[CA1A 1.3] Na gazie zapala sie CE a na benzynie gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
hohel
Nowy Forumowicz
Auto: COLT 1.3 12v CAO '96 (4G13)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-03-2010, 08:41 [CA1A 1.3] Na gazie zapala sie CE a na benzynie gaśnie
|
|
|
Moj colcik ma taki mankamen, że na wolnych obrotach zapala się CE. A wygląda to tak. Odpalam na benzynie. Jak dostanie temperatury to przy przejsciu na wyższe obroty przechodzi na gaz. Kiedy jade jest wszystko ok. Gdy zatrzymam sie np na skrzyżowaniu obroty wiadomo zejdą na normalne postojowe to zapala się CE. I pali sie cały czas do czasu aż nie wyłaczę silnika lub jak nie przełaczę na benzyne. Wtedy chodząc na benzynie CE sie wyłacza. Praca silnika jadącego na gazie z właczonym lub z wyłaczonym CE jest taka sama, ale może palić wiecej. Ostatnio badam tę sprawę. Wymieniłem już przewody WN , swiece, kopułkę i palec rozdzielacza. Silnik na benzynie pracuję rowniutko na wolnych obrotach. Przy przyśpieszaniu gwałtownym troszkę mi na początku szarpie ale ma dużą moc. Na gazie jeżdzi dobrze, ale pali mi na trasie ok 10 litrow. Instalację gazową mam zwykłą bez sekwencji. Od początku zainstalowania instalacji CE na wolnych obrotach mi sie zapalał. Instalator gazu powiedział że tak ma być, ale to mnie niepokoi. Z gry dziekuje za fachową pomoc. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2010, 09:31
|
|
|
Nie przejmuj się, to nic poważnego. W większości istalacji tak jest. Zastosowano standardowy emulator, a w Miśkach - by uniknąć zapalanie sie CE - stosuje się emulator o innej wartości. Ale - jak już napisałem - jest to drobiazg i nie masz czym sie przejmować. W żaden sposób nie wpływa to silnik i jego zachowanie. W Lancerze mamy to samo - kiedy zapala się CE wiemy, że auto przełączyło się na gaz.
BTW - temat przenoszę do działu LPG. |
|
|
|
 |
cyklista
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sty 2006 Posty: 216 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 05-03-2010, 12:35
|
|
|
To że nic poważnego to się zgodzę. Ale że w większości instalacji tak jest to się nie zgodzę, w większości instalacji zakładanych źle to tak jest al we wszystkich instalacjach założonych dobrze tak nie ma, bo chyba nie uważasz za dobrze zrobioną instalację gdzie dano zły emulator. Na dodatek 10 l na trasie to chyba nie jest dobrze (chyba że jeździ szybko). Pytanie jakie błędy wskazuje CE jak się pali, wtedy można ocenić czy zostawić w spokoju czy jednak poprawiać. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-03-2010, 12:50
|
|
|
Witam. tak jak napisał cyklista to nie jest zbyt poważne. Emulator to urządzenie oszukujące komputer auta podczas jazdy na gazie, komputer nie widzi różnicy w składzie mieszanki. U Ciebie zastosowano niewłaściwy do silnika. Komputer prawdopodobie wyświetla błąd związany z odczytem sondy lambda o zbyt ubogiej lub zbyt bogatej mieszance. Już w kilku autach miałem gaz i nigdy nie miałem z tym problemu. Jeśli masz instalacje jeszcze na gwarancji to proponuję to poprawić bo to brzydko wygląda a auto na benzynie z powodu tego błędu może chodzić w trybie awaryjnym czyli trochę więcej palić i mieć trochę mniejszą moc. |
|
|
|
 |
hohel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-03-2010, 13:59
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Jak juz wspomniałem po przełaczeniu z gazu na benzyne CE się wyłacza. Zapala się tylko na gazie na wolnych obrotach.
