Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Przeglad przy 180kkm
Autor Wiadomość
voy 
Forumowicz

Auto: Pajero III, 3,2 DiD 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-08-2009, 01:00   [3.2 DID] Przeglad przy 180kkm

Witam, zbliza mi sie 180 kkm, wiec podejrzewalemm jakis grubszy przeglad, zadzwonilem do serwisu z prosba o koszty i co jest do zrobienia, to mi rzucili taka kwote, ze z krzesla spadlem. Ja rozumiem, ze serwis to serwis i Pajero nie jest tanie w utrzymaniu ale bez przesady.
Z tego co sie dowiedzialem, to do wymiany sa wszystkie plyny, oleje w silniku, skrzyni, mostach, plyn chlodniczy hamulcowy, wszystkie filtry i kontrola napinaczy lancuszka rozrzadu.
Prosze o info co rzeczywiscie jest konieczne przy tym przebiegu i czy samodzielna wymiana olejów to wielki problem? Do tej pory samochod byl serwisowany w ASO w Niemczech, kupiony w Niemieckim salonie Mitsu, wiec przebieg jest autentyczny. Co z tymi napinaczami lancuszka? Czy jest to ktos w stanie fachowo zrobic w woj. lubelskim?
Samochod to PIII2002 aut.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gene 01-09-2009, 14:07, w całości zmieniany 1 raz  

Fux 
Forumowicz

Auto: jeździ
Wysłany: 30-08-2009, 09:37   

A ile Ci krzyknęli?

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 30-08-2009, 12:59   

Na stronie Mitcaru jest taki przegladowy kalkulator. Mozna oblukac. Jak jest "zaporowo" to sprawdz na forum regionalnym jaki warsztat koledzy polecaja. Ostatecznie zapytaj ZbyszkaM2. Moze warto sie na Kaszuby przejechac.

lukki 
Nowy Forumowicz

Auto: P III benzynowy ;)
Wysłany: 30-08-2009, 23:38   

a jaka kwota, bo też mnie to czeka za jakiś czas

voy 
Forumowicz

Auto: Pajero III, 3,2 DiD 2002
Wysłany: 31-08-2009, 00:39   

3000-3500, moim zdaniem to powazne przegiecie

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 31-08-2009, 00:42   

A u nas max, nawet nie połowę tego :)

Fux 
Forumowicz

Wysłany: 31-08-2009, 08:18   

Na same oleje i plyny to się pewnie pod 1000 nazbiera...
Ale zdecydowanie te 3 klocki to przegięcie...

Videlec
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2009, 09:51   

określ sobie co chcesz przy tym przeglądzie zrobić, i uderz np do ASMOT-U w Krasnymstawie (chyba, że to od ciebie daleko), nie wiem jak z olejem w automacie ale resztę spokojnie ogarną, ja tam serwisuje dwa auta, to nie jest cud-serwis ale mają dobry stosunek cen do jakości wykonanej pracy. Oczywiście każde części i oleje u nich dostaniesz.

W Lubelskim ASO byłem swoim Pajerem na pierwszym przeglądzie po sprowadzeniu - nie warto.

lukki 
Nowy Forumowicz

Auto: P III benzynowy ;)
Wysłany: 01-09-2009, 11:18   

Fux napisał/a:
Na same oleje i plyny to się pewnie pod 1000 nazbiera...
Ale zdecydowanie te 3 klocki to przegięcie...

raczej oleje i płyny - jeden tysiąc
części (w końcu to wymiana rozrządu) - drugi tysiąc
robocizna - trzeci tysiąc

i trójka wychodzi jak nic :cry:

Videlec
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2009, 12:56   

chyba w warszawie :D

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 01-09-2009, 17:20   

Wymiana oleju w skrzyni automatycznej to ok 1000 (zależy ile oleju wyjdzie na płukanie)
Olej w silniku ok 300 zl
Rozrzad 800 ...
Myślę że max 2000 powinienes zapłacić. Polecam ZbyszkaM u którego wymieniałem między innymi olej w skrzyni. Na pewno Cię nie skrzywdzi i jak sam napisał weźmie mniej niż połowę tego co w ASO.
Nie wiem jak z olejami w mostach czy płynem hamulcowym... Może wystarczy sprawdzić czy nie ma wycieków i wymiana nie będzie konieczna.

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

Fux 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2009, 18:23   

Sądzę, że wszystkie płyny należy wymienić włącznie z chlodnicą, ukladem hamulcowym i mostami.
Za jednym grzebaniem.

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 01-09-2009, 20:30   

watcher79 napisał/a:
Wymiana oleju w skrzyni automatycznej to ok 1000 (zależy ile oleju wyjdzie na płukanie)

Bez przesady...Ja u siebie płaciłem za wymianę (bez filtra) 400 zł w ASO we Wrocławiu-w kwietniu mniej więcej.

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 02-09-2009, 11:03   

Wydaje mi się że wszystko zależy od oleju jaki ci wlali i sposobu w jaki go wymienili. Serwisowanie w ASO nie zawsze jest wyznacznikiem jakości - niestety ...
Jeżeli po prostu zlali stary olej a później uzupełnili jakimś tanim to bardzo prawdopodobne że koszt wyniósł 400zł.
Oryginalny olej Dia Queen ATF SP III kosztuje okolo 40-50 zł/litr a czasem trzeba go zużyć kilkanacie litrów żeby dobrze wypłukać skrzynię. Myślałem że mówimy o wymianie na oryginalne, zalecane przez producenta płyny - stąd koszt wymiany 800-1000zł a czasem więcej. Z tego co wiem skrzynia w Pajero jest bardzo wrażliwa na olej jaki się leje i działa długo i niezawodnie dopóki się o nią dba... Ja zapłaciłem 2 razy tyle co Szyszkowa ale za 11 litrów Queena i wymianę dynamiczną z płukaniem skrzyni i filtrem włącznie :) . Myślę że na tym nie warto oszczędzać ale każdy zrobi jak będzie chciał ;)

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

santek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD / OIII PHEV
Wysłany: 06-09-2009, 11:03   

Szyszkowa napisał/a:
watcher79 napisał/a:

Bez przesady...Ja u siebie płaciłem za wymianę (bez filtra) 400 zł w ASO we Wrocławiu-w kwietniu mniej więcej.

W tym samym ASO zaplacilem 500, tylko ze nie byla to wymiana dynamiczna - Panowie zlali stary olej z samej skrzyni i uzupelnili nowym - o kant tylka mozna rozbic taka wymiane oleju. Poza tym zapomnialo im sie dokrecic pokrywe pod silnikiem i skrzynia biegow (dobrze ze nie odpadly w trakcie jazdy).

Odpowiedz do tematu