Żółta lampka silnika |
Autor |
Wiadomość |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2009, 22:47 Żółta lampka silnika
|
|
|
Witam!
Dzis wsiadlem do auta po pracy, rano nic sie nie dzialo, i po ruszeniu wlaczyla mi sie ta zolta lampka kontroli silnika. Samochod pracuje normalnie. Centralny wyswietlacz nic nie zglaszal.
Macie jakies pomysly?
Pozdr |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-07-2009, 23:35
|
|
|
remains napisał/a: | Macie jakies pomysly? |
Wyprawa do ASO albo trochę cierpliwości-samo zgaśnie. |
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 16-07-2009, 09:09
|
|
|
Nawet jeśli samo zgaśnie ja bym pojechał do ASO. Coś musiało być powodem, może został ślad błędu w komputerze |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2009, 17:25
|
|
|
Podjechalem do ASO.
Maja mi wymienic zawor cyrkulacji spalin ( chyba dobrze pisze ). Odlozylo sie nagaru ponoc i komputer blednie czyta dane, powodujac blad. Stad ta lampka.
Na cale szczescie moge jezdzic i nie ma ryzyka ,ze cos sie uszkodzi. |
|
|
|
 |
Dziaders [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2009, 13:37
|
|
|
a jaki silniczek Kolega posiada? |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-07-2009, 14:43
|
|
|
remains napisał/a: | Podjechalem do ASO.
Maja mi wymienic zawor cyrkulacji spalin ( chyba dobrze pisze ). Odlozylo sie nagaru ponoc i komputer blednie czyta dane, powodujac blad. Stad ta lampka.
Na cale szczescie moge jezdzic i nie ma ryzyka ,ze cos sie uszkodzi. |
a jaki masz styl jazdy, raczej b. spokojny czy ponizej 3,5tys nie schodzisz? |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2009, 16:46
|
|
|
2.0 TDI z chipem fabrycznym.
Jezdze raczej tak ,jak warunki pozwalaja, dosc zwawo, ale na pewno nie jestem typem ruszajacym z piskiem ze swiatel i dohamowujacym przed kolejnymi. |
|
|
|
 |
Dziaders [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2009, 09:19
|
|
|
Poproszę o info przy jakim przebiegu to wyskoczyło i czy ASO wymieni część na gwarancji?? |
|
|
|
 |
alvent [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2009, 13:40
|
|
|
miałem to samo...czyszczono kilkakrotnie zawór egr... na chwilę pomagało..w końcu wymienili na nowe na gwarancji...czas oczekiwania około 6 tygodni... |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2009, 21:20
|
|
|
A mnie poprobowali czyscic jednego dnia i poniewaz nie dali rady, zamowili czesc i dzis juz dzwonili ( 4 dni minelo ) , ze jest. Umowilem sie w tym tygodniu. Czesc bedzie wymieniona na gwarancji.
A co do przebiegu, to mam przejechane jakies 51tys. |
|
|
|
 |
rafaelcx [Usunięty]
|
Wysłany: 21-07-2009, 17:37
|
|
|
a u mnie ten zawór nie działa właściwie i z jakiegoś powodu lampka się nie zapala .......co może być powodem ?? |
|
|
|
 |
kuzior
Forumowicz
Auto: Outlander II Intense+ 2007
|
Wysłany: 09-08-2009, 01:31
|
|
|
Witam,
u mnie zaczeło się przy 70 000 - bez zapalania kontrolki silnika. Nic, tylko gwaltowny spdek mocy przy 100-120 km/h lub wysokich obrotach. W ASO powiedzieli, że błąd zaworu recyrkulacji spalin (EGR-chyba?) i próbowali 2 razy czyścić. Na chwilę pomagało. Ostatnia wizyta wiązała się z przeprogramowaniem komputera - tak przynamniej powiedzieli. Dziś po miesiącu znów się powtórzyło. Nagły spadek mocy - tryb awaryjny ! Tym razem z kontrolką silnika, nie gasnącą przez cały czas jazdy. Nawet po zgaszeniu auta. Coś nowego! Jadę po niedzieli do Łodzi i będę domagał się wymiany tego zaworu. Oni nie chcą tego robić chyba tylko z uwagi na cenę. Przytrafiło mi się to we Wrocławiu i bez problemu mogłem zamówić wymiane ale tylko w tym ASO. Nie wiem jak działa gwarancją w poszczególnych oddziałach, kto jest obciążany kosztami, ale nie dam się już zwodzić. Ostatnio miałem taką niespodziankę wyprzedzając TIR-a 140km/h i nagle zero pod pedałem. Nie wiedziałem gdzie się chować. W ASO powiedzieli mi, że i tak nie można jeździć 140 km/h po polskich drogach . Kupa śmiechu. Zobaczymy co teraz załatwię. Może zmienię ASO. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-08-2009, 19:58
|
|
|
kuzior napisał/a: | W ASO powiedzieli mi, że i tak nie można jeździć 140 km/h po polskich drogach |
Czyżby nie mieli racji? |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 09-08-2009, 21:05
|
|
|
ale ty Grześku pitolisz.... poprostu polska - 140 jest standartem na drogach krajowych... ci co mi zaraz napiszą że łamię (-my) przepisy to zapraszam na godzinną obserwację dróg.... może i gośc przy wyprzedzaniu złamał lekko przepisy, ale co by było gdyby przez ten niefart miał czołówkę??? argumentacja mitsu jest bynajmniej.... żenująca!!!! to właśnie mitsu powinno się wstydzić iż będąc liderem w produkcji dymamicznych/sportowych aut wypuszcza auto z serwisu z takim "bąblem"... nigdy bym nie chciał żeby mnie spotkało przy wyprzedzaniu takie "kuku" |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-08-2009, 23:22
|
|
|
jmgmotocykle napisał/a: | ale ty Grześku pitolisz.... |
Może i pitole, ale z takim podejściem jak Twoje, powiedzenie:
jmgmotocykle napisał/a: | poprostu polska - 140 jest standartem na drogach krajowych |
sprawia, że mamy publiczne pozwolenie na jazdę pod wpływem alkoholu, na zatrzymywanie się na zakazie, wyprzedzanie na trzeciego, bo to przecież polska...
Tak trudno dać przykład i zacząć nie tylko jeździć wolniej ale i to propagować? Koniecznie trzeba robić wariata z każdego który zwróci na to uwagę?
btw: jmgmotocykle napisał/a: | może i gośc przy wyprzedzaniu złamał lekko przepisy |
to Twoje lekko to conajmniej 400pln i kilka punktów karnych, stać Cię na to?
Inną sprawą jest, że ww sytuacja nie powinna mieć miejsca (mówię o utracie mocy) bo nawet przy mniejszych prędkościach mogła doprowadzić do tragedii. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
|