I jeszcze mam inny problem: jak chodzi na benzynie na wolnych obrotch na biegu jałowym gdy dodaje gazu to ma taki mały krotki moment zanim wejdzie w obroty, w czasie ktorego troszke zatrzesie silnikiem. Nie ma płynnego wejscia na wyższe obroty. Jak już jest na obrotach to wejscie na wyższe obroty jest ok.Na gazie tego problemu nie ma płynnie podnoszą się obroty. Nadmieniam ze ma sporą moc i nie narzekam na przyśpieszanie. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-03-2010, 14:55
|
|
|
Tak jak pisałem auto może chdzić w trybie awaryjnym i nie ma wtedy pełnej mocy. Kontrolka sygnalizuje tylko błąd w momencie jego zaistnienia ale blad jest cały czas w pamięci kompa. Należało by sprawdzić błędy i je wykasować a następnie sprawdzić jak się auto zachowuje po wykasowaniu, ale nie przełanczać wcześniej na gaz żeby znowu nie spowodować błędu. |
|
|
|
 |
hohel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-03-2010, 23:34
|
|
|
A jak mam wykasowac te błędy? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-03-2010, 11:47
|
|
|
Poszukaj na forum odnośnie colta. Być może jak w carismie na kilka minut trzeba odłączyć akumulator. Ale lepiej najpierw poczytaj bo na przykład w moim aucie po odłączeniu trzeba kompa uczyć obrotów ale wszystko jest na forum. |
|
|
|
 |
hohel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2010, 11:52
|
|
|
ok dzieki. |
|
|
|
 |
pfx
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 228 Skąd: Kraków/Podkarpacie
|
Wysłany: 08-03-2010, 20:03
|
|
|
zła emulacja sondy Lambda |
_________________ ...biała strona mocy....
 |
|
|
|
 |
kn11
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 GLX
|
Wysłany: 02-05-2010, 22:20
|
|
|
to nie jest zła emulacja sondy tylko zla emulacja wtrysków benzynowych
mialem dokladnie to samo i powiem szczerze bardzo mnie ten zapalający się check wkurzał. Zresztą przy ciągle palącym checku nie wiesz czy z autem jest wszystko ok.
w mitsubishi komputer benzynowy sprawdza wtryski poniżej 900-1000 obr.,
jest tak ze jak auto chodzi na ssaniu to masz obroty powyzej 1000, jak ssanie sie wylaczy i dojedziesz np. do swiatel to check engine sie wlaczy( komputer sprawdzi ze wtryski benzynowe są wyłączone - gdy jedziesz na gazie) na wolnych obrotach
rozwiazaniem jest zastosowanie emulatora tzw do aut japońskich i ustawienie na 50 Ohm (np. firmy STAG - ja mam taki) |
|
|
|
 |
hohel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-05-2010, 07:07
|
|
|
O dzięki. To jest rozwiązanie godne uwagi.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nelka
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1,3 96
Dołączyła: 21 Paź 2009 Posty: 23 Skąd: Kłodzko/Stanowice/Rybnik
|
Wysłany: 07-05-2010, 23:22
|
|
|
mam ten sam problem w MOIM Lansim też się przejmowałam, że coś niedobrego się dzieje pojechałam na komputer bo gazownicy stwierdzili, że wszystko OKIS i tak ma być...Na komputerze wyszło, że pojawiający się błąd CE związany jest z sonda lambda - > sprawna w 60% i wymaga za niedługo wymiany Narazie jeżdżę bo nie narzekam na spalanie (ok 7-8lgazu/100km i 8l beny/100km w silniku 1.3, więc nie jest zle) a do pojawiającego się ślicznego pomarańczowego CE już pomału przywykłam Tak jak pisują koledzy może to kwestia samej instalacji .Pozdrawiam i życze powodzonka |
_________________ Kobieta na forum - Dolny i Górny Śląsk > Kłodzko i Stanowice (Rybnik) |
|
|
|
 |
stiop3
Nowy Forumowicz stiop3
Auto: hyundai sonica
|
Wysłany: 13-07-2010, 01:01
|
|
|
zacznij sie martwic, jezdzisz na ubogiej mieszance gazowej, a to grozi nad/wypaleniem zaworów. Prawidłowo wyregulowany silnik powinien zuzywac o 20% gazu wiecej, jak benzyny ( w litrach oczywiscie) |
|
|
|
 |
|