Napinacz paska rozrządu (tłumik drgań) - wymiana |
Autor |
Wiadomość |
MitsuGo
Forumowicz LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2020, 08:58
|
|
|
Zdjęcie górnej pokrywy rozrządu i sprawdzenie luzu paska rozrządu to test bez kosztowy i prosty, który można wykonać pod blokiem bez najmniejszego problemu.
Na samodzielną wymianę napinacza olejowego osobiście bym się nie zdecydował ale zdjęcie paska osprzętu i ponowne założenie dla kogoś kto samodzielnie wymienia tarcze hamulcowe nie powinno stanowić najmniejszego problemu. Przy dźwiękach, które mogą pochodzić z różnych źródeł odpalenie silnika na osłuchanie jego pracy bez paska osprzętu to podstawowy test a zarazem możliwy do realizacji na chodniku pod blokiem. Kosztuje tylko czas własny, nie trzeba mieć elementów na podmianę a może wstępnie pomóc w namierzeniu problemu.
Dobrze widoczna droga paska na kołach pasowych i rolkach. Napinacz sprężynowy na dole od lewej (pod alternatorem). Widać też śruby górnej pokrywy rozrządu.
Pod maską wszystko widać dużo gorzej i jest ciasno jak wkłada się rękę z kluczem.
 |
_________________ Go MitsuGo |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 28-08-2020, 11:33
|
|
|
krzychu napisał/a: | Jak się rozgrzewa i ustaje to może jednak kasatory? Jaki olej? Kiedy wymieniany? |
To ja jestem tym któremu ten napinacz dzwonił. Powiem wam, że faktycznie na zimnym dzwonił bardziej niż na ciepłym.
Jeszcze co przychodzi mi do głowy, to pompa wody. Mi po 30 tys. po wymianie złapała luzy i zaczęła trochę hałasować.
Ale jeśli chodzi o objawy z pytania a do tego przebieg auta, to zacząłbym od wymiany rozrządu. |
|
|
|
 |
mrmario007
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VII Sport
|
Wysłany: 28-08-2020, 14:10
|
|
|
remi napisał/a: | krzychu napisał/a: | Jak się rozgrzewa i ustaje to może jednak kasatory? Jaki olej? Kiedy wymieniany? |
To ja jestem tym któremu ten napinacz dzwonił. Powiem wam, że faktycznie na zimnym dzwonił bardziej niż na ciepłym.
Jeszcze co przychodzi mi do głowy, to pompa wody. Mi po 30 tys. po wymianie złapała luzy i zaczęła trochę hałasować.
Ale jeśli chodzi o objawy z pytania a do tego przebieg auta, to zacząłbym od wymiany rozrządu. |
Przebieg auta to 325 tys.
Od dwóch dni zdecydowanie mniej dzwoni. Nie mam pojęcia co to może być 🤷 rozrząd chyba trzeba będzie i tak wymienić |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 29-08-2020, 10:18
|
|
|
Chodziło mi bardziej o przebieg tego razrządu. Ja bym wymienił.
Co do przebiegu ogólnego, to u mnie 302 tys. |
|
|
|
 |
mrmario007
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VII Sport
|
Wysłany: 29-08-2020, 10:56
|
|
|
remi napisał/a: | Chodziło mi bardziej o przebieg tego razrządu. Ja bym wymienił.
Co do przebiegu ogólnego, to u mnie 302 tys. |
Przebieg rozrządu to 50 tys około |
|
|
|
 |
|