Piski w silniku |
Autor |
Wiadomość |
zaskar
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-07-2010, 15:58 Piski w silniku
|
|
|
Witam Lancero- i Mitsumaniaków,
od jakiegoś czasu zauważyłem (usłyszałem) dziwne, cykliczne popiskiwanie z komory silnika w moim Lancerku (1.6 z 2005r). Dziwny dźwięk nie jest słyszalny jeżeli silnik pracuje na luzie (około 700-800obr/min). Jednak przy delikatnym dodaniu gazu lub jeździe z prędkościami obrotowymi 1000-1500obr/min pisk jest słyszalny. Na wyższych obrotach zanika lub jest zagłuszany przez pracę silnika. Dodam, że częstotliwość dźwięku zależy od prędkości obrotowej silnika. Udało mi się rozejrzeć pod maską i "wydaje mi się", że pochodzi on albo z kompresora od klimy lub pompy wody (choć bardziej obstawiam to pierwsze).
Czy spotkaliście się z podobnym objawem w Waszych Lancerach?
Jeśli jest to na kompresorze to powinna pomóc wymiana łożyska (jeżeli jest taka opcja w tej sprężarce). Czy przy takiej wymianie konieczny jest demontaż kompresora, co wiąże się z ponownym nabijaniem klimy, czy da rade zrobić to bezpośrednio w aucie? |
_________________ Pozdrawiam,
TOmek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-07-2010, 17:05
|
|
|
Aby określić czy pisk pochodzi z napędu osprzetu, albo rozrzadu, najprosciej sciagnac pasek klinowy i odpalic silnik, jezeli pisk ustanie, wtedy nalezy sprawdzac wszelakie rolki i koła na osprzęcie - na upartego łozysko koła kompresora można próbować robić na aucie, kwesia odkręcenia kompresora i delikatnego nim wymanewrowania w dogodne miejsce do odkrecenia sprzegla el-mag i zbicia piasty. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zaskar
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 05-08-2010, 22:33
|
|
|
robertdg napisał/a: | Aby określić czy pisk pochodzi z napędu osprzętu, albo rozrzadu, najprościej sciagnac pasek klinowy i odpalic silnik, jeżeli pisk ustanie, wtedy nalezy sprawdzac wszelakie rolki i koła na osprzęcie. |
Jestem po wizycie w warsztacie. Mechanik zdjął obydwa paski i piski nadal były słyszalne. Przyjrzał się również samemu rozrządowi, ale i on nie budził jego niepokoju.. Wszystko wskazuje więc, że hałas dobiega ze środka silnika. Mechanik obstawiał popychacze zaworów (ale luz w tym silniku jest chyba kasowany hydraulicznie jeżeli się nie mylę). W każdym razie jakaś grubsza sprawa się szykuje. Na pewno będzie trzeba zajrzeć do wnętrza silnika po zdemontowaniu głowicy.
Zdziwiło mnie jak mechanik zapytał o olej. Od ostatniej wymiany minęło pół roku. Auto obecnie jest zalane Castrolem Edge 5W50 (lub 0W50 - w każdym razie full synthetic). Podobno przyczyną głośnej pracy może być właśnie olej i zalecił wymianę na inny (np. Mobil) ale 10W40 czyli pół syntetyk.. Oczywiście na razie się nie zgodziłem na wymianę i tym bardziej na pół syntetyka. A co wy uważacie - zmieniać olej na gęstrzy (pół syntetetyk)? Oczywiście sam będę chciał przejść na jakąś inną markę oleju (Mobil, Valvoline) ale chcę zostać przy syntetyku. Dodam, że auto ma prawie 100k km przebiegu..
Chyba będę musiał się udać do fachowców z serwisu Auto TW.. |
TOmek |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 11-08-2010, 10:20
|
|
|
A ten pisk masz słyszalny nawet jak np. staniesz na światłach po dłuższej jeździe? |
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 11-08-2010, 10:32
|
|
|
Ja bym jeszcze posłuchał przy skrzyni, czy łożyska czasem nie zaczynają popiskiwać....
U m,nie takie piszczenie występuje i jest związane właśnie ze skrzynią biegów... |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
zaskar
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 11-08-2010, 23:18
|
|
|
Artii napisał/a: | A ten pisk masz słyszalny nawet jak np. staniesz na światłach po dłuższej jeździe? |
pisk jest słyszalny nawet na postoju jeżeli lekko dodam gazu, tak by obroty były większe niż 1000obr/min. Przy większych obrotach pisk jest zagłuszany przez pracę silnika..Występuje on od momentu uruchomienia silnika na zimno i do rozgrzania się silnika nie ustępuje..
