Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycisk w skrzynce bezpieczników ASX
Autor Wiadomość
Edzik134 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-02-2016, 13:06   Przycisk w skrzynce bezpieczników ASX

Samochód prawie nowy, zrobiło się w miarę ciepło więc zacząłem go poznawać. Otworzyłem skrzynkę bezpieczników w kabinie i wyskoczył przewód z przyciskiem. (Jak się nie znasz nie naciskaj, nie posłuchałem) nacisnąłem. Zrobił trzy piki i zgasł. Próba zapalenia nic nie dała. Kilka razy nacisnąłem ten przycisk zapalił. Niby wszystko działa ale przedtem jak otwierałem samochód był słyszalny tylko jeden pik teraz zarówno przy zamykaniu jak i przy otwieraniu słychać trzy piki. Co zrobić aby powrócić do wcześniejszych ustawień? Czy z tymi trzema pikami można jeździć? Co to w ogóle za przycisk? Może ktoś podpowie.
( nie umiem wstawić zdjęcia tego przycisku do postu)

asek 
Nowy Forumowicz

Auto: BMW,ASX
Wysłany: 13-02-2016, 14:31   

Mi to wyglada na jakiś przycisk od alarmu lub dodatkowego zabezpieczenia

Edzik134 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2016, 17:56   

Domyślam się, że to jest coś od alarmu, tylko czy z tym można żyć czy potrzebny jest serwis i czy nie rozkraczy się gdzieś w trakcie jazdy. W poprzednim aucie miałem taki ukryty przycisk i jeśli po uruchomieniu silnika nie nacisnąłem go to silnik gasł.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 13-02-2016, 20:15   

Ty się domyślasz, my się domyślamy, ale nikt nie jest wróżką. Są różne zabezpieczenia samochodu i najlepiej jest, kiedy wie jak to działa ze względów bezpieczeństwa właściciel auta i montażysta. Jeśli właściciel auta nie został przeszkolony to powinien się tego domagać. My tu na forum nie powinniśmy o takich zabezpieczeniach pisać.

Edzik134 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2016, 20:40   

zadałem proste pytania :czy z trzema pikami można jeździć, jak wrócić do poprzednich ustawień, czy potrzebny jest serwis, do czego służy ten przycisk? a Ty piszesz, że to powinna być tajemnica i powinienem być poinformowany o zabezpieczeniach. Nie byłem poinformowany za wyjątkiem informacji, że jest autoalarm. Podejrzewam, że większość kupujących auto nie jest informowanych o jakimś dyndającym przycisku w skrzynce bezpieczników

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 13-02-2016, 21:06   

No to pojedź niech Cie poinformują i przy okazji poprawią.
Nic Ci nie powinno "wyskakiwać", ani "dyndać" :wink:

Edzik134 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2016, 21:13   

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

[ Dodano: 16-02-2016, 20:01 ]
Założyłem ten temat ponieważ miałem problem i pierwszą rzeczą jaka mi przyszła do głowy to zapytać na forum. Z problemem sobie poradziłem i chcę podpowiedzieć innym użytkownikom ASX gdyby mieli podobny problem. Szczegółowy opis postepowania z systemem alarmowym jest w instrukcji obsługi systemu ( taka instrukcja powinna być dołączona do instrukcji serwisowej auta) w moim przypadku jest to instrukcja do CAN 500 (mogą być inne) strona druga postępować krok po kroku i wszystko działa. I ważne nie trzeba bać się tego przycisku ponieważ to jest przycisk serwisowy i może się "dyndać Kolego mkm " i nawet lepiej, że się dynda bo jest łatwiejszy dostęp do niego
System nie jest tajny bo instrukcja do niego jest powszechnie dostępna. Natomiast wprowadzane kody to już inna sprawa

Mark442 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Wysłany: 16-02-2016, 21:51   

Inni użytkownicy ASX-ów nie muszą mieć tego samego modelu alarmu... i nie wszyscy są zainteresowani takimi pseudo zabawami w "domorosłych mechaników". To po pierwsze.
Po drugie - mnie denerwują "dyndające" luzem i na wolności wszelkie przewody od różnych urządzeń. Kuszą wszystkich (w tym najbardziej dzieci), żeby pociągnąć za nie, a o ich wyglądzie w nowym wózku nie wspominam. Bo ani to to nie podnosi estetyki samochodu, ani dobrze nie świadczy o właścicielu samochodu, zwłaszcza nowego nabytku. Po trzecie - alarm nie jest najważniejszym elementem wyposażenia samochodu (no chyba, że dla firmy ubezpieczeniowej) i funkcja "total grzebalec" nie jest przy jego obsłudze konieczna, co o swoich 2-letnich doświadczeniach w obsłudze swojego modelu autoalarmu uprzejmie donoszę... Dobrze ukryty, dobrze zamontowany i nawet mnie nie kusi, żeby w nim (lub przy nim i jego przewodach) grzebać. Bo i po co ??
"Miś" kultowy jest i basta !!"
"- Powiedz mi: po co jest ten miś?"

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-02-2016, 07:25   

Przycisk serwisowy to normalna sprawa w autoalarmie.
Oddajesz auto do mechanika dezaktywujesz nim alarm i oddajesz mechanikowi kluczyki bez pilota.
Oczywiście musisz dostać wcześniej nr. pin od instalatora alarmu, którym później ten alarm aktywujesz :wink: .

Odpowiedz do tematu