Przesunięty przez: Hubeeert 05-04-2006, 15:29 |
[CA4A 1.6] Dziwny "gwizd" przy ruszaniu |
Autor |
Wiadomość |
r_oman73 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2006, 21:17 [CA4A 1.6] Dziwny "gwizd" przy ruszaniu
|
|
|
Witam
Czytam z zaciekawieniem wszystkie tematy.
Pozwolę sobie zawrócić głowę forumowiczów swoim problemem.
Otóż sprowadziłem swojego colta w kwietniu ub roku.Przebieg miał 150.000 , zero uszkodzeń ,a i cena przystępna [ 6.000 tyś z opłatami].
Wymieniłem oleje,paski [czyli wszystko co trzeba było] .
Przejeżdziłem lato , zime i wszystko było ok-- zero wkładu.
Pojechałem na kontrolę [ wiosenną ].....
Zaniepokoiło mnie to że z lewej strony [ siedząć w aucie] słychać dziwny gwizd
Dziwne jest to że dzieje sie to tylko podczas jazdy przy zmianie biegu [ w momęcie dodania gazu i puszczeniu sprzęgła]
jak sie silnik zagrzeje tego już nie ma.
Mechanik [ swoją drogą dziwny]
powiedział że bedziemy działać jak się coś stanie.
Może ma ktoś pomysł co to może być? |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-09-2007, 16:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-03-2006, 21:23
|
|
|
Łożysko oporowe w skrzyni? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2006, 22:37
|
|
|
r_oman73 napisał/a: |
Mechanik [ swoją drogą dziwny]
powiedział że bedziemy działać jak się coś stanie. |
to niestety bardzo zle myslenie...
podpisuje sie pod lozyskiem - mialem podobnie... |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 29-03-2006, 06:55
|
|
|
Hubert, Adams12 ... no może być i łozysko - chociaż...
Ja bym stawiał na kończące sie sprzęgło ze szczególnym natarciem na docisk sprzęgła... jeżeli byłby to łożysko oporowe to gwizdałoby nawet na postoju podczas gdy jest wciśnięte sprzęgło...
Tu sprawa wygląda tak że to cosik gwiżdże jak kolega puszcza sprzęgło po zmianie biegu... czyli wtedy gdy sprzęgło (docisk - tarcza) jest obciążane - nastepna sprawą przemawiającą za tym jest to iż po nagrzaniu efekt zanika
- krótka piłka według mnie - tarcza sie kończy a docisk umiera
No i jeszcze jedna sprawa przemawiająca za moja dewagacją - przebieg kkm.
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 29-03-2006, 06:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-03-2006, 09:22
|
|
|
Przebieg 150.000km raczej zaniżony. U mnie śmiga jeszcze oryginalne sprzęgło, przebieg 248.000km (W przyszłym roku do wymiany, ostatnio je oglądałem, podczas wymiany zimmering-u w silniku) Co ciekawe oryginalne sprzęgło ma tłumiki drgań skrętnych z gumy zamiast sprężyn. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
Ostatnio zmieniony przez wichura1 29-03-2006, 09:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
r_oman73 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2006, 12:38
|
|
|
Witam
Jeśli to sprzęgło to mam pytanie ?
Czy czekać aż sie rozsypie czy też robić już oraz ile szacunkowo taka przyjemność kosztuje?.
Cytat: | Przebieg 150.000km raczej zaniżony. U mnie śmiga jeszcze oryginalne sprzęgło, przebieg 248.000km (W przyszłym roku do wymiany, ostatnio je oglądałem, podczas wymiany zimmering-u w silniku) Co ciekawe oryginalne sprzęgło ma tłumiki drgań skrętnych z gumy zamiast sprężyn. |
Dlaczego zaniżony? i poczym to poznać mechanik mówił [ nie ten co wcześniej mówiłem] że przebieg oryginalny.
I jeszcze jedno na co zwrócić uwagę przy wiosenym przeglądzie [ nie chciałbym być posądzony o to że nie dbam o swego miśka ] |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 29-03-2006, 12:56
|
|
|
Ja jak swojego kupilem to z uszkodzonym lozyskiem oporowym. Niestety za malo zbilem z ceny bo nie pomyslalem o tym, ze docisk tez padniety bedzie Łozysko bylo w dwu czesciach a docisk przewiercony (sprzeglo padlo gdy wjezdzalem na hale zeby je zrobic, w czepku urodzony ). Jak juz kupowalem czesci to kupilem wszystko coby hurtem zmienic dla pewnosci. Tarcza byla jeszcze dobra ale wymienilem.
Anyway tarcza 90zl docisk 125zl lozysko 75zl (listopad 2005)
ps. odrozniam "gwizd" i "swist". Swist to jak cos po czyms trze (np bo lozysko wyciskowe padlo) a gwizd to jak cos w rodzaju oporow osrodka (powietrze o karoserie, no i skrzynia na IV w maluchu ale tam nie wiem co gwizda). U mnie cos gwizda delikatnie i cichutko ale to chyba skrzynia w srodku i nie sadze aby to cos zlego bylo (po wymianie oleju chyba zaczelo). Aha jeszcze jest wycie - np. lozyska w kolach wyja i zimowki na asfalcie. |
Ostatnio zmieniony przez brodzky 29-03-2006, 12:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
r_oman73 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2006, 13:40
|
|
|
Cytat: | ps. odrozniam "gwizd" i "swist". Swist to jak cos po czyms trze (np bo lozysko wyciskowe padlo) a gwizd to jak cos w rodzaju oporow osrodka (powietrze o karoserie, no i skrzynia na IV w maluchu ale tam nie wiem co gwizda). U mnie cos gwizda delikatnie i cichutko ale to chyba skrzynia w srodku i nie sadze aby to cos zlego bylo (po wymianie oleju chyba zaczelo). Aha jeszcze jest wycie - np. lozyska w kolach wyja i zimowki na asfalcie. |
MOże żle napisałem jest to delikatny świst który słychać do 4 biegu [ sprzęgło-1-gaz-świst-sprzęgło-2-gaz - świst itd.] a poza tym kilka razy przy wysprzęglaniu było słychać "buczenie" więc mają rację ci co piszą o sprzęgle.
Sprawdzałem w necie ceny czy to można zamawiać? http://www.auto-hurt.pl/sklep.php
Valeo --- dobre są te częśći? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-03-2006, 19:46
|
|
|
Sprzęgło najlepsze do Mitsubishi to Daikin, Aisin, ew. Sachs (często ma podzespoły Daikin, ale jest droższe). |
|
|
|
 |
|