Regulacja spryskiwaczy przedniej szyby |
Autor |
Wiadomość |
bob
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 15-02-2009, 19:47 Regulacja spryskiwaczy przedniej szyby
|
|
|
Witam
Problem- Podczas szybkiej jazdy ( no bez przesady, tak powyżej 100km/h) spryskiwacze szyby "myją" przednie wycieraczki a nie szybę. W jaki sposób można wyregulować by strumień płynu ze spryskiwaczy sięgał trochę wyżej? W instrukcji brak informacji w tym zakresie a próby regulacji dysz skończyły się bez efektu, są one sztywne, tak jakby nie można było ich regulować.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MariuszSz
Forumowicz
Auto: OULANDER II 2.0DID Int+ 2008
|
Wysłany: 15-02-2009, 23:22
|
|
|
mam to samo, pisałem o tym na forum. Poszukaj. Generalnie rady na to nie ma. |
|
|
|
 |
didku
Forumowicz
Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 141 Skąd: Wrocław-Zgorzelec
|
Wysłany: 22-04-2009, 21:41
|
|
|
Na forum niemieckim gość przeniósł te wtryski czy jak to się nazywa na wycieraczki, wspomniał przy tym przy okazji, toteż nie wiem czy był zadowolony. |
_________________ jeszcze Panda 1.2 LPG, oktavka 1 1,9tdi, Ducato 2,3 multijet
 |
|
|
|
 |
piterc
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 06-05-2009, 00:01
|
|
|
ja zrobiłem regulacje dopasowanym płaskim śrubokrętem którym przesuwa się wewnętrzny element plastikowy z nacięciem :) |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 06-05-2009, 10:27
|
|
|
Jeżeli spryskiwacze są takie same jak w Lacerze '09 to proponuję małym wkrętakiem szer 3-4mm podpierać dyszę (tą z nacięciem) od spodu pomiędzy obudową spryskiwcza a dysza i delikatnie ją podnieść. Działanie bezpośrednio w nacięciu dyszy może skutkować jego uszkodzeniem zwłaszcza w niskiej temperaturze. Ja właśnie tak zrobiłem i teraz jest w miarę dobrze. Na postoju lekko pryska na dach i trzeba uważać na osoby postronne |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Terminator
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2,2
|
Wysłany: 10-06-2009, 00:34
|
|
|
To odwieczny problem większości samochodów. Ustawienie wycieraczek jest w pewnym sensie wypośrodkowane tj. takie aby spryskiwać srodek szyby przy małych prędkościach. Przy większej prędkości naturalnie pęd powietrza zawsze obniża kierunek strumienia. Tak więc należy wyregulować sobie kąt spryskiwaczy do jakiejś przeciętnej prędkości, przy której się zwykle "tryska". U mnie jest to 60 km/h - przy tej prędkości strumień idealnie trafia w środek szyby. Na autostradzie zawsze zwalniam żeby umyć szyby, właśnie po to aby jak najwięcej płynu trafiło na szybę. |
|
|
|
 |
|