padło łożysko na przednim prawym kole |
Autor |
Wiadomość |
malecki
Nowy Forumowicz
Auto: L200
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2010, 05:58 padło łożysko na przednim prawym kole
|
|
|
witam ostatnio odezwało sie mi przednie łożysko prawego koła. czy ktos to juz przerabiał ja prubowałem zamówic łożysko ale okazało sie ze jest ono razem z piastą i koszt zakupu około 900zł moze ktos top juz przerabiał bo zrobił sie mi duzy luz na prawej piasciei słychac stukanie nasilające sie przy skręcie w prawo |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 05-06-2010, 08:59 Re: padło łożysko na przednim prawym kole
|
|
|
troszkę tańsze. Zawsze są z piasta. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
snowrider22
Forumowicz
Auto: L200 HP 205KM
|
Wysłany: 17-06-2010, 15:34
|
|
|
z tym łożyskiem to jakaś poważniejsza afera bo mam też wrażenie, że coś mi się z nim dzieje.
a przebieg 16000 Km.
i słyszę je podczas jazdy, a szczególnie jest głośne jak hamuje przy skręcie w lewo |
|
|
|
 |
evimar
Nowy Forumowicz
Auto: L200
|
Wysłany: 10-11-2010, 19:22
|
|
|
Coś jest na rzeczy z łożyskami. U mnie przy przebiegu 67.000 km łożysko rozsypało sie w drobny mak.
Konsekwencją nagłego przypadku było zniszczenie mechaniczne czujnika ABSu w lewym przednim kole.
Poza powietrzem niczego nie wożę, tak więc nie ma mowy, że auto było nadmiernie przeciążane.
Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem w Jeepie Grand Cheerokie, czy Volvo Cross Country. A tymi samochodami robiłem ponad 200.000 km.
Normalnie wymiana łożyska tylko z piastą. Mnie udało się kupić w MKS SERWIS za 590 żł. Ceny na Allegro to 840 zł i więcej. O ile mamy zaprzyjaźnionego mechanika i dostęp do mocnej prasy, to można wymienić same łożysko. Wtedy koszt to ok. 150 zł za łożsyko + dobre piwo
A swoją drogą to zapewnienie części dla L200 jest żałosne |
|
|
|
 |
Arapaho
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 91 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-06-2011, 22:39
|
|
|
Teraz i mi padło.... również w przednim prawym..... ceny na allegro na łożysko wraz z piastą zaczynają się od 380,-pln.... ciekawe jak z jakością i wytrzymałością.....?
Czy ktoś z Was wie jaki jest rozmiar tego łożyska.... ew. symbol? Mam dostęp do zaprzyjaźnionego mechanika z prasą, który zaoferował się, że mi wymieni, tylko musimy znać jego 'parametry'.
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
ArapahoVmax |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-06-2011, 22:41
|
|
|
Arapaho napisał/a: | Teraz i mi padło.... również w przednim prawym..... ceny na allegro na łożysko wraz z piastą zaczynają się od 380,-pln.... ciekawe jak z jakością i wytrzymałością.....?
Czy ktoś z Was wie jaki jest rozmiar tego łożyska.... ew. symbol? Mam dostęp do zaprzyjaźnionego mechanika z prasą, który zaoferował się, że mi wymieni, tylko musimy znać jego 'parametry'.
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam,
ArapahoVmax |
Kupuj całe piasty, nigdy same łożyska. My mamy w ofercie po 590 zł i nigdy nie mieliśmy reklamacji. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Arapaho
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 91 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-06-2011, 12:20
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: |
Kupuj całe piasty, nigdy same łożyska. My mamy w ofercie po 590 zł i nigdy nie mieliśmy reklamacji. |
Jako, że jestem laikiem, a mechanik namawia mnie na wymianę samego łożyska, mógłbyś mi naświetlić, dlaczego kupować jednak całą piastę? Rożnica w cenie jest znacząca, zakładając, że samo łożysko kosztuje w granicach 150,-pln.
edit:
Wszystko już jasne. W tym przypadku nieda się wymienić samego łożyska, gdyż piasta stanowi integralną część łożyska spełniając rolę bieżni łożyska. Trzeba kupować całość.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|