gwintu bo jest drobny. Wiązka dedykowana i niestety trzeba obie tapicerki boczne demontować do montażu, ale to proste zadanie. Wiązka montawana na fabryczne wtyczki jedynie po lewej stronie należy zlokalizować przewód sterujący włączaniem świata przeciwmgielnego, przeciąć go i połączyć z wtyczkami dołączonymi do zestawu. Ot cała filozofia :lol: [/quote]

lukanio 
Forumowicz

Wysłany: 12-08-2021, 14:58   Re: Montaż haka Witter

Klaudek75 napisał/a:
Kolego i co dali radę Ci to poprawić? Kupiłem Wittera i też będę go montował i trochę się przeraziłem jak to zobaczyłem, przecież tak nie może być ... A powiedz moduł jest potrzebny?

Sorry dawno nie zaglądałem i przeoczyłem post ale widzę że już zamontowałeś. Hak jest asymetryczny więc taki ma być. Zaleta taka że u mnie nie widać nic oprócz gniazdka czasem jak sie na dołach opuści bo zamontowałem trochę inaczej. U mnie za robotę wzieli 3 stówy włacznie z podłączeniem modułu ale jeszcze nawet nie miałem okazji sprawdzić.
Jedyna wada że zdejmowali zderzak a po założeniu już niee pasował idealnie jak poprzednio czego nie zauważyłem odrazu i po tej zimie niestety już standardowo przy zagięciach błotnika odeszła mi farba chyba że to zbieg okoliczności

sjacmuR 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 3.0 V6 US
Wysłany: 13-09-2021, 09:49   

Cześć. Podepnę się pod wątek, żeby niepotrzebnie nie tworzyć nowego. Mam Outlandera II USA 3.0 do którego założyłem LPG. Butlę dałem oczywiście pod spodem zamiast dojazdówki. Gazownicy założyli mi największą możliwą, jaka wejdzie, tj. 60l, jednak nie przewidziałem, że będę chciał zamontować hak. Jak wiadomo w Outlanderze jest dość ciasno już z dojazdówką, a co dopiero z taką butlą. Byłem u mechanika, który zajmuje się terenówkami i mocuje min. haki i stwierdził, że może być ciężko. Po konsultacji z gazownikiem (dobrze, że się ze sobą znają), stwierdzili, ze bez wymiany butli na mniejszą (i to dużo mniejszą) na pewno się nie uda. Moje pytanie, czy jest możliwość zamontowania haka nietypowego, tak, żeby był wysunięty do tyłu, nawet poza zderzak? Konieczne byłoby wycięcie zderzaka i puszczenie belki bardziej z tyłu, na wierzchu. Czy ktoś przerabiał ten temat? A może ktoś ma jakieś inne pomysły?

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 13-09-2021, 18:50   

ja mam hak przykrecany
i nie wydaje mi sie zeby rama haka wchodzila w kolo zapasowe

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 23-08-2022, 12:58   

podbijam pytanie kolegi sjacmuR
mam butlę 50L i chęć na hak... może trochę odstawać.
Jesteście w stanie coś polecić?

Odpowiedz do tematu