Dziś na szybkiej weryfikacji w AutoTW (bo sezon urlopowy i mają masę pracy) mechanik "stwierdził" po osłuchaniu stetoskopem, że pisk jest z okolic pompy wody (mimo, że mówiłem, iż po zdjęciu obu pasków od osprzętów ponoć nadal popiskiwało).. Ale dokładniejsza weryfikacja wymaga więcej czasu..
[ Dodano: 11-08-2010, 23:22 ]
marrok napisał/a: | Ja bym jeszcze posłuchał przy skrzyni, czy łożyska czasem nie zaczynają popiskiwać....
U m,nie takie piszczenie występuje i jest związane właśnie ze skrzynią biegów... |
żeby to sprawdzić muszę wejść pod auto.. Czy u ciebie marrok ten pisk jest uzależniony od prędkości obrotowej silnika? Czy występuje może tylko podczas jazdy.. |
TOmek |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 12-08-2010, 17:12
|
|
|
Nie, nie ma znaczenia od prędkości obrotowej...
jak stoi na luzie to słychać ten dźwięk, podczas jazdy już nie (zagłusza go silnik)
Jest wyraźnie słyszalny jak gaszę samochód... |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-05-2012, 22:39 Re: Piski w silniku
|
|
|
zaskar napisał/a: | Witam Lancero- i Mitsumaniaków,
od jakiegoś czasu zauważyłem (usłyszałem) dziwne, cykliczne popiskiwanie z komory silnika w moim Lancerku (1.6 z 2005r). Dziwny dźwięk nie jest słyszalny jeżeli silnik pracuje na luzie (około 700-800obr/min). Jednak przy delikatnym dodaniu gazu lub jeździe z prędkościami obrotowymi 1000-1500obr/min pisk jest słyszalny. Na wyższych obrotach zanika lub jest zagłuszany przez pracę silnika. Dodam, że częstotliwość dźwięku zależy od prędkości obrotowej silnika. Udało mi się rozejrzeć pod maską i "wydaje mi się", że pochodzi on albo z kompresora od klimy lub pompy wody (choć bardziej obstawiam to pierwsze).
Czy spotkaliście się z podobnym objawem w Waszych Lancerach? |
Pasek napędzający kompresor i pompę wspomagania. Skrzypiał i piszczał ze starości dokładnie tak jak opisane - nie ślizga się tylko popiskuje wchodząc w koła wielorowkowe.
Wymiana na inny załatwiła sprawę. |
|
|
|
 |
zaskar
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-05-2012, 00:57 Re: Piski w silniku
|
|
|
cefaloid napisał/a: |
Pasek napędzający kompresor i pompę wspomagania. Skrzypiał i piszczał ze starości dokładnie tak jak opisane - nie ślizga się tylko popiskuje wchodząc w koła wielorowkowe.
Wymiana na inny załatwiła sprawę. |
od tego zacząłem bo też to podejrzewałem. Wymieniłem w warsztacie oba paski od sprzętu i nic się nie zmieniło. Muszę jeszcze zobaczyć czy jak je zdejmę to piski będą słyszalne - jeżeli nie to jest to sprawa osprzętu.. Ostatnio jak się przysłuchałem to wygląda na to, że dźwięk dochodzi z okolic pompy wody. No chyba, że to takie złudzenie akustyczne przy pracującym silniku. |
TOmek |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 19-05-2012, 06:06
|
|
|
Sprawdź napinacz paska wielorowkowego. Miałem objawy takie jak Ty. Po wymianie cisza. |
|
 |
zaskar
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 22-05-2012, 00:29
|
|
|
Artii napisał/a: | Sprawdź napinacz paska wielorowkowego. Miałem objawy takie jak Ty. Po wymianie cisza. |
o który napinacz dokładnie Ci chodzi? Z tego co się orientuję w silniku 1.6 są dwa paski wielorowkowe: klima-wspomaganie-silnik oraz pompa wody-alternator-silnik. Po zdjęciu tego pierwszego pisk nadal występuje. Do drugiego nie dobrałem się jeszcze by zweryfikować osprzęt jako źródło dźwięku. No chyba, że miałeś na myśli napinacz od paska rozrządu.. |
TOmek |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 23-05-2012, 17:21
|
|
|
Chodziło mi o napinacz RUVILLE EVR57342. Chyba w 1,6 tego nie ma - nie zwróciłem uwagi iż jest mowa o 1,6 |
|
 |
|